EU

Tizennyolc hónap múlva 18 hónapig a három ország a közös felelősség jegyében kell, hogy ellássa a 2010. január 1. és 2011. június 30. közötti EU-elnökségeket – első alkalommal valósítva meg a hatályba helyezésre váró Lisszaboni Szerződés vonatkozó rendelkezéseit.

 EU

Tizennyolc hónap múlva 18 hónapig a három ország a közös felelősség jegyében kell, hogy ellássa a 2010. január 1. és 2011. június 30. közötti EU-elnökségeket – első alkalommal valósítva meg a hatályba helyezésre váró Lisszaboni Szerződés vonatkozó rendelkezéseit.

Iván Gábor magyar, Diego Lopez Garrido spanyol és a vendéglátó Olivier Chastel belga külügyi államtitkár csütörtökön első alkalommal tartott megbeszélést a leendő csoportos EU-elnökségre való felkészülés jegyében. Találkozójuk után mindhárman hangsúlyozták, hogy jóllehet egymást követő elnökségek között már jelenleg is létezik egyeztetés és együttműködés – ennek jegyében készül az idén júliustól félévente egymást váltó francia-cseh-svéd elnökségi trió is közös prioritási listát és a programot beterjeszteni az EU-Tanács főtitkárságához -, de tényleges csoportos elnökségről voltaképpen csak a Lisszaboni Szerződés hatályba helyezése után beszélhetünk. Iván Gábor arra hívta fel a figyelmet, hogy igen szerencsés a „trió" összetétele, amennyiben egyikük egy alapító tag, a másik egy húsz éves múlttal rendelkező nagy tagország, a harmadik pedig egy „ambícióktól fűtött" új EU-tag.

A mostani találkozó – státuszát tekintve – voltaképpen még informális volt, és a felek elsősorban azt tekintették át, miként, milyen ütemezésben, milyen módszerek és elvek mentén kezdenek majd hozzá a közös európai uniós másfél év felépítéséhez. Egyetértettek abban, hogy mihelyt az ő ciklusukat közvetlenül megelőző francia-cseh-svéd 18 hónap prioritásai és programjai ismertek lesznek – ami június közepére várható -, ismét összeülnek mindezek értékelésére, és a várható, hosszabb távú következmények számbavételére. Ezt követően – elfogadva Garrido meghívását – szeptemberben Madridban találkoznak újra, és a tervek szerint ekkor kezdenek neki a belga-spanyol-magyar 18 hónap prioritásainak a kialakításához. 

A három államtitkár, csakúgy, mint a kíséretükben lévő delegációtagok utóbb egyöntetűen hangoztatták, hogy mostani találkozójukat a teljes nézetazonosság, az „egy hullámhosszon" való gondolkodás, a tenni akarás hatotta át. Iván Gábor utóbb külön is kiemelte, hogy közös alapelvként fogadták el: a három félév elnökségi időszakára úgy tekintenek – az előkészületek és a majdani bonyolítás szempontjából egyaránt -, mint aminek felelősségében mindvégig mindhárman osztoznak. (Az ily módon sugallt egyetértés különösen annak fényében figyelemreméltó, hogy nem hivatalos forrásokból tudni lehet: alig néhány héttel a júliusi kezdés előtt a francia-cseh-svéd egyeztetéseket helyenként súlyos feszültségek, viharos szóváltások is kísérik. Úgy tudni, a legutóbbi ülésről a „francia diktátum" elleni tiltakozás jegyében a cseh küldöttség ki is vonult.)

A BruxInfo azon kérdésére, vajon felmerült-e a csoportos elnökségi mechanizmusok olyan kihasználásának a lehetősége, miszerint bizonyos témákat bizonyos országok nem csak hat hónapra, hanem akár hosszabb időre is gondoznak majd – a hosszabb távú portfolió-megosztás jegyében -, a magyar államtitkár válaszában úgy fogalmazott, hogy felmerült ennek kérdése is, „de még nem válaszoltuk meg". Elviekben mindenesetre nem zárta ki ennek lehetőségét sem.

BRUXINFO

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük