Reneszánsz udvarrá változik a Somogy megyei Nagyszakácsi a 2010. augusztus 7-én megrendezésre kerülő 18. Királyi Szakácsverseny alkalmával.

 

 

Reneszánsz udvarrá változik a Somogy megyei Nagyszakácsi a 2010. augusztus 7-én megrendezésre kerülő 18. Királyi Szakácsverseny alkalmával.

 

Az immár tradicionális rendezvény keretei között profi szakácsokból álló csapatok mérik össze tudásukat a reneszánsz gasztronómiai kultúra jegyében. A látványos konyhai sürgölődés mellett számtalan szórakoztató program várja az odalátogatókat. Az Aranykard Sárkányos Lovagrend íjászati és fegyverbemutatójától a reneszánsz táncosok és zenészek, illetve a gólyalábasok programján keresztül az esti Piramis koncertig mindenki megtalálja a számára legvonzóbb szórakozást. A konyhaművészet pedig nemcsak a szakácsverseny keretei között jelenik meg, hanem számtalan különleges, népi ételt kóstolhatnak majd meg a látogatók is a vásári forgatag részeként.

A 2010. augusztus 5-7. között Nagyszakácsiban megrendezésre kerülő rendezvénysorozat első napján, csütörtökön a környék polgármesterei találkoznak és mérik össze tudásukat a helyi ételek elkészítésében. A következő napon, pénteken a pékek töltik meg Nagyszakácsit minden földi jóval. Egész nap Királyi Sütőmesterek Versenye, illetve Falusi Ízek kavalkádja várja a látogatókat.

A három napos rendezvénysorozat fő látványossága a szombati napra tervezett Királyi Szakácsverseny.  A megmérettetés különlegessége, hogy a szakácsmesterekből álló csapatok a fejedelmi menüt kizárólag Mátyás király korában ismert alapanyagokból, fűszerekből, korhű technológiai eljárással készíthetik el.

A hagyományőrző eseményen egész nap tartalmas programok várják az érdeklődőket a kicsiktől az idősebbekig: a reneszánsz gazdagságát idéző gasztronómiai ínyencségek ízei és illatai, korhű zenészek és táncosok, gólyalábasok, zászlóforgatók, bajvívók és lovagi játékok repítik vissza az érdeklődőket Mátyás király udvarába. A rendezvény előadói között köszönthetjük Dévai Nagy Kamillát és krónikásait, a Fresco Ballo reneszánsz táncosait és a Motetta quartett zenészeit, Nárai Erikát éppúgy, mint az Aranykard Sárkányos Lovagrend képviselőit, a Zalai Csepűvédőket, vagy a Langaléta Garabonciásokat.

A rendezvény csúcspontja a 17 órakor kezdődő Királyi Asztal terítésének ceremóniája, amikor a versengő szakács-csapatok korhű körülmények között szervírozzák a fejedelmi étkeket. A napot a Piramis együttes koncertje, illetve nagyszabású tűzijáték zárja.

A rendezvényre szóló belépőjegy ára: 1000 Ft/fő.

Az esemény honlapja: http://www.kiralyiszakacsok.hu/

 

Borudvar

Nagyszínpad, Főtér

10.00

Ünnepélyes megnyitó, felvonulás

11.00

Ünnepi szentmise Dévai Nagy Kamilla és krónikásai, valamint a kaposvári Vikár Béla Vegyeskar közreműködésével

Fresco Ballo zászlóforgatók

12.00

Igriczek együttes

Langaléta Garabonciások gólyalábas bemutatója

13.00

A kaposvári Vikár Béla Vegyeskar műsora

Mutatványosok, gólyalábasok, artisták, zsonglőrök bemutatója

14.00

14.30

Fresco Ballo reneszánsz táncosok

Motetta quartett

Zalai Gyepűvédők lovasíjász bemutatója

15.00

Dévai Nagy Kamilla és krónikásai

Aranykard Sárkányos Lovagrend íjászati és fegyverbemutatója

16.00

Nárai Erika koncertje

Igriczek együttes

17.00

Királyi Asztal megterítésének ceremóniája, Királyi Borász, Királyi Szakács eredményhirdetés

18.00

Aranykard Sárkányos Lovagrend táltos dobos bemutatója

 

19.00

Juhos együttes moldvai, csángó táncháza

 

20.00

Zsonglőrök, mutatványosok, hastáncosok műsora

 

21.00

 

Piramis együttes koncertje

22.00

 

Tűzijáték, tűzzsonglőrök

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük