2022.augusztus.19. péntek.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Már május végére elérte a turizmus a 10 milliós vendégéjszakaszámot — Majdnem 10 százalékkal több magyar utazott idén eddig

4 perc olvasás

1502026-rajz.pngMájus végére elérte a 10 milliót a vendégéjszakák száma Magyarországon, ez 2017 első öt hónapjához képest 7,1 százalékos növekedést jelent, és a szállásdíjbevétel is jelentősen magasabb volt idén májusban, mint egy évvel korábban, a növekedés 9 százalékos. Egyértelmű sikerrel zárta az idei év első öt hónapját a turizmus, folyamatosan érezhető az erősödés, különösen a belföldi turizmusban: a belföldi vendégek száma az év első öt hónapjában majdnem 10 százalékkal (9,2) nőtt az előző évhez képest, de külföldi vendégből is jóval több érkezett hazánkba, a növekedés 7,8 százalékos. A Balatonnál a sokszor változékony időjárás ellenére is kétszámjegyű idén a növekedés, a magyar tenger egyre inkább négy évszakos úti céllá válik.

 

Több mint 1 millió vendég májusban

 

A KSH legfrissebb adatai szerint idén májusban 9,4 százalékkal nőtt a vendégek száma Magyarországon 2017 májusához képest, ezen belül kiemelkedő a külföldi vendégszám növekedése (12 %), de a belföldi vendégforgalom is 6,8 százalékkal volt magasabb idén mint egy évvel korábban. Összesen
1 millió 147 ezer vendéget mutatnak az adatok, akik 2,6 millió vendégéjszakát töltöttek el a szálláshelyeken, ami szintén növekedés az előző év májusához képest (+7,5 %).

 

Németországból töretlen az emelkedés, májusban a német vendégek 12,7 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek Magyarországon, mint egy évvel korábban, ami kiemelten fontos eredmény, hiszen Németország Magyarország legfontosabb küldőpiaca. Nagyot ugrott a lengyelek körében Magyarország népszerűsége, májusban 30,7 százalékkal nőtt a lengyel vendégéjszakák száma, de figyelemre méltó a Romániából (+21,6 %) és a Kínából (+20,1 %) érkezők vendégéjszakáinak növekedési üteme is.

 

Csökkenő szezonalitás: már a nyári szezon előtt 2 számjegyű növekedés a Balatonnál

 

Egyértelműen sikeresen zárta az első öt hónapot a turizmus, a külföldi vendégszám jelentős emelkedésénél (+7,8%) még dinamikusabban alakult a belföldi vendégek számának növekedése (+9,2%). A vendégéjszakák száma már május végére elérte a 10 milliós értéket, ami 7,1 százalékos növekedést jelent 2017 első öt hónapjához képest, a szálláshelyek bevételei pedig 11,4 százalékkal emelkedtek ugyanebben az időszakban.

 

2018 első öt hónapját összesítve figyelemre méltó, hogy az ország minden részében növekedett a vendégforgalom. Ez arra utal, hogy mind több desztinációban sikerül bizonyos mértékben csökkenteni a szezonalitást és a forgalom területi koncentrációja is enyhül. Ez egyébként a kormány által elfogadott Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia 2030 egyik kiemelt törekvése. A belföldi vendégéjszakaszámok a Balatonnál emelkedtek a legnagyobb mértékben, 14 százalékkal, mindezt úgy, hogy az időjárás viszonylag kiszámíthatatlan volt eddig idén. A külföldi vendégéjszakaszámok pedig az Észak-Alföldön emelkedtek a legnagyobb mértékben, 17,4 százalékkal.

 

Az is kiemelkedően fontos adat, hogy a belföldi vendégek száma a magasabb árak mellett tudott 9,2 százalékkal emelkedni, ez azt mutatja, hogy erősödik a belföldi turisták vásárlóereje.

 

  1. első öt hónapjában a TOP 10 küldőország közül az Egyesült Királyság kivételével minden országból töretlen a bővülés, sőt Románia esetében ennek üteme kétszámjegyű (16 %). Különösen fontos, hogy január-májusban elsőszámú küldőpiacunkról, Németországból is 7,1%-os bővülést regisztráltak, azaz a tavaly megindult növekedés lendülete továbbra is tart. A több mint egy éve folyamatosan bővülő orosz vendégéjszakák számának 2018. január-májusban tapasztalt 6,5%-os emelkedésének köszönhetően Oroszország az ötödik helyen áll a küldőországok január-májusi toplistáján.

 

Budapest első öt havi teljesítménye is kedvező képet mutat, az összes vendégéjszaka szám 4,6%-kal nőtt, a külföldi forgalom 3,5%-kal, a belföldi forgalom pedig kiugróan, 12,2%-kal emelkedett a fővárosban 2017 első öt hónapjához képest.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.