2022.szeptember.25. vasárnap.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Megkondult a „számadó” harang Hortobágyon

3 perc olvasás
<span class="inline left"><a href="/node/10912"><img class="image thumbnail" src="/files/images/a%20Számadó.thumbnail.jpg" border="0" alt="A Számadó nagyharang" title="A Számadó nagyharang" width="100" height="59" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>A Számadó nagyharang</strong></span></span>Helyére került a „számadó" névre keresztelt 330 kilogrammos, Gombos Miklós munkáját dicsérő nagyharang a Hortobágyon épülő <em>Jézus a jó Pásztor </em>ökumenikus templomban március 15-én.<br />

a számadó nagyharangA Számadó nagyharangHelyére került a „számadó" névre keresztelt 330 kilogrammos, Gombos Miklós munkáját dicsérő nagyharang a Hortobágyon épülő Jézus a jó Pásztor ökumenikus templomban március 15-én.

a számadó nagyharangA Számadó nagyharangHelyére került a „számadó" névre keresztelt 330 kilogrammos, Gombos Miklós munkáját dicsérő nagyharang a Hortobágyon épülő Jézus a jó Pásztor ökumenikus templomban március 15-én.

 A falu első harangja, a 40 kilogrammos „kisbojtár" már megkondult 2005-ben, majd 2006-ban a 140 kilós „hívogató" is. A világörökség részét képező hortobágyi puszta és tanyavilág az országban egyedülálló abban a tekintetben, hogy első templomának alapkövét 2000-ben rakták le. A pásztorépítményt idéző vasaló alakú templom egyben a hortobágyi kényszermunkatáborokba elhurcoltak emlékét is őrzi.

vatai istván a kezdeményezés és a gyűjtés elindítójaVatai István a kezdeményezés és a gyűjtés elindítójaA harangot adományokból sikerült elkészíttetni, Vatai István indította a gyűjtést, amelyhez igen sokan járultak hozzá színesfémek gyűjtésével és pénzadományokkal.

Bosák Nándor debrecen-nyíregyházi püspök beszédében kiemelte, a harangszentelés március 15-e méltó ünneplése, emlékezve nemzetünk múltjára, jelenlegi helyzetére és feladataira. Az 1848-as szabadságharcban Gábor Áron harangokból is öntetett rézágyúkat. Most hasonló módon a hortobágyi harangokhoz színesfémet gyűjtögettek, hogy a hétköznapi életünk eszközeiből, nemes dolog szülessen.

„Az élőket hívogatja, a halottakat elsiratja, a viharfelhőket pedig távol tartja" – írták régi szokás szerint a „számadó" harangra is, amely sajátos szerepet tölt be az ember életében. Összegyűjti az embereket a puszta közepén, de üzen a távoli tanyákon élőknek is. Maradjon meg tehát az az eszme, hogy a harang által azzá válhassunk, amivé rendeltetett bennünket az Úr, igazi krisztushívő, egymás békéjét szolgáló közösséggé – buzdított a főpásztor.

Az ökumenikus istentisztelet után Szabadi Árpád esperes, a Tiszántúli Református Egyházkerület képviselője is megáldotta a harangot. 

Kertész Péter pápai prelátus gondolataiban Szent József, az igaz ember közelgő ünnepére utalva kiemelte, a Hortobágyra deportált emberek azért kerültek ide, mert igaz emberekként éltek a társadalomban, és a hatalom nem tudta elviselni őket maguk között, így próbáltak tőlük megszabadulni. Az igaz embert az igaz Isten megóvja és erőt ad a szenvedéseihez.

Balogh Mihály református lelkész elmondta, a harang végigkísér a bölcsőtől a koporsóig, jeles napjainkat, eseményeinket köszönti. Imájában kifejezte háláját, hogy a harangok szavai már itt is hirdetik a népek számára ennek igazságát.

A haranszentelés Pankotai József plébános imájával ért véget: „Támassz egy olyan népet ezen a földön, akik el vannak telve szentlélekkel, add, hogy ez a nemzet Isten dicsőségét szolgálja és előmozdítsa az egész világ megújulását. Áldd meg bőségesen a mi népünket és töltsd meg szívünket örömmel."

Kovács Ágnes/Magyar Kurír

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.