2023.február.06. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Megnyílt a Rec (a közel) nulla energiamérlegű konferenciaközpont Szentendrén

6 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/14573"><img class="image thumbnail" src="/files/images/P1010187.thumbnail.jpg" border="0" alt="A REC épülete" title="A REC épülete" width="100" height="75" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>A REC épülete</strong></span></span> <p>2008. június 27-én hivatalos avatási ceremónia keretében átadták a Közép- és Kelet-Európai Regionális Környezetvédelmi Központ (REC) kiemelten környezetbarát - zéró széndioxid kibocsátást célzó - konferenciaközpontját.</p><p>

 a rec épületeA REC épülete

2008. június 27-én hivatalos avatási ceremónia keretében átadták a Közép- és Kelet-Európai Regionális Környezetvédelmi Központ (REC) kiemelten környezetbarát – zéró széndioxid kibocsátást célzó – konferenciaközpontját.

 a rec épületeA REC épülete

2008. június 27-én hivatalos avatási ceremónia keretében átadták a Közép- és Kelet-Európai Regionális Környezetvédelmi Központ (REC) kiemelten környezetbarát – zéró széndioxid kibocsátást célzó – konferenciaközpontját.

A barna mezős beruházásként megépített konferenciaközpont, régiónkban egyedülálló épületként optimális esetben képes hosszú távon nullás energia egyenleggel működni.

a megnyitó ceremónia résztvevőiA megnyitó ceremónia résztvevői

A beruházás fő támogatója Olaszország Környezetvédelmi Minisztériuma. További támogatást nyújtott Izland, Lichtenstein és Norvégia az EGT mechanizmuson keresztül. (A beruházás egyike az elsőként megvalósult EGT projektnek, melynek hazai gazdája a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség!) A beruházás értéke nettó árakon számítva közel 2 millió euró. A technológiai beszállítók is komoly kedvezményeket biztosítottak az épület megvalósításához: Krüll-Ung Kft. – árnyékolástechnika, Oktoklima Kft. – hőszivattyúk, Philips Lighting – világítás, Rheinzink – épület-burkolás, Sanyo Hungary Kft. – napelemek, Sauter Automatika Kft. – épületautomatika.

a napelemtáblák és a klimagépek a tetőn. a klimák hőszivattyúkkal talajkutakból működnekA napelemtáblák és a klimagépek a tetőn. A klimák hőszivattyúkkal talajkutakból működnekAz éves átlagban elért nulla széndioxid kibocsátás ambiciózus célját tervezési technikák, automatizált rendszerek és a megújuló energiaforrások, a napenergia egyidejű alkalmazása teszi lehetővé.

Az épület hűtési, fűtési rendszereinek elektromos energiaellátását valamint a világításhoz és az egyéb készülékekhez szükséges elektromos áramot 140 fotovoltaikus napelem szolgáltatja. Ez a rendszer 29 kilowattos névleges teljesítményű.

az energiamérleg követhetőAz energiamérleg követhetőAmennyiben a megtermelt villamos energia nem fedezi az épület működéséhez szükséges forrásokat – például éjszaka vagy csúcsidőben -, a rendszer a hálózatról egészíti ki a szükségleteket. Cserébe többlet termelésekor az elektromos áram visszajut a hálózatba.

Az épületben alkalmazott hőszivattyúk a mélyebb talajrétegek állandó hőmérsékletét használják ki. A 12 darab talajba fúrt szondán keresztül lehet a hőenergiát kinyerni és hőszivattyúk segítségével hasznosítani. Ez a rendszer magas hatásfokot biztosít a hűtő- és fűtőrendszereknek valamennyi évszak folyamán. A megújult épületben két rendszer szolgáltatja a fűtést és a hűtést: az egyik a légbefúvásos, míg a másik mennyezeti fűtés és hűtés, melyek együttesen nagyon kellemes klímát biztosítanak a látogatók számára. A belső terek szellőztetését az automatika az épületben tartózkodó emberek létszámához igazítja. Ezek a megoldások rendkívül hatékonyak.

a konferenciaterem és a kulcsok...A konferenciaterem és a kulcsok…A rekonstrukció részeként új szigetelés és héjazat kialakítására is sor került az épület egészén, ezáltal minimalizálva a téli hő veszteséget a nyári elkerülendő hőnyereséget, valamint a természetes fény minél hatékonyabb kiaknázását.

A természetes fény kihasználását jelentősen megnöveli az a folyamatos ablakfelület, amely a falak felső felén fut végig. Ráadásul az ablakfelület egy kifelé és befelé egyaránt kialakított polc felett helyezkedik el, amely a fényes felülete által a belső terek felé tükrözi a természetes fényt. A nyári időszakokban a polc árnyékolóként is funkcionál a mozgatható és fix árnyékolókkal. A világítótestek erősségét fényérzékelők a természetes fény mennyiségének megfelelően vezérlik. A rendszer célja, a mesterséges fényforrások minél kisebb arányú alkalmazása.

kulcsátadásKulcsátadásA REC – mint a fenntartható fejlődéssel és a környezetünk védelmével foglalkozó nemzetközi szervezet – és partnerei az új épületet számos formában fogják használni. A hagyományos konferenciák mellett információs és demonstrációs központként és éghajlat változási centrumként fog működni.

A konferenciaközpont koncepció tervei Olaszországban készültek az Architetture Sostenibili csapata által, míg a kiviteli terveket a hazai Kima Studió készítette. A konferenciaközpont beruházásának olasz projektvezetője, Professor Federico M. Butera, vallja: hogy már most rendelkezünk az éghajlat változás hatásait csökkentő technológiákkal. Azonban vajmi kevés ezeket csak beépítenünk: a csúcstechnológiák igényeinek megfelelően meg KELL, változtassuk a viselkedésünket – ha tényleg valós változást akarunk.

A nagyságrendileg 2 millió eurós beruházás anyagi megtérülése csak néhány évtized távlatában prognosztizálható, azonban a pozitív klímavédelmi hatások már az átadás napjától érvényesülnek. A két konferenciaterem (120 illetve 80 fős kapacitás) a jövőben nem csak a REC saját rendezvényeinek ad otthont, hanem nyitva áll olyan cégek és szervezetek előtt is, amelyeknek környezettudatos profilja vagy CSR tevékenysége okán a REC Konferencia Központ egy adekvát választás, de az épület szakvezetés mellett nyitva áll majd szervezett csoportos látogatások céljára az iskolásoktól a mérnökhallgatókon keresztül minden érdeklődő szakember számára, ezzel is támogatva a zöld építészet térnyerését régiónkban.

A REC egy magyarországi központú, kiterjedt nemzetközi hálózatot működtető környezetvédelmi nemzetközi szervezet, melynek története egyidős a rendszerváltással. Tevékenységének meghatározó része a tágabban vett régiónkban található országok gyors gazdasági és társadalmi fejlődésének környezettudatos alapokon történő megvalósítását célozza, konkrét projektek támogatásával, segítésével. A REC tehát elsősorban egy katalizátor szerepet betöltő koordinációs központ, amelynek feladata a makro- és mikro szintű regionális stratégia folyamatos frissítése és összehangolása, illetve a különböző helyi környezetvédelmi projektigények felmérése, elbírálása és azok pénzügyi fedezetének előteremtése valamint elosztása.

A REC egy független, nemzetközi szervezet, amelyet az Európai Unió, az Amerikai Egyesült Államok és Magyarország kormánya közösen hozott létre 1990-ben. Mára az alapító okiratát 29 ország és az Európai Unió írta alá. 200 munkatársa 17 országban dolgozik, a szervezet központja Szentendrén található. 1990 óta a REC több mint 120 millió euró értékben végzett el projekteket elsősorban Kelet-Európában, de tevékenysége részben kiterjed Ázsiára, Afrikára és Dél-Amerikára is.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.