2022.október.01. szombat.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

MAGYAR BORVIDÉKEK VIII. – A Pécsi, az Etyek-Budai és a Tolnai borvidék

4 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/1847"><img class="image thumbnail" src="/files/images/borvidekek.thumbnail.jpg" border="0" alt="MAGYAR BORVIDÉKEK VIII. A Pécsi, az Etyek-Budai és a Tolnai borvidék" title="MAGYAR BORVIDÉKEK VIII. A Pécsi, az Etyek-Budai és a Tolnai borvidék" width="100" height="47" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>MAGYAR BORVIDÉKEK VIII. A Pécsi, az Etyek-Budai és a Tolnai borvidék</strong></span></span> <p>A Magyar Posta több éven át tartó bélyegsorozat kibocsátásával mutatja be hazánk történelmi borvidékeit. A bélyegek különlegessége, hogy az egyes címleteken a szõlõfürtök tudományos igényességgel és szakmailag hitelesen kerültek bemutatásra. A bélyegsorozatok Dr. Csizmazia D. József szakértésével készültek.</p><p>

 magyar borvidékek viii. a pécsi, az etyek-budai és a tolnai borvidékMAGYAR BORVIDÉKEK VIII. A Pécsi, az Etyek-Budai és a Tolnai borvidék

A Magyar Posta több éven át tartó bélyegsorozat kibocsátásával mutatja be hazánk történelmi borvidékeit. A bélyegek különlegessége, hogy az egyes címleteken a szõlõfürtök tudományos igényességgel és szakmailag hitelesen kerültek bemutatásra. A bélyegsorozatok Dr. Csizmazia D. József szakértésével készültek.

 magyar borvidékek viii. a pécsi, az etyek-budai és a tolnai borvidékMAGYAR BORVIDÉKEK VIII. A Pécsi, az Etyek-Budai és a Tolnai borvidék

A Magyar Posta több éven át tartó bélyegsorozat kibocsátásával mutatja be hazánk történelmi borvidékeit. A bélyegek különlegessége, hogy az egyes címleteken a szõlõfürtök tudományos igényességgel és szakmailag hitelesen kerültek bemutatásra. A bélyegsorozatok Dr. Csizmazia D. József szakértésével készültek.

Pécsi borvidék – A szubmediterrán jellegû, északi széltõl védett környezetben, ahol a forró és napsütésben gazdag nyarat napos õsz és enyhe tél követi összesen 633 ha felületen termesztik a szõlõt. Írásos bizonyítékok szerint 2000 évre tekint vissza a vidék szõlõkultúrája. A Chardonnay, a Furmint, az Olasz rizling testes, magas cukor- és alkoholtar-talmú borai mellett a vidék egyedülállóan legjellemzõbb bora a Cirfandli, jellegzetes virágillattal és magas alkoholtartalommal. E borvidék kereskedelmi központja már az ókorban is Pécs (Sophiane) volt. A város borairól és pezsgõgyártá-sáról is híres, melyhez az alapborokat is a mai napig ez a vidék termi.

Etyek-Budai borvidék – A csaknem 1480 ha területtel rendelkezõ borvidék több évszázados hagyománnyal rendelkezik a szõlõtermesztés és a borkészítés terén. A vidék éghajlatát sok napsütés és kevés csapadék jellemzi. Borvidéki rangot 1990-ben kapott. Elegáns, száraz, finom illatú és savú borok készülnek itt. A XIX. sz. végétõl itt készülnek a hí-res Törley-pezsgõk az etyeki alapborokból. A Chardonnay, az Olasz rizling, a Pinot blanc, a Rajnai rizling és a Sauvignon blanc mellett az Ezerfürtû fajták sajátos borai érlelõdnek a vidékre jellemzõ körpincékben vagy éppen a sváb házak hangulatos pincéiben.

Tolnai borvidék – Magyarország egyik legfiatalabb borvidéke, amely 1998 óta került a borvidékek sorába. A római korból sarjadzó, virágkorából lehanyatló szõlõnemesítést a XVI. sz.-ban e vidékre települõ német ajkú szõlészek lendí-tették fel újra. A borvidék 2175 ha szõlõültetvényt ölel át, ahol kiegyenlítetten enyhe tél, száraz és napfényes nyár jellemzi az éghajlatot. A borvidékek nevezetessége a Györkönyben több mint 200 éve kiépített pincefalu és azokat árnyaló vén diófák. Fehérboraikat illatos világ- és regionális (Chardonnay, Olasz rizling, Pinot blanc, Rajnai rizling, Rizlingszilváni) illetve a Zenit nemesített fajtákból készítik. A borvidéken vörösbort adó fajtákat is termesztenek, úgymint Kadarka, Kékfrankos, Merlot és Zweigelt.

A bélyegképek felsõ részén a borvidék, a bélyegen megjelenõ szõlõfajta és a nemesítõ neve olvasható, névérték szerinti sorrendben: ?Pécsi borvidék; Cirfandli P.123 – Diófási L."; ?Etyek-Budai borvidék; Ezerfürtû – Kurucz A." és ?Tolnai borvidék; Zenit – Király F.". A bélyegképek hátterében a vidékre jellemzõ tájrészlet látható. A bélyegsorhoz tartozó alkalmi borítékot – Magyarország körvonalain belül – a szõlõtermõ vidéket ábrázoló fotóalapú grafika díszíti. Az alkalmi bélyegzõ, a boríték rajzzal összhangban, hasonló motívumokból áll.

Forrás: Hajdú Edit tud. fõmunkatárs (SZBKI, Kecskemét)

magyar posta

Megjelenési idõpont:

2007. május 25.

Össznévérték:

495 Ft

Példányszám:

400.000 db

Nyomdai eljárás:

ofszet

Perforációs méret:

30,4×45 mm (50 bélyegképet tartalmazó ívekben)

Gyártó nyomda:

Állami Nyomda Nyrt.

Tervezõmûvész:

Varga Pál

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.