Magyar flódni és Slichot az Átriumban

Az Átrium Film-Színházban június folyamán a Zsidó Művészeti Napok keretében kerül bemutatásra a Magyar Flódni (Kováts Kriszta és Nyáry Krisztián estje) illetve a Slichot – Yom Kippur (a Beer Sheva Színház vendégjátéka) c. előadások.

 

Az Átrium Film-Színházban június folyamán a Zsidó Művészeti Napok keretében kerül bemutatásra a Magyar Flódni (Kováts Kriszta és Nyáry Krisztián estje) illetve a Slichot – Yom Kippur (a Beer Sheva Színház vendégjátéka) c. előadások.

 

Magyar flódni – Kováts Kriszta és Nyáry Krisztián estje, zenél a Kováts Kriszta Kvintett

Kováts Kriszta folytatja Nádasdy Ádámmal és a Kováts Kriszta Kvintett-tel elkezdett sikeres Budapest bámészkodó című műsorát, amelyben felelevenítette a múlt század Budapestjét, annak legendás alakjait és helyszíneit, dalban és prózában. Most Nyáry Krisztián író, irodalomtörténész segítségével és írásaival (Így szerettek ők, Igaz hősök) teszi ezt, régi és új dalokkal, művészeket és hősöket megidézve. A zsidó és magyar kultúra úgy olvad össze ezekben a sorsokban, mint a flódni rétegei az ember nyelvén – elválaszthatatlanul.

Az esten megidézik  azokat, akikre büszkék vagyunk.

Akik magukat hol egyszerűen magyarnak, hol magyarnak és olykor kényszerűen zsidónak vallva, meghatározták a magyar kultúrát, mint például Molnár Ferenc, Karinthy, Örkény, Szerb Antal.

Vagy azokat, akiket a Horthy rendszer gyilkolt meg zsidó származásuk miatt, bár ők magyarnak és katolikusnak vallották magukat, mint például Radnóti Miklós. És azokat, akik mentették őket – például Ocskay László -, és azokat is, akiket megmentettek, mint többek között Kellér Dezsőt.

És ha visszanézünk az időben, az egyik legnagyobb 48-as hősünket, Löw Lipótot, a rámás csizmás rabbit is, aki Veszprémben kihirdette a függetlenséget. De a pesti vicc is a kultúránk része, ahogyan az operettek, a kuplék (Weisz Adél), a magyar nóták (Seress Rezső) és a kabarék is (Kellér Dezső, Alfonzó). Az esten elhangzik a leginkább irredenta dalként elhíresült Szép vagy, gyönyörű vagy, Magyarország! című nóta is, amelyről kevesen tudják, hogy eredetileg két zsidó szerző alkotása, s egyikük internálótáborban halt meg.

Szerkesztő-rendező: Kováts Kriszta

Zene: Kováts Kriszta Kvintett

Látvány: Ruttka Andrea

Film: Weininger Gabriella

Világítás: Mudráninecz János

A Kovátsműhely (www.kovatsmuhely.hu) és a Zsidó Művészeti Napok közös produkciója

http://www.kovatsmuhely.hu/KovatsKrisztaKvintett

 

Slichot: a Beer Sheva Színház vendégjátéka (Izrael) magyar felirattal.

Egy nap Massouda Ohana (anya) visszaadja a házát az Amidar ingatlanforgalmazó társaságnak és eltűnik. A hírre mind a négy lánya Malka, háztartásbeli, Evelyn, egy erősen vallásos nő, Fanny, egy szexi üzletasszony, és Amira, egy filmszakos diáklány, haza érkezik, hogy kitakarítsák a házat, hogy megkeressék anyjukat és együtt töltsék a Yom Kippur-t, az engesztelés napját. Miközben pakolnak, csomagolnak, emlékek, családi titkok törnek a felszínre, és kapcsolatuk egyre intenzívebbé válik. A nap végén rájönnek: annak ellenére, hogy ugyanattól az anyától származnak, valójában mindegyikük egészen másnak ismerte, mintha nem is ugyanaz lett volna a szülőanyjuk.

A Slichot egy vicces, dinamikus párbeszéd-játék, amelyben családi problémák, így a gyermek-szülő kapcsolatok, női féltékenység, a generációs szakadék, fájdalmas titkok és mély érzelmek törnek a felszínre.

Szereplők:

Evelin Hagoel, Orly Tobaly, Maayan Turgeman, Yael Eitan

Író: Hana Azoulay-Hasfari

Rendező: Shmuel Hasfari

Kellék & Jelmez: Judith Aharon

https://www.youtube.com/watch?v=UPIZnNrnMoM

 

2016. június 4. 19.30 – Magyar flódni

 

2016. június 7. 19.00 – Slichot

 

Átrium Film-Színház

Budapest, Margit körút 55.

 

http://www.atriumfilmszinhaz.hu

https://www.facebook.com/atriumfilmszinhaz

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük