2022.november.30. szerda.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Magyarországon közel 900 ezer felnőtt esett áldozatul online bűncselekménynek, a legnagyobb visszaélések bankártyákkal történtek

7 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/58402"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Norton_nemzetk%C3%B6zi_kiberbun%C3%B6z%C3%A9si_infografika.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="71" /></a></span>A Symantec fogyasztói üzletága a Norton, partnerével a Symmetria Kft-vel, illetve a Budapesti Rendőr-főkapitányság együttműködésével közösen összegezte az elmúlt évek kiberbűnözési helyzetét.</p> <p>

norton nemzetk%c3%b6zi kiberbun%c3%b6z%c3%a9si infografika.thumbnailA Symantec fogyasztói üzletága a Norton, partnerével a Symmetria Kft-vel, illetve a Budapesti Rendőr-főkapitányság együttműködésével közösen összegezte az elmúlt évek kiberbűnözési helyzetét.

norton nemzetk%c3%b6zi kiberbun%c3%b6z%c3%a9si infografika.thumbnailA Symantec fogyasztói üzletága a Norton, partnerével a Symmetria Kft-vel, illetve a Budapesti Rendőr-főkapitányság együttműködésével közösen összegezte az elmúlt évek kiberbűnözési helyzetét.

A BRFK Értékelő Osztály legfrissebb statisztikái szerint az elmúlt három évben fokozatosabb nőtt az online visszaélésekre vonatkozó lakossági bejelentések száma. Tavaly 63 százalékkal emelkedett a bejelentett online visszaélések aránya, 2009-hez képest, ez 21 százalékos növekedést jelent a 2010-es adatokhoz képest. Az online bűncselekménynél a rendőrség a btk alapján az alábbi eseteket különbözteti meg a nyomozás során: rendszer elleni támadások, internetes csalások, adathalászat, szerzői joggal kapcsolatos bűncselekmények, egyéb feltörések, zaklatások, bankkártyás visszaélések és pedofília.

 

A Norton tavalyi felmérése szerint Magyarországon közel 900 ezer felnőtt esett áldozatul valamilyen számítógépes bűncselekménynek, amely 7 milliárd forint pénzbeli, és 14 milliárd forint időbeli veszteséget okozott az áldozatoknak, a BRFK adatai szerint a legkomolyabb visszaélések bankkártyákkal történtek.

 

Magyarországon elkövetett kiberbűnözésre vonatkozó adatok 2008 óta vannak számontartva, ekkor alakult meg BRFK számítógépes bűnözéssel foglalkozó alosztálya. Az elmúlt években folyamatosan érkeznek lakossági bejelentések, amelyek csupán 1/3-a felel meg a Magyarországon érvényes online bűncselekményekre vonatkozó jogszabályoknak.

 

„A legtöbb esetben a beérkező lakossági bejelentések 2/3-a káros tartalmakra vonatkozik, amely nem mindig számít bűncselekménynek, de már sérthetik az egyén vallási, etnikai hovatartozását, illetve személyiségi jogait.

Ilyen esetekben, mint például közösségi médián feltett sértő képek/videók eltávolításában együttműködünk jogi, illetve civil és állami szervezetekkel, hogy szakemberek támogatásával mielőbb kapcsolatba lépjünk a gyakran külföldi tulajdonban lévő üzemeltetőkkel." – mondta Pál Tamás, a BRFK Számítógépes Bűnözés Elleni alosztályának vezetője.

 

 

A Symantec által minden évben kiadott átfogó kiberbűnözési elemzés, az ISTR tanulmány adatai is alátámasztják az online bűnözés folyamatos térnyerését. A 2011-es riport szerint több,mint 286 millió egyedi rosszindulatú program létezik világszerte, ez 19 százalékos növekedést jelent a 2009-es adatokhoz képest, amikor a károkozók száma 240 millió volt.[i] Magyarországon is a vírusok és kártevők állnak az élen (60 százalék).

 

A rosszindulatú vírusok között kiemelt szerepet kapnak az olyan már hétköznapinak számító kémprogramok, amelyek legtöbbször a felhasználók tudta nélkül futnak számítógépeiken és folyamatosan gyűjtik a bizalmas információkat.

 

„Gyakori csapdának számít, hogy a felhasználó véletlenül rákattint egy felugró ablakra, amely különös oldalra irányít vagy a felhasználó egy ingyenes program letöltésével egy olyan kémprogramot is letölt, amely figyeli a felhasználó tevékenységét, legyen szó bankkártya információkról vagy jelszavakról.

A kémprogramok, illetve adware-ek esetében általában hasonló forgatókönyvhöz szoktak folyamodni a bűnözők: vagy egy ingyenesen letölthető program mellé fűzik károkozóikat, illetve pop-up ablakokon hívják fel a figyelmet egy nagyon kedvező vagy ingyenes ajánlatra, ezekhez általában egy „igen", illetve „nem" opció is tartozik, amelyre ha a felhasználó rákattint elindítja a vírus letöltését" -hívta fel a figyelmet Gombás László, a Symantec biztonsági szakértője.

 

A kémprogramok nem állnak messze a személyazonosság lopástól, hiszen gyakran használják fel a felhasználók személyes bankártya adatait, fényképeit vagy egyéb bizalmas információkat.

Az elmúlt két évben ezenek a károkozóknak a legjobb táptalajává a közösségi média, illetve az új mobil eszközök váltak.

 

A mobiltámadásokat illetően a Norton Kiberbűnözési Riport szerint több, mint 42 százalékkal nagyobb volt a mobil sebezhetőség 2009-hez képest. 

Az új mobil operációs rendszerek sebezhetőségének száma ugyanis 115-ről 163-ra nőtt 2010-ben. A mobilfenyegetések mellett a közösségi hálózatok és a védelem hiánya okozza többnyire a számítógépes bűnözés növekedését, ezt alátámasztja az a tény, hogy a magyar felnőttek 37 százaléka semmilyen óvintézkedést nem tesz a telefonon történő internetezés biztonsága érdekében.

 

A legutóbbi nagyobb mobil támadási hullámról a hetekben számolt be a Symantec, amikor olyan hamisított Android Market-et azonosított, amelyen különböző alkalmazásoknak álcázott vírust tölthettek le a gyanútlan Android felhasználók.

 

Továbbá a közösségi médián jelenlevő technikákkal viszonylag könnyen, sok ember gépét fertőzhetik meg az online bűnözők és személyre szabottan terjeszthetik célzott vírusaikat. A fertőzött károkozókon kívül megerősödött a social engineering technika is, amikor a bűnözők szociális viselkedéseket vizsgálva személyreszabott, rafinált technikkákal férkőznek az áldozat közelébe, hogy információkat csaljanak ki.

 

„A leggyakoribb közösségi médián terjedő csapdák között említhetjük az olyan csábító tartalmakat, amely sorozatok legpikánsabb részeiről, valóság showk végeredményéről, illetve kínos családi botrányokat tartalmazó videókat ígérnek, továbbá olyan internetes hoaxokokat, mint az elmúlt évben Saddam holttestéről és Kadhafi utolsó pillanatairól készült felvételeket. A múlt héten ezekhez hasonló, a sajtóban nagy nyilvánosságot kapó tragikus körülmények között elhunyt popdíváról, Whitney Houstonról készült utolsó videóval csalták be áldozataikat a portugál kiberbűnözők. Az emailen terjedő WS Reputation vírust a Symantec biztonsági szoftvere szerencsére sikeresen azonosított, azonban sokszor a józan ész is segít mérlegelni a veszélyt, mielőtt kattintanánk." -mondta Gombás László, a Symantec vezető biztonsági szakértője.

 

„A okostelefonokat célzó mobiltámadások esetében egyre gyakrabban fordulnak elő az olyan ingyenes wi-fi hotspotok, amelyekhez rácsatlakozva a felhasználók nagy árat fizethetnek. Ennél a csapdánál gyakran fordul elő, hogy adatcsomag-monitoring szolgáltatást vásárolnak a kiberbűnözők, amellyel sikeresen lehallgathatják a felhasználók hívásait, illetve ellophatják a felhasználók titkosítatlan jelszavait." – egészítette ki a kiberbűnözési körképet Kiss Tamás, a Symmetria vezető biztonsági szakembere.

 

 

A szakértők egyettértettek, hogy sajnos a legtöbb esetben a kiberbűnözést nem lehet szankciókkal korlátozni, ugyanis gyakran az elkövetők egy lépéssel előrébb járnak a nyomozási technikáknál, illetve legtöbbször a bűnözők határokat átívelően követnek el bűncseleményeket, így ellehetlenítik az eljárást. Ezért fontos, hogy a felhasználók elővigyázatosabbak legyenek*, illetve rendelkezzenek védelmi szoftverekkel, amelyek már a legkifinomultabb támadásokat is kiszűrik, mielőtt rendőrségi bejelentésre kerülne a sor.

 

 

* A tudatosság és a cselekvés közötti eltérést alátámasztja az a tény, hogy míg a válaszadók 74 százaléka azt mondja, hogy tisztában van a kiberbűnözéssel, sokan nem teszik meg a szükséges óvintézkedéseket. A felnőttek 41 százaléka nem rendelkezik naprakész biztonsági szoftverekkel, amely megvédené a személyes adatait internetezéskor. A válaszadók kevesebb, mint fele ellenőrzi a hitelkártya nyilatkozatait rendszeresen a csalások kiszűrésére (47 százalék), 60 százalék pedig nem használ összetett jelszavakat, vagy nem változtatja őket rendszeresen!

 


[i] Forrás: 2011 áprilisában közzétett Symantec Internetbiztonsági Tanulmány:

 https://www4.symantec.com/mktginfo/downloads/21182883_GA_REPORT_ISTR_Main-Report_04-11_HI-RES.pdf

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.