2022.augusztus.18. csütörtök.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Rekordot döntött a cégalapítás az építőiparban

4 perc olvasás
<!--[if !mso]> <style> v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} </style> <![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if !mso]><object classid="clsid:38481807-CA0E-42D2-BF39-B33AF135CC4D" id=ieooui></object> <style> st1\:*{behavior:url(#ieooui) } </style> <![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/58227"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/images_0_9.thumbnail.jpeg" border="0" width="100" height="70" /></a></span>Soha annyi céget nem jegyeztek be az építőiparban egyetlen hónap alatt, mint idén januárban. „Ha a jelenlegi tendenciák nem változnak, 2012-ben 20 százalékkal több cég próbál talpon maradni feleannyi munkából, mint 2006-ban, ami közgazdasági nonszensz" - értékelte a fejleményeket Tóth Tamás, az Opten ügyvezetője. Pesszimizmusát igazolja, hogy eközben a felszámolások 38, a végelszámolások pedig 42 százalékkal növekedtek tavaly januárhoz képest. </p> <p> 

images 0 9.thumbnailSoha annyi céget nem jegyeztek be az építőiparban egyetlen hónap alatt, mint idén januárban. „Ha a jelenlegi tendenciák nem változnak, 2012-ben 20 százalékkal több cég próbál talpon maradni feleannyi munkából, mint 2006-ban, ami közgazdasági nonszensz" – értékelte a fejleményeket Tóth Tamás, az Opten ügyvezetője. Pesszimizmusát igazolja, hogy eközben a felszámolások 38, a végelszámolások pedig 42 százalékkal növekedtek tavaly januárhoz képest.

 

images 0 9.thumbnailSoha annyi céget nem jegyeztek be az építőiparban egyetlen hónap alatt, mint idén januárban. „Ha a jelenlegi tendenciák nem változnak, 2012-ben 20 százalékkal több cég próbál talpon maradni feleannyi munkából, mint 2006-ban, ami közgazdasági nonszensz" – értékelte a fejleményeket Tóth Tamás, az Opten ügyvezetője. Pesszimizmusát igazolja, hogy eközben a felszámolások 38, a végelszámolások pedig 42 százalékkal növekedtek tavaly januárhoz képest.

 

Rekordot döntött az új cégek alapítása januárban az építőiparban – derül ki az Opten céginformatikai szolgáltató legfrissebb adataiból. Egyetlen hónap leforgása alatt 817 új cégbejegyzést tett közzé a cégbíróság, ez 44 százalékkal magasabb a tavalyi 500 darabos havi átlagnál. A cégalapítás kedv megugrása már decemberben tapasztalható volt, akkor 720 vállalkozást jegyeztek be az ágazatban.

 

A jelenség nemcsak az építőiparban volt tetten érhető: a mögöttünk álló két hónapban valamennyi cégre nézve is rekordmagasságba szökött az új cégek alapítása. Decemberben 7242, januárban pedig 7166 új cégbejegyzést tett közzé a cégbíróság. Mindez feltehetőleg annak tudható be, hogy most szigorították és drágították a cégbejegyzést. „A sok új alapítás feltehetőleg »előrehozott beruházás« azok részéről, akik el akarják kerülni a magasabb költségeket és a szigorúbb ellenőrzést, hiszen a cégbíróságok eddig az egyórás cégalapítás keretében nem tudták érvényre juttatni, ezután viszont feltehetően alkalmazni fogják a cégvezetéstől való eltiltás szabályait" – véli Tóth Tamás, az Opten céginformatikai szolgáltató ügyvezetője.

 

Az ügyvezető vélekedését igazolja, hogy mindkét hónapban magas volt a fizetésképtelenségi eljárások száma is. Januárban 384 építőipari vállalkozással szemben indult felszámolási eljárás, és 302 végelszámolását tették közzé a cégbíróságok. „Előbbi 38, utóbbi pedig 42 százalékos növekedés a megelőző év azonos időszakához képest, ami elmarad ugyan az összes cég között tapasztalt növekedési ütemtől, de aligha teszi hihetővé, hogy hirtelen vonzó lett az építőipar a befektetőknek" – mondja az Opten ügyvezetője.

 

„Az új alapításokkal ellentétben a fizetésképtelenségi eljárásoknál feltehetően nem a jogszabályváltozások egyszeri hatását érzékeljük, hanem a Nemzeti Adó és Vámhivatal erőteljesebb ellenőrzései nyomán felszínre kerülő régi problémákat, illetve az ágazatott sújtó leépülést" – mondja Tóth Tamás. Ezt támasztja alá az ÉVOSZ alelnökének, Koji Lászlónak a nyilatkozta is, mely szerint az ágazat kritikus év elé néz, tavaly ugyanis az építőipari megrendelések száma egyhatodával csökkent a 2010-es évhez képest. Ez a kibocsátást tekintve további zsugorodást vetít előre még ahhoz a 2011-es évhez képest is, amelyben az ágazat már 44-45 százalékkal kisebb teljesítményt nyújtott, mint 2006-ban. Idén tehát feltehetően a 2006-os kibocsátás felére lehet számítani; ehhez képest az építőiparban működő cégek száma ugyanezen időszak alatt 65 ezerről 76 ezerre emelkedett. „Ha a jelenlegi tendenciák nem változnak, akkor 2012-ben 20 százalékkal több cég próbál majd feleannyi munkából megélni, mint 2006-ban. Ez olyan mértékű elaprózódását jelenti az ágazati cégstruktúrának, ami közgazdaságilag indokolatlan és kifejezetten káros" – véli az Opten igazgatója, aki szerint a munkanélküliség elől kényszervállalkozásba menekülő szakemberek üzleti képzetlensége komoly kockázatot jelenthet mind magukra, mind a magyar gazdaságra nézve.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.