A Békéscsabai Jókai Színház, a Körös Irodalmi Társaság és a XXI. Század Magyar Drámájáért Alapítvány idén is megrendezi a Magyar Drámaíró Versenyt. A rendezvénynek 2013. március 22-24. között ismét a Jókai Színház ad otthont.

A Békéscsabai Jókai Színház, a Körös Irodalmi Társaság és a XXI. Század Magyar Drámájáért Alapítvány idén is megrendezi a Magyar Drámaíró Versenyt. A rendezvénynek 2013. március 22-24. között ismét a Jókai Színház ad otthont.

A Magyar Drámaíró Verseny rendkívüli, három napig tartó irodalmi és színházművészeti kavalkád, amelyet immár tizennyolcadik alkalommal rendeznek meg. Békéscsabán 2010-ben lelt új otthonra a rendezvény, ahol a színház társulata és a vendégszínészek – rendezők egyaránt szilárd kiszolgáló háttérrel vághatnak neki a három villámdráma színpadra vitelének. A verseny a hagyományokhoz híven 22-én, pénteken este kezdődik, a Békéscsabai Jókai Színház Kapj el című előadása előtti sorsoláson derül ki, hogy a Magyar Nemzet napilap másnapi cikkei közül melyik szöveg tartalmából – azt asszociációs alapként felhasználva – írnak egy-egy egyfelvonásos színdarabot a meghívott írók: Kiss Judit Ágnes, Háy János és Podmaniczky Szilárd.

A rendezvény 2012-ben is hatalmas közönségsikert aratott, köszönhetően annak a hagyománynak, hogy az érdeklődők a próbafolyamatot is végigkövethetik a helyszínen, így az olvasópróbától az utolsó tapsig részesei lehetnek az előadások születésének. Intellektuális kaland, három napig tartó örömteli lebegés a körülhullámzó szellemi közegben, ez a drámaíróverseny a közönség számára.
Az alkotóknak először is egyéjszakás kaland a számítógéppel: pénteken este 20 órától szombat reggelig írják meg a drámát. Ezek után három színészcsapat egy-egy meghívott rendező vezényletével áll neki előadást kovácsolni a megszületett munkából.

Idén Bozsik Yvette, Dávid Zsuzsa és Pesty-Nagy Kati állítja színpadra a produkciókat. A békéscsabai társulathoz három fővárosi művész is csatlakozik Földes Eszter, R. Kárpáti Péter és Tóth Roland személyében.
A színészcsapatok ezután versenyt futnak az idővel, éjt nappallá téve halmozzák az ötleteket,
és próbálnak beleférni a térbe és a rendezői koncepcióba.
A megszületett előadásokat a közönség március 24-én, vasárnap 18 órától tekintheti meg a
Jókai Színház színpadán.
A verseny folyamatáról a jokaiszinhaz.hu weblapon, valamint a barkaonline.hu-n a csapatok mellett dolgozó bloggerek tudósítják a közönséget és a sajtó érdeklődő képviselőit az eseményekről. Mindössze 24 óra alatt készül el a Bárka irodalmi folyóirat különszáma, amelyben a megszületett három új magyar dráma is közlésre kerül. A lapot már vasárnap olvashatja a közönség.

A verseny díjazása több kategóriában történik. Szakmai zsűri dönt a legjobb drámáról, a közönség a legjobb előadásról. Emellett díjazzák a legjobb színészt, a legjobb színésznőt, a legjobb férfi-női mellékszereplőt és a legjobb rendezőt is.
A XVII. Magyar Drámaíró Verseny médiatámogatója a Magyar Nemzet és a Bárka irodalmi folyóirat.

 

Az írók:

 

Kiss Judit Ágnes – József Attila-díjas költő, író, drámaíró.
1973. május 11-én született Budapesten. Az ELTE magyar szakán, a Színház- és Filmművészeti Egyetem drámatanárként, a Pécsi Tudományegyetem Zeneművészeti Főiskolai Kar oboa szakán végezte tanulmányait. Első verseskötete Irgalmasvérnő címmel jelent meg 2006-ban. Regénye, A keresztanya (Szomor Veron történetei) címmel 2008-ban. 2004-2007 között zenélt a Keleti Átjáró című együttesben. A Pécsi Harmadik Színház 201 l-ben mutatta be Prága, főpályaudvar című darabját. A Kvintett című darabja 2012-ben bekerült a Békéscsabai Jókai Színház egyfelvonásos pályázatának díjazott alkotásai közé, és felolvasó-színházi bemutatására a békéscsabai Teátrumban és a szarvasi Vízi Színpadon is sor került. Jelenleg középiskolai tanár Budapesten.

