2022.szeptember.30. péntek.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Madeinhungary a Lakástrenden

6 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if !mso]><object classid="clsid:38481807-CA0E-42D2-BF39-B33AF135CC4D" id=ieooui></object> <style> st1\:*{behavior:url(#ieooui) } </style> <![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/58225"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/m_1.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="97" /></a></span>2012-ben új helyszínen  új tartalommal külföldi és magyar designerek tárlatát láthatja a közönség „meed  (Meeting of European and Central European Designers) + madeinhungary" a Lakástrend kiállításhoz kapcsolódóan 2012. március 2-4 között a Millenáris "B" Csarnok, Galériáján.  A "meed" ( Meeting of European and Central European Designers ) cseh, lengyel és szlovák designerek bemutatásával a korábbi "madeinhungary" magyar designereket és iparművészeket bemutató önálló tárlathoz kapcsolódóan  a Lakástrend kiállítás keretében kerül megrendezésre.</p> <p> 

m 1.thumbnail2012-ben új helyszínen  új tartalommal külföldi és magyar designerek tárlatát láthatja a közönség „meed  (Meeting of European and Central European Designers) + madeinhungary" a Lakástrend kiállításhoz kapcsolódóan 2012. március 2-4 között a Millenáris "B" Csarnok, Galériáján.  A "meed" ( Meeting of European and Central European Designers ) cseh, lengyel és szlovák designerek bemutatásával a korábbi "madeinhungary" magyar designereket és iparművészeket bemutató önálló tárlathoz kapcsolódóan  a Lakástrend kiállítás keretében kerül megrendezésre.

 

m 1.thumbnail2012-ben új helyszínen  új tartalommal külföldi és magyar designerek tárlatát láthatja a közönség „meed  (Meeting of European and Central European Designers) + madeinhungary" a Lakástrend kiállításhoz kapcsolódóan 2012. március 2-4 között a Millenáris "B" Csarnok, Galériáján.  A "meed" ( Meeting of European and Central European Designers ) cseh, lengyel és szlovák designerek bemutatásával a korábbi "madeinhungary" magyar designereket és iparművészeket bemutató önálló tárlathoz kapcsolódóan  a Lakástrend kiállítás keretében kerül megrendezésre.

 

2005 óta minden évben Szigeti Szilvia textildesigner és Radnóti Tamás belsőépítész szervezésében a Műcsarnokban (2005,2006,2009,2010,2011), a Gödör Klubban (2008). illetve a Műcsarnok mellett felépített pavilonban (2007) mutatkoztak be a magyar tervezők.

A "meed+madeinhungary" ezúttal először a magyar tervezők munkáin kívül cseh, lengyel és szlovák tervezők újdonságait mutatja be a Visegrad Fund, a Nemzeti Kulturális Alap és a Lakástrend fő támogatásával.

 Az elmúlt évek adatai alapján, minden évben 10-14.000, a design, a tárgykultúra, a lakás- és a társművészetek iránt érdeklődő látogatta a rendezvényt, ezáltal Magyarországon a design szakma egyik legfontosabb bemutatkozási lehetőségévé nőtte ki magát.

A tárlat szervezői joggal lehetnek büszkék arra, hogy a felmérések adatai szerint a magyar művészek bemutatkozása minden évben a rendezvénysorozat egyik legnagyobb sikerét aratta.

2012-től a cseh, lengyel és szlovák  tervezők bemutatásával  a "meed+madeinhungary" szervezői szélesíteni kívánják a kiállítandó tárgyak palettáját, a kiállító tervezőkkel a jövőben  más külföldi kiállítás-részvételeket is szeretnének megcélozni, a jövőben pedig a  közép-kelet európai régió egyik legjelentősebb kiállításává szeretnék tenni.

 A tárlat sikerét bizonyítja, hogy 2011-ben a londoni 100% Design kiállításon a madeinhungary tárlat tervezői képviselték Magyarországot. Az együttműködés a 100% Design magyar standjának szervezőivel továbbra is fennmarad.

 A tárlat áttekintést nyújt a design különböző  területein dolgozó, a design szellemiségéhez közelálló, a tárgyaikat egyedi és kisszériás kivitelezéssel, illetve különböző ipari technológiával létrehozó designerek munkáiból.

A tárlaton elsősorban a lakáskultúra tárgykörében alkotó tervezők – bútortervezők, belsőépítészek, formatervezők, textiltervezők, üvegtervezők, ötvösök stb. – munkáit láthatjuk. Évek óta hagyomány az ékszertervezők bemutatkozása. A tárlat egyik kiemelt rendezvénye idén is az "Év ékszere" pályázat.

  A PannonArts galéria 2011-ben alapította az Év Ékszere díjat. A tavalyi első pályázat és kiállítás nem várt sikerrel zárult. Számos internetes és nyomtatott orgánum, televíziók és rádiók is tudósítottak az eseményről. Az internetes közönségszavazás látogatói rekordot döntött. Több mint 25 000-en voltak kíváncsiak az ékszereket bemutató cikkre, és több mint 15 000-en szavaztak is kedvencükre. Az igazi meglepetés az volt, hogy a magyar ékszertervezők munkáinak híre egyetlen hét alatt bejárta a nagyvilágot. Nemcsak európai államokból, de Mexikóból, Brazíliából, sőt még Angolából is kommentelték az ékszereket bemutató sajtócikkeket.

 2011-ben az Év ékszere pályázatra tizenkilenc művész – a magyar kortárs ékszerművészek színe-java – közel hatvan ékszerrel nevezett. A zsűri által kiválasztott alkotásokat a Lakástrend és design kiállítás keretében a „madeinhungary" standján tekinthettük meg.

 Tavaly a zsűri tagja volt Spengler Katalin művészettörténész, Horváth Béla műgyűjtő, Petrányi Zsolt művészettörténész és Petrus Ferenc a Pannon Arts galéria művészeti vezetője.

 Az Év ékszere Varga Viktor Homo Sapiens nevű gyűrűje lett, a második Lőrincz Réka, Shopping Madonna „2" alkotása és a harmadik Vékony Fanni Holle anyó kollekciója.

 „Az embert szükségleteinél szűkebb térbe helyeztem. Eme kényszerített szituáció kilenc fázisa jelenik meg a posztamensül szolgáló gyűrű tetején, könyv lapjait idéző formában. A középső figura viszonylagos nyugalmi helyzete reménykeltő." – jellemezte ékszerét a győztes.

 E kezdeti sikerek után, idén még nagyobb lendülettel vetette bele magát a szervezésbe a PannonArts galéria, immár teljesen nyílt pályázatot hirdetett, így jóval több ékszer közül tudja kiválasztani a szakmai zsűri, és a közönség 2012 legszebb ékszerét.

 A tíz legszebb kiválasztott 2012. március 2-4-ig, a Lakástrend és a Budapest Essential Looks közös rendezvényén, mutatkozik be először a nagyközönségnek, aztán a kiállítás anyaga némiképp kibővítve további hat héten át a PannonArt galériában lesz megtekinthető.

 A zsűri 2012. február 21-én hozza meg döntését.

 A tárlathoz kapcsolódik idén a kiállító tervezők személyes prezentációja, melynek keretében a közönség 15 perces előadások keretében ismerheti meg a különböző alkotók munkáit.

Az előadássorozat egyik legfontosabb prezentációja a stuttgarti Akademie Schloss Solitude referense, Julia Warmers prezentációja  az intézet ösztöndíjprogramról, az "Art sience and business", valamint "Eastern  European Network" c. programjáról.

 

Góbi Rita társulata a korábbi évek hagyományait folytatva avantgard táncbemutatóval színesíti a szombat este programját.

 

 A meed kiállítói:

Michol Bacak CCZ), Klára Sumová (CZ), Michaela Tomisková (CZ), Michal Piasecki (PL), Piotr Stolarski (PL), és Jana Novakava (SK), Marek Jurciak (SK).

 

 

A madeinhungary kiállítói:

 

Bloch Gábor, Bodor Ferenc, Bokor Gyöngyi, Buza Krisztina, Dombi Lívia, Finta Csaba, Fock Máté, Gulyás Judit, Hegedűs Andrea, Horváth Attila, Horváth Janka, Kanics Márta, Kele Sára, Kónya Kinga, Koós Daniella, Lakos Dániel, Kim H.J.Mika, Molnár Réka, Sima-Molnár Viktória, Nyilas Kálmán, Paczona Márta, Páger Bernadett, Pájer Emilia, Petrus Ferenc, Pongrácz Farkas, Rácz Anikó, Radnóti Tamás, Regős Anna, Regős István, Sarkadi Péter, Simonfalvi Ágnes, Szigeti Szilvia, Tóth Kata és Vidó Nóra.

 www.madeinhungary.co.hu

  Lantai József

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.