2024.április.12. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Lélek és test-Kertésztől Mapplethorpe-ig, a fotográfia legnagyobb mestereinek szemével 2008. június 6 – 2008. augusztus 24.

3 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/13903"><img class="image thumbnail" src="/files/images/muz.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="51" /></a></span> <p>Egy egész évszázadot ível át a Szépművészeti Múzeum június 6-án nyíló tárlata 90 fotóművész 220 művén keresztül. Az 1900-as évek legelejétől napjainkig tematikus rendben tárja a látogató elé a fotótörténet esztétikai, illetve technikai változásait.</p><p>

 muz.thumbnail

Egy egész évszázadot ível át a Szépművészeti Múzeum június 6-án nyíló tárlata 90 fotóművész 220 művén keresztül. Az 1900-as évek legelejétől napjainkig tematikus rendben tárja a látogató elé a fotótörténet esztétikai, illetve technikai változásait.

 muz.thumbnail

Egy egész évszázadot ível át a Szépművészeti Múzeum június 6-án nyíló tárlata 90 fotóművész 220 művén keresztül. Az 1900-as évek legelejétől napjainkig tematikus rendben tárja a látogató elé a fotótörténet esztétikai, illetve technikai változásait.

A két világháború között hazánk a fotóművészet területén az egyik legjelentősebb alkotókat felvonultató országa volt. Az André Kertész [Kertész Andor] (1894-1985), Moholy-Nagy László (1895-1946), Brassaï [Halász Gyula] (1899-1984) és Robert Capa [Friedmann Endre Ernő] (1912-1954) nevével fémjelzett alkotások garanciát jelentenek minden kiállítóterem számára bárhol a világban, képeik a fotográfia meghatározó ikonjai.  A kiállításon szereplő képek az első világháborút megelőző évektől kezdődően a második világháború utáni évekig követik nyomon az alkotók munkásságát. Kiállítás azonban bemutatja a kortársak (Balogh Rudolf, Escher Károly, Máté Olga, Pécsi József Rónai Dénes) munkáit is, amelyek nélkül nem érthetjük meg gyökereiket. Nemzetközi viszonylatban párhuzamot vonhatunk Moholy-Nagy László és Man Ray, Martin Munkácsi és Henri Cartier-Bresson; a fotográfia festőies korszakában is alkotó Alfred Stieglitz és a hazánkban alkotó Pécsi József felvételei között.

 Olyan alkotásokat is bemutatnak, melyek ugyan még nem fotóikonok, de alkotóik rendkívül fontos szerepet játszottak a fotó története során. Így olyan képek is láthatóak majd Lewis Hine, Imogen Cunningham, Tina Modotti vagy éppen Sebastião Salgado életművéből, mely hazánkban kevésbé ismertek, s helyet kapnak a kiállításban olyan további világhírű művészek is, mint Berenice Abbott, Ilse Bing, Werner Bischof, Yousuf Karsh, Dorothea Lange, Joan Myers, Helmut Newton, Alexander Rodcsenko, Cindy Sherman.

Az elmúlt évtizedeiben keletkezett jelentősebb munkákat is bemutatják, a kortárs fotó felvonultatásával.  Láthatjuk Féner Tamás fotóművész képeit többek között Részletek a cigányok sorozatból, az „Akt szobrokkal", és a Cím nélkül részlet a „és beszéld el fiadnak" sorozatból. A fotóművész megörökíti, megőrzi a pusztuló pillanatokat, a rítusokat, a hagyományokat.

Így jutunk el a tematikusan összerendezett kiállításon az 1894-ben született André Kertésztől, az 1989-ben elhunyt Robert Mapplethorpe-ig.

A kiállítás kurátora Baki Péter

baán lászló és baki péter megnyitja a kiállítást. simon éva felvételeBaán László és Baki Péter megnyitja a kiállítást. Simon Éva felvétele

Baán László és Baki Péter megnyitja a kiállítást. Simon Éva felvétele

A kiállítás anyagát a Magyar Fotográfiai Múzeum kölcsönözte a kiállításra, de New York-ból, a párizsi Pompidou központból, a kölni Ludwig Múzeumból és a világ legrégebbi fotográfiai múzeumából a George Eastman House-ból is érkeztek művek a kiállításra.

Az iskolateremtő mesterek egy évszázadot, átívelő, fotóművészetet bemutató tárlata augusztus 24-ig tekinthető meg a Szépművészeti Múzeumban.

http://www.szepmuveszeti.hu/web/guest/articleview?mi_layout_id=29.30&mi_article_id=340

Simon Éva

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.