A várakozások szerint a Fed Nyíltpiaci Bizottságának holnapi ülésén a döntéshozóknak teljesen meg fog felelni az a forgatókönyv, amelyet a piac a Fed kamatemelési időzítése kapcsán aktuálisan beáraz – vagyis az, hogy a piac szerint az elkövetkező tizenkét hónapban körülbelül 50 bázispontos kamatemelés várható.

 

A várakozások szerint a Fed Nyíltpiaci Bizottságának holnapi ülésén a döntéshozóknak teljesen meg fog felelni az a forgatókönyv, amelyet a piac a Fed kamatemelési időzítése kapcsán aktuálisan beáraz – vagyis az, hogy a piac szerint az elkövetkező tizenkét hónapban körülbelül 50 bázispontos kamatemelés várható.

 

Ilyen helyzetben nehéz lenne a galambok fölénybe kerülését várni, ugyanakkor nem sok tér marad a héja beállítottságúak számára sem, tekintettel az elmúlt időszak gyenge makrogazdasági adataira. Különösen akkor lehet ez igaz, ha a holnapi GDP adat a vártnál rosszabb képet mutat. A Fed Nyíltpiaci Bizottságának passzív nyilatkozata ilyen környezetben a dollár számára azt jelentené, hogy a döntéshozók a piaci kereskedők és az általános befektetői hangulat kezébe adják az irányítást. Gyanítom, hogy a dollár idővel vissza fog térni az erős oldalra, azonban jókora adag bizonytalanság övezi ennek az eljövetelét – a folyamat akár már holnap elindulhat, de ugyanennyi erővel indulhat a jövő héten, vagy akár a jövő hónapban is.

 

Glenn Stevens, az ausztrál jegybank elnöke tegnap éjszaka nyilatkozatot adott, amelynek tartalma, tekintve az AUD keresztek árfolyamaiban tapasztalt tegnapi mozgásokat, meglehetősen érdekes lehetett. A jegybankelnök beszéde, amely egy szakmai konferencián hangzott el, az ausztrál pénzügyi rendszert fenyegető kockázatokra összpontosított, ugyanakkor nem adott semmilyen kézzelfogható iránymutatást a kamatpolitikára vonatkozóan. Az AUDNZD kapcsán több támponttal rendelkezünk majd az új-zélandi jegybank csütörtöki ülése után.

 

Az eurónak az amerikai dollárral és a svájci frankkal szemben tapasztalható friss ereje a legújabb görög hírek eredménye lehet. Tsipras görög miniszterelnök a szavazók körében is népszerű kérdések népszavazásra bocsátásával fenyegetőzött, amennyiben Görögország nem kap jelentős kedvezményeket hitelezőitől, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy várakozásai szerint a megállapodást május 9-re tető alá lehet hozni.

 

Amari, Japán gazdasági minisztere a Reutersnek úgy nyilatkozott, hogy „a kormány fegyelmezett költségvetési politikát kíván folytatni annak érdekében, hogy megtartsa a piac bizalmát" – mindezt egy nappal az után mondta, hogy a Fitch egy fokozatot rontott a japán államadósság besorolásán. Mit jelenthet ez? Japán költségvetési helyzete változatlanul katasztrofális – bármely megszorító jellegű lépés komoly károkat okozna a törékeny japán gazdaságban.

 

John J. Hardy

John Hardy az austini University of Texas-on végzett kitűnő eredménnyel, 2002 óta lát el a Saxo Banknál különböző feladatokat. Jelenleg devizapiaci stratégiai igazgatóként dolgozik a Saxo Bank koppenhágai központjában. John naponta publikál elemzéseket, amelyeket a Saxo Bank ügyfelei, továbbá újságírók és kereskedők kapnak meg. Gyakori vendége és szakértője többek között a CNBC, a CNBC Arabia és a Bloomberg üzleti TV-programjainak. Az állandó rovatai és média-megjelenései mellett John rendszeres és ad-hoc kommentárokat ír a fő devizákkal, a központi bankok politikájával, makrogazdasági folyamatokkal és más fejleményekkel kapcsolatban. John Hardy szívesen ad szakértői véleményt a devizapiac és más fő eszközosztályok piacainak alakulásával kapcsolatban, makrogazdasági perspektívából megközelítve.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük