2024.június.20. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Lik úr csodagépe

3 perc olvasás

arany_pecsetgyuru.jpgAz öntőgéppel készített pecsétgyűrű.

  Régen történt. A szokásos reggeli munkamegbeszélés végén így szólt hozzám nagyhatalmú igazgatóm. Figyelj ide. Jean Lik speciális gépek értékesítésével foglalkozó kereskedő. Cége a Tombak Ltd., irodája Brüsszelben  működik. Kiküldelek Belgiumba, nézz meg egy ékszergyártáshoz használható centrifugális olvasztó- és öntőgépet. Ha úgy érzed, ki tudod dolgozni a gyártás technológiáját hazai körülmények között, behozatom a gépet. Ha Brüsszelbe érkezel, szállásold el magad és keresd fel Lik urat. Beszél magyarul.

   Nagy dolog volt akkoriban az ilyesmi. Szerény napidíjjal a zsebemben felszálltam a repülőgépre Ferihegyen. Meg sem álltam Lik úr irodájáig, a Rue du Midi 10. számú házig. Hamar szót értettünk egymással. Lik úr harminc évesen Laky Jánosként, munkát keresve hagyta el Magyarországot 1931-ben. Tíz évig bányászként dolgozott, az összegyűjtött pénzéből szerszámokat forgalmazó kis céget alapított. Majd a kis cégből fokozatosan nagy vállalat lett. Lik úr mindenre kíváncsi volt, ami Magyarországgal kapcsolatos.

    A társadalmi kérdéseket kivéve. Egyszer mondta csak a következőt: „Maga ezt nem értheti, mert a boncok országából jött.” Elképzelni nem tudtam, mi köze lehet Magyarországnak a buddhista szerzetesekhez. Aztán egyszer atyai jóbarátom felvilágosított. Valaha a bonc a munkásosztálytól elszakadt politikai, elsősorban szakszervezeti vezetőt jelentett.

   Több alkalommal mentünk Lik úr Volvójával Halle-ba. (Nem tévedés, Nemcsak Németországban, Belgiumban is van egy Halle nevű város.) Raktárak, tervezőirodák, műhelyek és egy bemutató terem a gépekkel. Megnéztem, hogy dolgoznak az öntőgéppel. Olyan gyorsan, termelékenyen készítették az ékszereket, amit eddig elképzelni sem tudtam. Végül is úgy találtam, hogy az ilyen öntésnek nálunk eddig ismeretlen gyártástechnológiáját ki tudom dolgozni. Így is történt.

   A csodagép működésével nem untatom az olvasót. A megolvasztott nemesfém az öntőformába centrifugális erővel préselődik be. Például 25-30 pecsétgyűrű készülhet egyszerre, egy öntéssel, kiváló minőségben, a legszebb felülettel. Kihűlés után egy ékszer „bokor” keletkezik, amelyről a kész gyűrűket lefűrészelik. Ha valaki a múlt század hatvanas éveiben vásárolt hazai ékszerüzletben pecsétgyűrűt, biztos ezzel a módszerrel készítettet visel a gyűrűsujján.

   Hat évre rá újra Belgiumban jártam, megpróbáltam Lik urat felkeresni. De sem a Tombak Ltd. irodáját, sem őt nem találtam, a telefonkönyvben nem volt nyoma a cégnek. Így hát ez úton mondok neki köszönetet kedvességéért, a szerzett tapasztalatokért.

Láng Róbert

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.