2022.szeptember.24. szombat.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Magyar kiállítási csúcs Oroszországban: öt tárlat – egy hét alatt

3 perc olvasás
<p align="left">  <span class="inline left"><a href="/node/1492"><img class="image thumbnail" src="/files/images/moskva_kreml.thumbnail.jpg" border="0" alt="Moszkva" title="Moszkva" width="100" height="75" /></a></span>A májusi Múzeumi Világnap alkalmából a moszkvai Magyar Kulturális Központ idei kortársmûvészeti programsorozatának csúcspontjaként egyszerre több tárlat is nyílik Schneider Márta kulturális szakállamtitkár részvételével május 14-20. között. </p><p align="left">

  moszkvaA májusi Múzeumi Világnap alkalmából a moszkvai Magyar Kulturális Központ idei kortársmûvészeti programsorozatának csúcspontjaként egyszerre több tárlat is nyílik Schneider Márta kulturális szakállamtitkár részvételével május 14-20. között.

  moszkvaA májusi Múzeumi Világnap alkalmából a moszkvai Magyar Kulturális Központ idei kortársmûvészeti programsorozatának csúcspontjaként egyszerre több tárlat is nyílik Schneider Márta kulturális szakállamtitkár részvételével május 14-20. között.

?A magyar mûvészet új, izgalmas és aktuális" – így kommentálta Mihail Svidkoj orosz kulturális vezetõ a programsorozatot, amely februárban indult a mûvészeti ösztöndíjasok ?Magyar Mátrix" címû bemutatójával, márciusban folytatódott a II. moszkvai biennálé keretében a budapesti Képzõmûvészeti Egyetem ?Bunker-design" címû projektjével

A finnugor világ egyik központjában, legközelebbi nyelvrokonaink, a hantik és mansik szibériai otthonában, a Hant-Manszijki Regionális Tudományos Könyvtárban ?Két forradalom: 1848-1956" címmel történelmi dokumentumkiállítás nyílik május 14-én a Battyány-emlékév alkalmából. Több intézmény, a moszkvai Magyar Kulturális Központ és Levéltári Intézete, a budapesti Hadtörténeti Múzeum és orosz levéltárak többéves együttmûködése eredményeként valósul meg a ?Távol a Hazától: magyar hadifoglyok a Szovjetunóban" címû történelmi dokumentumkiállítás. Az intézet három termében és dísztermében a tragikus életsorsokat számos eredeti tárgy, levéltári irat és kiterjedt tudományos háttérkutatáson alapuló ismertetõk mutatják be. A május 16-i megnyitón magyar részrõl Schneider Márta szakállamtitkár és Holló József tábornok mond beszédet, az eseményen elhangzanak Bartók által gyûjtött dalok is.

A ?Russia-Europe-Russia" címû kiállítás VIP-megnyitója is ezen a napon lesz a moszkvai Új Tretyakov Galériában, ahol az EU-tagországok mindegyike három-három jelentõs képet állít ki mûvészettörténete nagy korszakaiból. A magyar blokkban Mányoki Ádám: Önarckép, Ferenczy Károly Márciusi est és Kondor Béla: A géprepülés géniusza szerepel. A nagyközönség május 20-tól tekintheti meg a monstre kiállítást.

Május 16-20. között zajlik ?Art-Moszkva" c. képzõmûvészeti vásár, amely az idén is kínál kortárs magyar mûveket, a Knoll Galéria közvetítésével. A moszkvai Magyar Kulturális Központ saját programmal is csatlakozik az Art-Moszkvához. Ezúttal Havadtõy Sam ?A játszma" címû installációját mutatja be – kifejezetten erre a célra átalakított hajdani raktártérben. A ?RAKTÁRLAT" (oroszul: SZKLAD-ART) kiváló terep lesz az alternatív mûfajok befogadására. Az elsõ installáció iránt már most nagy az érdeklõdés mind a mûvészet-, mind a sakk-rajongók körében: a vastraverzekre applikált fekete fatáblákon finom csipkelepellel borított, 1×1 méteres, fehér sakktábla-képsor rekonstruálja az 1971-es Szpaszkij-Fisher játszma 41 lépését. A kiállítás a budapesti Centrális Galéria és a mûvész személyes támogatásával készül, és május 17-én nyitja meg kapuit Székely Árpád moszkvai Magyar Nagykövet és Jurij Averbah, az Oroszországi Sakkszövetség elnöke, valamint az alkotó, Havadtõy Sámuel közremûködésével.

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.