ShenzhenShenzhen 

A dél-kínai Shenzhen város küldöttsége látogat Magyarországra a gazdasági együttműködés szorosabbra fűzésének reményében 2007. december 18-21. között. A 12 fős delegációt vezető Liu Yingli alpolgármester a jövőbeni közös projektek megvalósítása érdekében megállapodást írt alá Kákosy Csaba gazdasági és közlekedési miniszterrel december 20-án, a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumban.

ShenzhenShenzhen 

A dél-kínai Shenzhen város küldöttsége látogat Magyarországra a gazdasági együttműködés szorosabbra fűzésének reményében 2007. december 18-21. között. A 12 fős delegációt vezető Liu Yingli alpolgármester a jövőbeni közös projektek megvalósítása érdekében megállapodást írt alá Kákosy Csaba gazdasági és közlekedési miniszterrel december 20-án, a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumban.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium határozott szándéka, hogy közvetlen kapcsolatot építsen ki Kína tartományaival, jelentősebb gazdasági központjaival, így hangsúlyosan a déli területtel, és ezen belül Shenzhennel is. Az egyre élénkülő, rendszeresebbé váló együttműködés növelheti Magyarország ismertségét és elismertségét Shenzhenben és egész Kínában, teret nyithat, illetve lendületet adhat Shenzhennek és egész Kínának Magyarországon.

KínaKína

A mostani látogatás során megkötött keret-megállapodás a magas hozzáadott értékű ágazatokra összpontosítva gyorsítaná fel, mélyítené el a két fél közötti gazdasági-fejlesztési együttműködést. A dokumentum egy közös kockázati tőkeprogram előkészítését is rögzíti 2008 első felére. Aláírásra került a már konkrét projektek megvalósítását előirányzó, a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal és a Shenzheni Tudományos, Technológiai és Információs Hivatal közötti együttműködésben létrehozandó Tudományos és Technológiai Együttműködési Alapról szóló szándéknyilatkozat is.

Az Alap célja olyan shenzheni-magyar együttműködésben megvalósuló kutatás-fejlesztési és innovációs projektek támogatása, amelyek eredményeként rövid- és középtávon gazdaságilag hasznosuló piacorientált termékek és szolgáltatások jönnek létre kiemelten a következő területeken: infokommunikációs technológiák, környezetvédelem, biotechnológia, anyagtudományok és nanotechnológia, orvostudomány.

Shenzhen, Hongkong mellett, a dél-kínai Kanton tartományban található, lakossága megközelíti a 12 milliót. Az 1970-es évek vége óta a külföldi működőtőke-beruházások központja, a leggyorsabban növekvő kínai város, és Sanghaj után a legforgalmasabb kínai kikötő. Az elmúlt két évtizedben több mint 30 milliárd amerikai dollárt fektettek be itt külföldi befektetők gyárakba, közös vállalatokba. Shenzhen gazdasági teljesítménye egy közepes méretű tartományénak feleltethető meg, a negyedik legmagasabb az országban. 2006-ban az egy főre jutó GDP 86 190 yuan (11 326 amerikai dollár) volt, ez a legmagasabb érték egész Kínában.

Magyarország 2006 végen felkerült a Shenzheni Önkormányzat kiemelt külföldi partnereinek listájára. A város Hongkonggal együtt a magyar kis- és középvállalkozások belépési pontja lehet a kínai piacra.

A magyar-kínai kétoldalú gazdasági kapcsolatok az elmúlt időszakban látványos fejlődésnek indultak. A szárazföldi Kínával bonyolított kétoldalú áruforgalom 2003 és 2006 között több mint három és félszeresére nőtt. A kétoldalú forgalom 2006 végére 4 milliárd  620 millió USD-ra emelkedett. 2007 első 9 hónapjában a kivitel 33%-kal (763 millió USD-ra) míg a behozatal 22%-kal (3 milliárd 370 millió USD-ra) növekedett az előző év azonos időszakához képest.

A 2007 szeptemberétől 2008 júniusáig Kínában megrendezésre kerülő Magyar Gazdasági és Kulturális Évad rendezvénysorozat elsődleges célja, hogy a magyar gazdaságról új képet alakítson ki Kínában, egy modern, fejlett iparú Magyarország képét. Kiemelt szerepet kap továbbá Magyarország vonzóvá tétele a kínai termelő befektetők számára, hazánk uniós hídfő-szerepének hangsúlyozása, a versenyképes magyar áruk, szolgáltatások és technológiák bemutatása, a tudományos-technológiai együttműködés, valamint a termelő és egyéb (pl. logisztikai, turisztikai) befektetések lehetőségeinek felvonultatása. Az Évad záróeseménye éppen Shenzhenben lesz.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük