2024.június.14. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Lefelé nem kompatibilis az SDHC – Új SD memóriakártya-szabvány

3 perc olvasás
<span class="inline left"><a href="/node/2084"><img class="image thumbnail" src="/files/images/shdc.thumbnail.jpg" border="0" alt="SHDC kártyák jelölése" title="SHDC kártyák jelölése" width="100" height="49" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>SHDC kártyák jelölése</strong></span></span>  <p>SDHC néven új kártyaszabványt vezetett be a nemzetközi SD kártyaszövetség. Az ilyen jelû kártyák akár 32 gigabájt memóriával is rendelkezhetnek, ám az eddigi SD szabvánnyal csak méretükben és csatlakozásukban egyeznek meg, a korábbi készülékekkel nem kompatibilisek!</p><p>

shdc kártyák jelöléseSHDC kártyák jelölése 

SDHC néven új kártyaszabványt vezetett be a nemzetközi SD kártyaszövetség. Az ilyen jelû kártyák akár 32 gigabájt memóriával is rendelkezhetnek, ám az eddigi SD szabvánnyal csak méretükben és csatlakozásukban egyeznek meg, a korábbi készülékekkel nem kompatibilisek!

shdc kártyák jelöléseSHDC kártyák jelölése 

SDHC néven új kártyaszabványt vezetett be a nemzetközi SD kártyaszövetség. Az ilyen jelû kártyák akár 32 gigabájt memóriával is rendelkezhetnek, ám az eddigi SD szabvánnyal csak méretükben és csatlakozásukban egyeznek meg, a korábbi készülékekkel nem kompatibilisek!

Nagyon fontos, hogy bár az új SDHC kártyák mérete, csatlakozói megegyeznek a korábbi SD szabvánnyal, az SDHC lefelé nem kompatibilis, és ez a probléma nem orvosolható semmilyen firmware frissítés telepítésével. A forgalmazók idõnként elmulasztják feltûntetni ezt az igen lényeges különbséget, ezért csak akkor vásároljunk 2 GB-nál nagyobb kapacitású, vagy SDHC jelû kártyát meglévõ készülékeinkhez, ha az eszköz dokumentációja kifejezetten állítja, hogy kezelni tudja azt – hívta fel a figyelmet az új szabvány kapcsán a SanDisk hazai importõre, a Hama Kft. Természetesen azon készülékek, melyek az új szabvány használatára gyártottak, minden további nélkül képesek mûködtetni a korábbi SD kártyákat is.

Az SD szövetség az SDHC néven azért léptetett életbe az új kártyaszabványt, mert az eddigi ?SD" jelzéssel ellátott memóriakártyák technológiája nem tette lehetõvé a 2 gigabájt fölötti memóriakapacitás kifejlesztését. Az SDHC megjelölés az új, SD 2.0-ás szabványú kártyákat jelöli. Az SD szövetség által felállított szabvány szerint ez minden 2 GB-nál nagyobb kapacitású SD kártyára vonatkozik, maximum 32 GB-ig.

A szabványban háromféle adatátviteli sebesség létezik, melyeket az új kiadású (kiskereskedelmi forgalomban már kapható) kártyákon minden esetben feltûntetnek. Az adatátviteli sebességrõl a kártyán a CLASS 2, CLASS 4, illetve CLASS 8 jelzés tájékoztat, ahol a szám a kártya adatátviteli képességét MB/sec-ben adja meg. Tehát egy CLASS 2 jelû kártya 2 MB/sec adatátviteli sebességre képes.

Már most is több mint harminc Canon, Casio, Nikon, Panasonic (LUMIX), Pentax és Sanyo digitális fényképezõgép vagy kamkorder használja az SDHC szabványt, és várhatóan az új típusú kártyák a zenelejátszóknál, mobiltelefonoknál és egyéb hasonló elektronikus készülékeknél is gyorsan teret nyernek.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.