Háy János – József Attila-díjas költő, író, drámaíró, képzőművész.
1960. április elsején született Vámosmikolán. Orosz- történelem szakot végzett Szegeden, esztétikát az ELTE-n. 1989-ig tanárként, 1989-től 2004-ig kiadói szerkesztőként dolgozott a Holnap, Pesti Szalon, Palatinus kiadóknál. Versekkel jelentkezett a nyolcvanas évek első felében. Első kötete (Gyalog megyek hozzád a sétáló úton) 1989-ben jelent meg. A versek mellett ír kisprózát, regényt és drámát. Számtalan rajza és festménye is megjelent. Maga illusztrálja könyveit, illetve készíti a könyvek borítóit. Prózaíróként a Dzsigerdilen című török korban játszódó regénye hozta meg a szakmai és olvasói elismerést. Az elmúlt évtizedben drámaíróként aratott nagy sikereket. A Gézagyerek és a Herner Ferike faterja című darabját számtalan nyelvre lefordították és külföldön is bemutatták. Budapesten él, jelenleg szabadfoglalkozású író.

 

Podmaniczky Szilárd – József Attila-díjas költő, író, drámaíró, a kortárs magyar irodalom egyik legsokoldalúbb és legtermékenyebb alkotója.
1963. július 24-én született Cegléden. Tanulmányait a Budapesti Műszaki Egyetemen és a Juhász Gyula Tanárképző Főiskola matematika-fizika szakán végezte. Korábban Szegeden élt, néhány éve balatonboglári lakos. Munkásságára a műfaji sokszínűség jellemző, ír regényt, novellát (nanoprózát), verset, forgatókönyvet, drámát, mesét. Első kötete Haggyatok lótuszülésben (kisregények, prózák) 1993-ban jelent meg. Az Élet és Irodalomban évek
óta közöl egy rövidprózai sorozatot A XX. század története címmel. 2006-tól saját könyvkiadót működtet, Podmaniczky Műhely Alapítvány névvel, 2010 őszén elindította a www.librarius.hu kultmagazin weboldalt. A Próbafeltámadás – Feltámadáspróba című darabja 2012-ben bekerült a Békéscsabai Jókai Színház egyfelvonásos pályázatának díjazott alkotásai közé, és felolvasó-színházi bemutatására került a békéscsabai Teátriumban és a Szarvasi Vízi Színházban

 

A rendezők:

 

Bozsik Yvette

Az Állami Balettintézetben szerezte meg balettművész diplomáját. 16 évesen kezdett el független avantgarde produkciókat készíteni. 1984-ben Árvai György képzőművésszel megalakították a Természetes Vészek Kollektívát, amellyel számos újszerű, döbbenetes szólóelőadást hoztak létre, s nemzetközi nevet szereztek. 1992-ben önálló alkotói útra lépett, 1993-tól a Katona József Színház rendezője és koreográfusa. Ugyanebben az évben megalakította saját társulatát Bozsik Yvette Társulat néven. 2006-ban elsőként vehette át kortárs táncművészként a Kossuth-díjat.

Dávid Zsuzsa
Pályafutását pesti színházaknál kezdte, majd Egerben, a Gárdonyi Géza Színházban rendezőként működött. Ezt követően a Szekszárdi Német Színház igazgatója. A Táncművészeti Főiskola és a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanára, jelenleg a Shakespeare Akadémián színészmesterséget oktat. Emlékezetes munkája a 2000-ben színre vitt Macskajáték a Karinthy Színházban Schubert Éva, Csernus Mariann és Tordai Teri főszereplésével.

Pesty-Nagy Kati
A Madách Színházban rendezőasszisztensként eltöltött tanulóévek után 2004-ben diplomázott a Színház- és Filmművészeti Egyetem operarendezői szakán Szinetár Miklós osztályában. Vizsgaelőadása Saint-Exupéry A kis herceg című műve volt. Elmondása szerint legemlékezetesebb munkája az „Antonius kardja", amit még San Franciscóban is bemutattak. Legújabb darabjának két hete volt a premierje: a Madách Színházban Posta Viktor: L'élek című munkáját állította színpadra.

