Az euró a tegnapelőtti napon még rádolgozott a már egyébként is jelentős veszteségére, miután az Európai Központi Bank elnöke, Mario Draghi a vártnál nagyobb csomagot jelentett be, amely különösen a vásárlások intenzitását tekintve okozott meglepet

Az euró a tegnapelőtti napon még rádolgozott a már egyébként is jelentős veszteségére, miután az Európai Központi Bank elnöke, Mario Draghi a vártnál nagyobb csomagot jelentett be, amely különösen a vásárlások intenzitását tekintve okozott meglepetést. 60 milliárd eurós vásárlási csomagok érkeznek, tehát nagyobbak, mint az EKB döntés előtt egy nappal kiszivárgott 50 milliárd eurós szint.

 

A terv többi részlete nem okozott meglepetést, várható volt a vásárolható eszközök köre (az EKB nem játszotta ki a kockázatos eszközök kártyáját), illetve az EKB korlátozott kockázatmegosztása is, amely valószínűleg Németország ellenállásának köszönhető.

 

Egyértelmű, hogy a piac egy jóval galamb jellegűbb Fed-et áraz be, mint amilyet a decemberi Nyíltpiaci Bizottsági ülés után.

 

Ha találgatni kellene, hogy mikor látunk legalább középtávú mélypontot az euróban, akkor azt mondanám, hogy március elsején, amikor az EKB megkezdi az eszközvásárlásokat. Ugyanezt láttuk a Fed második mennyiségi lazítási programjában is, amikor a dollár komolyat esett a vásárlások megkezdésének hetében, és nem is tudott kimászni a gödörből egészen négy hónappal későbbig.

 

A másik ok, amiért érdemes egy lehetséges új mélypontról beszélni, az a vasárnapra várható görög választás, mellyel kapcsolatban már végeérhetetlen viták folytak, és sajnos újra felmelegítették a görög kilépés lehetőségét is.

 

John J. Hardy

John Hardy az austini University of Texas-on végzett kitűnő eredménnyel, 2002 óta lát el a Saxo Banknál különböző feladatokat. Jelenleg devizapiaci stratégiai igazgatóként dolgozik a Saxo Bank koppenhágai központjában. John naponta publikál elemzéseket, amelyeket a Saxo Bank ügyfelei, továbbá újságírók és kereskedők kapnak meg. Gyakori vendége és szakértője többek között a CNBC, a CNBC Arabia és a Bloomberg üzleti TV-programjainak. Az állandó rovatai és média-megjelenései mellett John rendszeres és ad-hoc kommentárokat ír a fő devizákkal, a központi bankok politikájával, makrogazdasági folyamatokkal és más fejleményekkel kapcsolatban. John Hardy szívesen ad szakértői véleményt a devizapiac és más fő eszközosztályok piacainak alakulásával kapcsolatban, makrogazdasági perspektívából megközelítve.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük