2022.december.07. szerda.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Május utolsó vasárnapja: Gyermeknap

2 perc olvasás
  <p><strong><span class="inline left"><a href="/node/1849"><img class="image thumbnail" src="/files/images/GYR1.thumbnail.jpg" border="0" alt="Gyermekrajz 1." title="Gyermekrajz 1." width="100" height="62" /></a></span></strong> ?Jaj a gyermekkor mily tündéri kor volt: Egy ködbe olvadt álom és való,</p><p>Ha hullt a hó az égbõl, porcukor volt, S a porcukor az abroszon a hó." (Kosztolányi Dezsõ: Gyermekkor)</p><p>

 

gyermekrajz 1. ?Jaj a gyermekkor mily tündéri kor volt: Egy ködbe olvadt álom és való,

Ha hullt a hó az égbõl, porcukor volt, S a porcukor az abroszon a hó." (Kosztolányi Dezsõ: Gyermekkor)

 

gyermekrajz 1. ?Jaj a gyermekkor mily tündéri kor volt: Egy ködbe olvadt álom és való,

Ha hullt a hó az égbõl, porcukor volt, S a porcukor az abroszon a hó." (Kosztolányi Dezsõ: Gyermekkor)

Május utolsó vasárnapja. Ez az a nap mely minden évben csak a gyermekekrõl szól. Ez az a nap, mely telis-tele van gyermekprogramokkal, játékkal, mókával, kacagással. Május 27. Gyermeknap.

gyermekrajz 2. A gyermeknapot a világ több országában is tartják. 1949-ben a Nemzetközi Demokratikus Nõszövetség novemberi határozata írta le a gyermeknapot, melyet 1950 óta, május utolsó vasárnapján mi is ünnepelünk. Az akkori idõkben az elmaradott, vagy háború miatt sújtott országok gyermekeinek megsegítésére szolgáló akciók megszervezése volt a cél.

gyermekrajz 3. A Nemzetközi Gyermeknapon kívül, létezik azonban számos más gyermeknap is. Szeptember 20.-jelölte ki például az UNICEF a Gyermekek Világnapjának. November 20. a Gyermekek Jogainak Világnapja, Augusztus 4. a Bennszülött Gyermekek Napja, és létezik az Eltûnt Gyermekek Napja is, melyet egy 1979. május 25.-én eltûnt kisfiú emlékére hoztak létre.

gyermekrajz 4. Idén is, mint minden évben, rengeteg program közül választhatnak a családok. A Városliget például a Nemzetközi Gyermekmentõ Szolgálat gyermeknapjának ad helyet. Programokat szervez a Gyermekvasút, a Vasúttörténeti Park, és a Millenáris is. De szerte az országban találhatunk még számos más lehetõséget is, ahol gyermekeink – s velük mi is – ünnepelhetjük a jövõ apró emberkéit.

Németh Krisztina

http://www.ezenanapon.hu/

http://www.gyermeknap.lap.hu/

http://www.jelesnapok.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.