Pálinkafesztivál Budapest 2007. Május Minden kétség nélkül elmondhatjuk, a közönség már várta, és perceken belül birtokba is vette a II. Budapesti Pálinkafesztivál helyszínét. A Városháza Parkban május 10. és 13. között a legkiválóbb magyar pálinkák termelõi fogadják a látogatókat.

Pálinkafesztivál Budapest 2007. Május Minden kétség nélkül elmondhatjuk, a közönség már várta, és perceken belül birtokba is vette a II. Budapesti Pálinkafesztivál helyszínét. A Városháza Parkban május 10. és 13. között a legkiválóbb magyar pálinkák termelõi fogadják a látogatókat.

Pálinkafesztivál Budapest 2007. Május Menetzenekar felvonulásával kezdõdött a rendezvény és a pattogós fúvószene csak a hangulat alapját teremtette meg. Szinte minden nemzetnek van saját, töményszesz itala, és bár a magyar pálinka még szerény helyet foglal el a világ ital palettáján, mégis ez, ami a legtöbbet nyújtja ízben és illatban. Sem a whisky, sem az ouzo, a grappa vagy a vodka nem adja azokat az aromákat, amiket a barack-, körte-, szilvapálinkában megtalálunk.

Pálinkafesztivál Budapest 2007. Május A fesztiválon huszonöt kiállító jelent meg és termékeinek olyan bõségét vonultatta fel, ami – bátran kijelenthetjük – a legkényesebb igények kielégítésére is alkalmas volt. Erre garanciát is kaphatott bárki, hiszen Simon Zoltán ezredes, a VPOP jövedéki igazgatója arra is felhívta a figyelmet, hogy az ?állam vigyázó szeme" a termelés és a forgalmazás egész folyamatában õrködik a minõségen. Így volt ez már az Osztrák-Magyar Monarchia idején, és így van ez ma is. A Pénzügyõrség nem csupán az adóbevételekre ügyel, hanem arra is, hogy a pálinka valóban gyümölcsbõl készüljön, megfelelõ módszerekkel. A hamisítókat üldözik és a termelõtõl egészen a fogyasztó poharáig kísérik nyomon a pálinka útját.

Dr. Róna Iván, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója ezt még azzal egészítette ki, hogy a külföldi turisták szemében a látnivaló mellett az enni- innivaló minõsége is rendkívül fontos. A pálinka olyan, eredeti magyar termék, amire méltán lehetünk büszkék, külön-külön a készítõi és együtt az egész ország, hiszen a világon máshol ilyen nem kapható.

Magyar Pálinka LovagrendA pálinkát szeretõ és elõállító emberek 2004-ben alapították meg a Magyar Pálinka Lovagrendet. A tizenkét alapító mellé ma már felsorakoztak a szakma legkiválóbbjai, akik valamennyien elkötelezett hívei mesterségüknek. Annak igazolásául, hogy ezt nemcsak mondják, hanem valóban így is teszik, seregnyi díj és elismerés szolgál. Idehaza és külföldön, bármilyen pálinkaversenyt rendezzenek, a magyar termelõk biztosan ott vannak a legjobbak között. Ausztriában a Destillata-n – bár az nem igazi pálinkaverseny, mert pálinkát nem, csak szeszesitalt termelõk is részt vesznek rajta – aranyérmek garmadáját gyûjtik be a magyarok. A Budapesti Pálinkafesztiválon a Zimek, az Agárdi és még több, más, Destillata-díjas fõzõ is megjelent, a fogyasztók nem kis elégedettségére.

Pálinkafesztivál Budapest 2007. MájusA Fesztivál látogatói még nem, a hozzáértõk viszont már tudták, hogy a rendezvényen jelen volt, kóstolható és vásárolható is volt a ?Világ Legjobb Pálinkája". Mielõtt bárki is azt gondolná, hogy ez a kijelentés elfogult túlzás lenne, álljon itt gyorsan az igazolása is. Az európai uniós jogszabályoknak megfelelõen a pálinka szót csak Magyarország és négy osztrák tartomány (ott csak barackból készült) párlataira használhatják. Aki tehát idehaza a Gyulai Pálinkafesztivál gyõztese, egy teljes évig a világ legjobb pálinkája cím használatára is jogosult! A idén ezt a rangot az újszilvási Bolyhos Pálinkafõzõ nyerte el. Az oda benevezett 457 pálinka versenyében 11 bronz, 8 ezüst és 5 arany érmet kaptak, no meg hozzá a fõdíjat: ?Magyarország legjobb pálinkája 2007-ben" címet a cigánymeggy pálinkájukért.

Pálinkafesztivál Budapest 2007. Május A Budapesti Pálinkafesztivál rendezõi felvállaltak egy másik – igen dicsérhetõ – feladatot is. Lehetõséget adnak országosan még nem ismert, de arra érdemes termelõk bemutatkozására. Az egyik ilyen az 1992-ben alakult Norma Kft. Vasi Hegyhát Pálinka sorozatukkal elõször vannak jelen Budapesten. Körte, Vilmos körte, kajszi, szilva és fekete ribizli pálinkát hoztak, valamennyi 48 fokos. Birkás István igazgató elmondta, hogy leginkább a kajszira büszkék. Vas megyében ugyanis nem termelnek barackot, nem ez a hazája. Õk viszont mégis belevágtak és hat hektárnyi saját ültevényük van. Ennek a gyümölcsét dolgozzák fel – hogy milyen eredménnyel? Arról gyõzõdjenek meg a látogatók! Nem fognak csalódni.

Pálinkafesztivál Budapest 2007. MájusA Budapesti Pálinkafesztivál május 13-ig várja a vendégeket a Városháza-parkban. A belépõdíj 1200.- Ft., amibõl ötszáz forint a kiállítóknál italra váltható és egy ajándék, kóstoló pohár is járt hozzá. Akinek ez kevés, száz forintos kuponokat vásárolhat, amit szintén pálinkára cserélnek be a termelõk. A Fesztivál május 12-én, szombaton 12 órától vasárnap 02 óráig, vasárnap pedig 12-tõl éjfélig tart nyitva.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük