2022.december.07. szerda.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

LÁBAK ÉS IDEGEK

5 perc olvasás
  <p><span class="inline left"><a href="/node/14717"><img class="image thumbnail" src="/files/images/labvizsgalat.thumbnail.jpg" border="0" alt="Lábvizsgálat" title="Lábvizsgálat" width="100" height="75" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>Lábvizsgálat</strong></span></span>Bár a cukorbetegségnek több súlyos szövődménye is van, az egyik legsúlyosabb gondot mégis a diabéteszes neuropátia és az abból kialakuló ún. diabéteszes láb jelenti.</p><p>

 

lábvizsgálatLábvizsgálatBár a cukorbetegségnek több súlyos szövődménye is van, az egyik legsúlyosabb gondot mégis a diabéteszes neuropátia és az abból kialakuló ún. diabéteszes láb jelenti.

 

lábvizsgálatLábvizsgálatBár a cukorbetegségnek több súlyos szövődménye is van, az egyik legsúlyosabb gondot mégis a diabéteszes neuropátia és az abból kialakuló ún. diabéteszes láb jelenti.

A neuropátiás fájdalom az idegrendszer károsodása, vagy működészavara következtében jön létre, a fájdalom továbbításáért és érzékeléséért felelős struktúra elsődleges károsodása révén. Égő, fagyos, hasító, vagy áramütéshez hasonló érzésekkel jár, és gyakran szurkáló, bizsergő, vagy zsibbadó érzések is kísérik. Előfordul, hogy egy hideg vagy meleg tárgy, sőt, akár takaró vagy ruha érintése is fokozhatja a fájdalmat. Ezen túl, a fájdalmas terület vagy környéke az idegek károsodása miatt érintésre, hidegre vagy melegre, sőt, sérülésekre is érzéketlen lehet.

Egy nemrégiben közzétett kutatás szerint a megkérdezett 1-es típusú cukorbetegek egyharmada (34%), a 2-es típusú cukorbetegeknek pedig egynegyede (25%) érintett a kérdésben. Mindemellett a neuropátiás fájdalomban vélhetően érintetteknek mindösszesen alig 19 százaléka hallott már erről a fájdalomtípusról.

vérnyomásmérésVérnyomásmérésAz idegkárosodás felismerése cukorbetegeknél azonban nemcsak a speciális fájdalomcsillapítás miatt fontos, hanem bizonyos esetekben a láb érzéketlenné válhat, és az ennek következtében észrevétlenül maradó apró sérülések végül fertőzéshez, fekélyhez és súlyos esetben a láb amputációjához vezethetnek.

Bár a cukorbetegségnek több súlyos szövődménye is van, az egyik legsúlyosabb problémát mégis a neuropátia, illetve az ennek következtében kialakuló ún. diabéteszes láb jelenti. Míg a lábamputáció előfordulási gyakorisága évente 5-25 eset a 100.000-ből, addig ez a szám a diabéteszes betegek körében 6-8 eset az 1.000-ből! A diabéteszes láb a cukorbetegek körülbelül 3-4 százalékát érinti, és ennek kezelése köti le a diabétesz ellátásra fordítható egészségügyi források 15-25 százalékát.

Ezért a Magyar Cukorbetegek Országos Szövetsége tagszervezetein keresztül egy szűréssel egybekötött akciósorozattal kívánja ráirányítani a figyelmet a neuropátiás fájdalom témakörére, illetve a potenciálisan érintett cukorbetegek figyelmét felhívni az esetleges érintettségükre.

A szűrések a már érintett cukorbeteg (!) populációnak szólnak, ahol a fenti okok miatt a neuropátiás (idegbántalom) fájdalom témakörére épített lábvizsgálatra került sor.

Az akciósorozat megszervezése és lebonyolítása a MACOSZ tagszervezeteinek bevonásával, illetve közreműködésével zajlik, a szűréseket, a helyszíni értékelést és a szükség szerinti tanácsadást egészségügyi szakszemélyzet végzi.

A 2008. június 30-i szűrővizsgálatra Budapesten, a Cukorbetegek Budapesti Egyesülete szervezésében és segítségével került sor.

kekszek.thumbnailAz érdeklődőket a belépéskor egy nagyon kedves kínáló asztal fogadta, ahol a MISURA termékek széles választékával ismerkedhettek meg. Ez a termékcsalád természetes édesítőszert tartalmaz, és beépíthető a diabéteszes betegek étrendjébe. A Rena 2004 Kft. kereskedelmi igazgatója Remenyik Mária minden kedves érdeklődőnek elmondta, hogy kóstoljanak bátran, de inkább a cukorszint mérés után, hiszen valamennyi szénhidrát bizony van még ezekben a diétás kekszekben is. Bioboltokban, Interspar-ban vásárolhatnak ezekből a cikkekből, de a helyszínen kedvezőbb áron jutnak hozzá, hiszen a Rena 2004 Kft. a termék magyarországi forgalmazója.

A cukorbetegek számára fontos, hogy tájékozottak legyenek egyrészt saját állapotukról, másrészt a lehetséges megoldásokról, kezelésekről is, valamint tapasztalataikat szinte klub jelleggel megbeszélhessék egymással.

A diabetes megelőzése csak úgy lehetséges, ha figyelünk vérnyomásunkra és testsúlyunkra, hiszen a magas vérnyomás ill. a túlsúly növeli a B-típusú cukorbetegség kockázatát. Ha minden igyekezetünk ellenére mégis ebbe az állapotba kerültünk, nagyon fontos, hogy kövessük az orvos tanácsait, rendszeresen ellenőrizzük vércukor- vérnyomás értékeinket, és végtagjaink állapotát. Sajnos a cukorbetegség egyik nagyon kellemetlen mellékhatása, hogy érzéketlenné válhatnak végtagjaink, ami további bajok forrása lehet.

A cukorbeteg emberek számára is nagyon fontos a rendszeres testmozgás, hogy ne következzen be ez az állapot, amelynek megváltoztatása nem könnyű. Ha túlsúly, magas vérnyomás járul a betegséghez, bizony nagyon nagy körültekintéssel kell összeállítani a mozgásprogramot, de mindenképpen érdemes.

A nap tanulsága, hogy a cukorbetegség esetében is a megelőzés a legjobb, de a kialakuló mellékhatások megelőzése is sokat segíthet a beteg életminőségének szinten tartásában.

Ehhez nagyszerű segítséget nyújt a Cukorbetegek Egyesülete.

Leinhardt Ibolya

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.