2023.március.29. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Magyar részvétellel zajlott az Európai Virágosítási Verseny sajtótájékoztatója a Francia Szenátusban

3 perc olvasás
<p> <span class="inline left"><a href="/node/2281"><img class="image thumbnail" src="/files/images/page1_sidebar_1.thumbnail.jpg" border="0" alt="Entente Florale Europe" title="Entente Florale Europe" width="100" height="100" /></a></span>- Az Entente Florale Europe - az Európai Virágosítási Verseny Európa legnagyobb környezetszépítõ versenye,, amely mára már mozgalommá nõtte ki magát. A verseny évrõl évre 12 ország mintegy 28 ezer települését és több mint 50 millió lakosát képes összefogásra ösztönzi. </p><p>

 entente florale europe– Az Entente Florale Europe – az Európai Virágosítási Verseny Európa legnagyobb környezetszépítõ versenye,, amely mára már mozgalommá nõtte ki magát. A verseny évrõl évre 12 ország mintegy 28 ezer települését és több mint 50 millió lakosát képes összefogásra ösztönzi.

 entente florale europe– Az Entente Florale Europe – az Európai Virágosítási Verseny Európa legnagyobb környezetszépítõ versenye,, amely mára már mozgalommá nõtte ki magát. A verseny évrõl évre 12 ország mintegy 28 ezer települését és több mint 50 millió lakosát képes összefogásra ösztönzi.

Magyarország a közép-kelet-európai térségbõl 1990-ben elsõként kapcsolódott be az európai versenybe, és az egyik alapító tagja volt a versenyt szervezõ brüsszeli székhelyû Európai Virágosítási és Tájépítészeti Társaságnak. A másfél évtizedes európai szereplés méltó elismerése, hogy 2006-2008 között Magyarország tölti be a szervezet alelnöki tisztjét, Pollák Erika, a Magyar Turizmus Zrt. projektmenedzsere személyében. 1994 óta a magyar városok és falvak a hazai, ?Virágos Magyarországért" versenyben is megmérettetik magukat évrõl évre. A gyõztes falu, illetve város az elismerés mellett elnyeri a jogot, hogy képviselje Magyarországot a következõ évi európai versenyben.

2007. május 30-án, az európai szervezet alelnöke, a Magyar Turizmus Zrt. munkatársa, Pollák Erika is részt vett azon a sajtótájékoztatón, amelyet a Francia Szenátusban, a Luxemburg Palotában tartott az a két francia település (Nancy és Gélaucourt), amely 2007-ben Franciaországot képviseli ez Európai Virágos Városok és Falvak versenyében. A sajtótájékoztatón jelen volt Christian Poncelet, a Francia Szenátus elnöke is.

A franciák kezdettõl fogva lelkes résztvevõi voltak a versenynek és jelentõs szerepet vállaltak annak lebonyolításában. Az európai versenyben eleinte csak az Európai Közösség országai vehettek részt, de 1990-ben, az Európai Turizmus évében – francia kezdeményezésre – a szervezet megnyitotta kapuját a közép-kelet európai országok elõtt is, ezzel új szakaszt nyitva a mozgalom történetében. A virággal díszített környezet megteremtése mellett a szervezet új célokat is kitûzött maga elé, így napjainkban már a környezetvédelem, az ökológia, a vízgazdálkodás és a fenntartható fejlõdés szempontjainak is meg kell felelniük a részt vevõ településeknek, ezen felül egyre nagyobb hangsúly helyezõdik az oktatási programokra, az örökölt természeti és építészeti értékek megõrzésére és a fogyatékkal élõk környezetszépítõ tevékenységbe történõ bevonására.

A verseny sikerének titka abban rejlik, hogy üzenetével segíti az európai nemzetek közötti egyetértést, egymás kulturális értékeinek megismerését és elismerését, valamint a közös európai természeti és kulturális örökség megõrzését és gyarapítását.

A hazai verseny több mint egy évtizede alatt a magyar településeknek csaknem kétharmada döntött a részvétel mellett. Az európai versenyben eddig három magyar város, Siófok (1997), Kaposvár (2004 ) és Nagyatád (2006), valamint egy falu, Géderlak (2002) kapta meg a legnagyobb elismerést, az arany fokozatot, de számos település büszkélkedhet ezüst-, illetve bronzéremmel is.  A 2007. évi európai versenyben Eger és Noszvaj képviseli Magyarországot.

http://www.villes-et-villages-fleuris.com/europe.htm

http://www.entente-florale.eu/english/page1/page1.html

Eger:

http://www.eger.hu/F?‘oldal/Nemzetk??ziVir??gosVerseny/R??szletesenaversenyr?‘l/tabid/1670/Default.aspx

http://www.noszvaj.hu/

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.