 

A színészek:

A csapat
Kara Tünde: A Békéscsabai Jókai Színház művésze, a Fiatal Színházművészeti Iskola elvégzése után a teátrum társulatának tagja lett. Hihetetlen színészegyéniség: legyen zenés darab, dráma vagy vígjáték, sokoldalú személyiségével, kifinomult színészi eszközeivel minden szerepben új, más és egyedi. Alakításaiért 2009-ben Gálfy-gyűrűt kapott, 2010-ben pedig elnyerte a Vándorfesztivál-díjat a Legígéretesebb tehetség kategóriában Marlene Ditrich megformálásáért. 2013-ban Jászai Mari-díjat kapott.
Liszi Melinda: A fiatal színésznő négy évvel ezelőtt végezte el a Békéscsabai Jókai Színház aktív közreműködésével fenntartott Fiatal Színházművészeti Iskolát, melyet ma már Színitanház néven ismerhet a nagyközönség. Azóta folyamatosan látható a megyei teátrum színpadán prózai és zenés szerepekben egyaránt.
Nagy Erika: A Békéscsabai Jókai Színház művésze, a Nemzeti Színház Akadémiájának elvégzése után két évre a Jurta Színházhoz szerződött, majd szabadúszóként próbálta ki magát. 1991 óta a Jókai színház társulatának tagja, ahol több szerepben láthatta a közönség.
Bartus Gyula: Pályáját 1981-ben kezdte Nyíregyházán. 1984-ben vették fel a SzAk-ra,

1988- ban kapott diplomát. 1988-91-ben a Pécsi Nemzeti, 1991-92-ben a veszprémi Petőfi, 1992 óta a Békés Megyei Jókai Színház tagja. Művészetéért 2003-ban a Megye Színművésze, 2009-ben Békéscsaba Város Kultúrájáért kitüntetésben részesült. 2008-ban Gálfy-gyűrűt kapott, 2012-ben pedig Jászai Mari-díjat vehetett át.
Tóth Roland: 1991-1992 között a Színház- és Filmművészeti Főiskola diákja volt, majd két évig a Békéscsabai Jókai Színházban játszott. 1995-ben elvégezte a Nemzeti Színiakadémiát, ezt követően a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházhoz szerződött, amelynek három évig volt tagja. 1998-tól a Nemzeti Színházban játszott. Jelenleg a Jóban rosszban című sorozat Bodolai Bandijaként ismerheti az egész ország.
Vadász Gábor: A fiatal színész a Fiatal Színművészeti Iskola elvégzése után a Békéscsabai Jókai Színházban folytatta pályáját. Karakteres megjelenése és muzikalitása révén gyakran tűnik fel zenés előadások, musicalek főszerepeiben. Többek között Willy Russel Vértestvérek, valamint Fejes – Presser: Jó estét nyár, jó estét szerelem című darabjának főszerepében nyújtott kiemelkedő alakítást.

 

B csapat

Fehér Tímea: A Fiatal Színházművészeti Iskola elvégzése után a Békéscsabaí Jókai Színházban folytatta pályafutását, Jelenleg is a társulat tagja. A színészi munka mellett több előadás rendezőasszisztensi munkája kapcsolódik a nevéhez. Legutóbb a Hippolyt, a lakáj című zenés vígjátékban, Schneiderné szerepében nyújtott kiemelkedő alakítást Reviczky Gábor partnereként, Eperjes Károly rendezésében.
Gubik Petra: A tehetséges fiatal színésznőt először 2009-ben láthatta a közönség a Jókai Porondszínház nyitóelőadásának, az Aidának a címszerepében. Azóta, túl a Fiatal Színházművészeti Iskola elvégzésén, számos fő- és karakterszerepben tűnt fel a teátrum színpadán. Különleges, dinamikus hangját több zenés darabban megcsodálhatta már a publikum, de prózai szerepekben is egyre gyakrabban tűnik fel.
Kovács Edit: 1981 óta a Békéscsabai Jókai Színház társulatának tagja. Számos elismerés övezi munkáját: 2000-ben Ibsen: Kísértetek című darabjában nyújtott alakításáért OTP Nívódíjban részesült, s kétszer is – 2003-ban, illetve 2007-ben – kitüntették a Megye Színművésze díjjal. Karakterszerepekben, vígjátékban, drámában egyformán otthonosan mozog.
Katkó Ferenc: A Kijevben megszerzett színművészeti diploma után, rövid egri mesterkurzust követően Szabadkára került és hét évig az ottani népszínház társulati tagja volt. Útja innen haza, a kárpátaljai Beregszászi Színházhoz vezetett, majd szabadúszóként játszott Debrecenben. A Békéscsabai Jókai színházhoz 2010-ben szerződött. A XV. Magyar Drámaíró Verseny legjobb férfi főszereplője lett.
Presits Tamás: Tapolcán született, majd Budapestre költözött, onnan szerződött Békéscsabára. Elsősorban prózai színész, de már sikerrel kipróbálta magát musicalben, operettben is. Hangját több filmben, televíziós műsorban is hallhatja a közönség. Jelenleg a Békés Megyei Jókai Színház társulatának tagja.
R. Kárpáti Péter: 1988-ban diplomázott a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, ezt követően a Békéscsabai Jókai Színházhoz szerződött. Majd 1989-1994 között a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház tagja volt. Zenés és prózai darabokban egyaránt láthatja a közönség. Több filmben és sorozatban is feltűnt, show-forgatókönyvet, kabarésorozatot írt, emellett rendez is. 1998-tól 2012-ig a Barátok közt című sorozat egyik főszereplője, Berényi András karakterét formálta meg.

 

C csapat
Babócsai Réka: 2012-ben fejezte be tanulmányait a Pesti Magyar Színiakadémián, s sikerrel mutatkozott be Békéscsabán Lánghy Aranka szerepében a Seregi Zoltán által rendezett A kőszívű ember fiaiban.
Földes Eszter: 2010-ben fejezte be tanulmányait a Színház- és Filmművészeti Egyetem színész szakán, Gálffi László és Ács János osztályában. Az Ódry Színpad mellett gyakran tűnt fel és jelenleg is láthatja a közönség az Újszínház, a Centrál Színház, a Budapesti Kamaraszínház vagy a székesfehérvári Vörösmarty Színház színpadán. Játékfilmeket készített Mátyássy Áronnal és Szajki Péterrel, az ml-en futó Mindenből egy van Szűcs Nikolettája.
Komáromi Anett: A Békéscsabai Jókai Színház társulatának tagja, az idei immár a
tizenötödik évad, amelyben játszik; előtte a Fiatal Színházművészeti Iskolai éveket is ezen a
színpadon töltötte. A XV. Magyar Drámaíró Verseny legjobb női mellékszereplője lett.

2011-ben Bengt Ahlfors Színházkomédiájában Jannsonné karakterének megformálásáért a szakmai zsűri értékelése alapján Gálfy-gyűrűt kapott.
Csomós Lajos: A Fiatal Színházművészeti Iskola elvégzése után a Békéscsabai Jókai Színházhoz szerződött, melynek már tizenöt éve társulati tagja. Kiváló humora, kivételes karakterformálása hamar a közönség kedvencévé tette, munkáját 2002-ben OTP Nívó díjjal jutalmazták. 2002-ben, 2006-ban és 2008-ban is megkapta a Megye Színművésze díjat.

A XV. Magyar Drámaíró Verseny különdíjasa. 2010-ben Gálfy-gyűrűt kapott.
Szabó Lajos: A fiatal színész a Fiatal Színházművészeti Iskola elvégzése óta erősíti a
Békéscsabai Jókai Színház csapatát. Azóta több karakterszerepben, főszerepben láthatta a
közönség. Egyedi, humort sem nélkülöző alakításaival hamar a nézők szívébe zárta magát.
Tege Antal: A Fiatal Színházművészeti Iskola – melynek jelenleg színészmesterség tanára is
– elvégzése után a Békéscsabai Jókai Színház társulatának tagja lett. A színészi munka mellett az utóbbi időben megcsillantotta rendezői tehetségét is, az általa színpadra állított Edith és Marlene c. előadás a 2010-es Rivalda Fesztiválon közönségdíjat nyert. A XV. Magyar Drámaíró versenyen a legjobb rendező díjával jutalmazták, következő évben pedig a legjobb színésznek járó elismerést ítélte neki oda a szakmai zsűri.

 

2013. március 22-23-24.

Magyar Drámaíró Verseny

Békéscsabai Jókai Színház

 

http://jokaiszinhaz.hu/xviii-magyar-dramairo-verseny

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük