2024.június.20. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Meghatalmazás minta: mindenre jó?

3 perc olvasás
Mi a megoldás, ha elvesztünk a meghatalmazás minták tengerében?
business 1031754 1920

A címben jelölt kérdés egyszerűen megválaszolható: nem. Ez pedig pontosan amiatt van, mert rengeteg ügyet tudunk meghatalmazással intéztetni. Gondoljunk csak bele, ha elkezdünk meghatalmazás mintát keresni, akkor a szolgáltatóktól közműveken, bankokon és biztosítókon át a posta meghatalmazás minta dokumentumig rengeteg találatunk lesz, de ezekből csak nagyon kevés válik hasznunkra.

Mi a meghatalmazás?

A meghatalmazás egy olyan nyilatkozat, melyben a meghatalmazó feljogosítja a meghatalmazottat ügyeiben való eljárásra. Nagyon fontos, hogy ez nem egy szerződés, ennek megfelelően tehát a meghatalmazott nem visel kötelezettséget a meghatalmazó nevében való eljárásra, csak lehetősége van rá, jogában áll. Tehát nem vonható felelősségre, ha nem foglalkozik vele. A meghatalmazás általában a benne jelölt feladat elvégzéséig, vagy a lejárati dátumig érvényes.

Mikor célszerű alkalmazni?

Abban az esetben, ha személyesen nem áll módunkban jelen lenni, és az adott ügyet határidőre intézni. Ez lehet banki ügyintézés, postai csomagátvétel, vagy vízóra állás lejelentés. Ha külföldön tartózkodunk, vagy az egészségügyi állapotunk nem teszi lehetővé az ügyintézést meghatalmazással egy ismerősünk, jóbarátunk, rokonunk, családtagunk, gondozónk is eljárhat helyettünk. Csak abban az esetben célszerű meghatalmazást adnunk, ha a meghatalmazottunkban maradéktalanul megbízhatunk, ugyanis ez a nyilatkozat bizalmi viszonyon alapul, és lehetőséget ad visszaélésekre is. A meghatalmazottunk eljárhat az ügyeinkben úgy is, hogy az a mieink helyett a saját érdekeit szolgálja. Erre az esetre van a meghatalmazás szabályai közt egy kitétel, mely szerint: a meghatalmazás visszavonásához való jogról történő lemondás semmis. Tehát ha megromlik a bizalmi viszony, mindig jogunkban áll visszavonni a meghatalmazást.

Mi a megoldás, ha elvesztünk a meghatalmazás minták tengerében?

A fentebb leírtak alapján tehát, ha egy meghatalmazottra több különböző ügyintézést bíznánk, adott esetben több szolgáltatónál is volna teendőnk, akkor mindegyikhez külön meghatalmazás minta szükséges, és a végén egy mappányi meghatalmazással indulhat útnak a segítőnk. Ehelyett célszerűbb egy általános meghatalmazás adása, mely szerint a meghatalmazott a felsorolt ügyekben, vagy akár minden ügyben eljárhat a meghatalmazó nevében. Ez maximum 5 évig, vagy a nyilatkozatban foglalt ideig érvényes. Legyen akár specifikus, vagy általános meghatalmazás az amire szüksége van, a Szerzi platform okosdokumentumai közül a meghatalmazás lehetőséget választva percek alatt, ingyenesen készítheti el a kívánt nyilatkozatot.

Nem biztos benne, hogy milyen meghatalmazásra van szüksége? Lehetősége van online jogi tanácsadás kérésére, amely során a platformon regisztrált ügyvédek legkésőbb 3 órán belül készséggel állnak rendelkezésére, és segítenek kérdései megválaszolásában.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.