2024.május.18. szombat.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Megnyomta a vészcsengőt az Egészségügyi Világszervezet: életmentő lehet a kézfertőtlenítés

5 perc olvasás

higie.jpgA szepszis  világszerte legalább 6 millió kórházi halálesethez járul hozzá évente, ez több, mint ahányan szívroham miatt veszítik életüket. Kicsit több odafigyeléssel a szepszis okozta megbetegedések jelentős része megelőzhető lenne, a megelőzés egyik kulcsa pedig a kézhigiénia.

 

Kevesebbet beszélünk róla, de a statisztikák szerint a kórházakban előforduló halálesetek mintegy egyharmadának okozója a szepszis.

A betegség elsődleges kiváltó oka a fertőzés, az adatok szerint minden negyedik másodpercben meghal valaki szepszisben. Az egészségügyi dolgozók szerepe felbecsülhetetlen a korai felismerés, a preventív ellátás és a megfelelő kezelés tekintetében, de a kutatási adatok arra is rávilágítanak, hogy a minden ötödik kórházi fertőzésből két esetben a betegség a kórházi dolgozók kezéről terjed a betegekre.

 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint akár 40 százalékkal is csökkenthető lenne a kórházi fertőzések száma, azonban globálisan a statisztikák azt mutatják, hogy az egészségügyi dolgozók 61 százaléka nem tartja be hiánytalanul az ehhez kapcsolódó előírásokat. Ennek okán a Páciensek Egészségéért Civil Szerveződés6 és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az idei, május 5-ei Kézhigiénia Világnapja alkalmából (WHHD) a szepszis megelőzésére illetve annak helyes kezelésére hívta fel a figyelmet.

 

„A kézmosás és a kéz fertőtlenítése az első védelmi vonalunk, ha erre nem figyelünk a kezdő ütközetet veszítjük el a fertőzésekkel szemben. Mi az Essity-nél azzal a céllal fejlesztjük Tork termékeinket, hogy a legmagasabb védettséget adó kézhigiéniai megoldások elérhetőek legyenek bárki számára akár otthon, akár egy stadionban, szállodában, kórházban vagy étteremben.” – mondta el Badar-Szabó Virág, a Tork marketing menedzsere. „Az adatok és statisztikák globális felmérés alapján festenek képet a szepszis megbetegedések helyzetről, ezek szerint minden negyedik másodpercben életét veszíti valaki a betegség miatt. Természetesen vannak kevésbé és jobban érintett földrészek, régiók és országok. Azonban összességében azt látjuk, hogy mindenhol van mód a javulásra, éppen ezért is tartjuk fontosnak felhívni a figyelmet a kézhigiénia javítására, hiszen legtöbben ritkán gondolunk arra, hogy sokszor életek is múlhatnak egyetlen kézmosáson.” – tette hozzá a szakember.

Annak érdekében, hogy az Essity és annak márkái, a Tork® és a Leukoplast® támogassák a WHO szepszist megelőző erőfeszítéseit, egy három összetevőből álló felhívást tett közzé: Higiénia. Megelőzés. Betegápolás. (Tekintse meg a témával kapcsolatos infografikát és videót.)

https://drive.google.com/file/d/1p4XFPM0Pd6zzASsX4All7kb16NZaFT_n/view

https://www.youtube.com/watch?v=v69LHBipsKM

 

  1. Higiénia:

a megfelelő kézhigiénia kulcsfontosságú szerepet játszik a szepszis megelőzésében.

  1. Megelőzés:

mivel a szepszis a szervezetnek egy már meglévő fertőzésre adott válasza, a fertőzések korai felismerés és a preventív kezelése időben történő megkezdése kulcsfontosságú.

  1. Betegápolás:

a fertőzések kezelése során, a helyi egészségügyi irányelvek betartásával a kritikus állapot a legtöbb esetben megelőzhető. Ebben sok esetben döntő szerepe van a megfelelő sebkezelésnek is a szepszissel kapcsolatban, mivel a bőrön lévő legkisebb sérülés is alkalmat nyújt a baktériumnak arra, hogy bejussanak, és súlyosabb fertőzést idézzenek elő.

 

A Leukoplast® a százéves múltra visszatekintő BSN Medical gyógyászati segédeszközöket gyártó nemzetközi vállalat márkája. A BSN Medical 2017-ben csatlakozott az Essity csoporthoz, mely nemzetközileg meghatározó szerepet képvisel az akut és a krónikus sebellátás területén. Legújabb fejlesztésük eredményeképpen a sebkötözésnél már jól ismert és bevált Leukoplast® termékeit antimikrobiális tartógyűrűvel és védőpalásttal látta el, melynek köszönhetően a felszínére került kórokozók 99,9%-át képes elpusztítani 6 órán belül7, ezzel jelentősen lecsökkentve a fertőzésveszélyt.

A Tork® professzionális higiéniai termékeket és szolgáltatásokat kínál partnereinek, az éttermektől kezdve, egészségügyi intézményeken át, irodáknak, iskoláknak és ipari létesítményeknek. A termékpalettába tartoznak adagolók, papírtörlők, toalettpapírok, szappanok, szalvéták, ipari és konyhai törlőkendők. A Tork higiéniával, funkcionális designnal és fenntarthatósággal kapcsolatos szakértelmének köszönhetően vált piacvezető márkává. Az Essity portfolió világszerte ismert márkaneve, amely több mint 80 ország fogyasztóinak elkötelezett partnere.

Az Essity (a Tork gyártója) a világ egyik vezető higiéniai és egészségügyi termékeket fejlesztő, gyártó és értékesítő vállalata. Az Essity személyi higiéniai termékeket és számos papíralapú terméket fejleszt és állít elő. A vállalat 150 országban forgalmazza erős márkáit, melyek között olyan nemzetközileg ismert nevek szerepelnek, mint a TENA és a Tork, illetve olyan brandek, mint a Leukoplast, Libero, a Libresse, a Lotus, a Nosotras, a Saba, a Tempo a Vinda és a Zewa.

 

További információk elérhetőek a Tork® erre a célra létrehozott aloldalán.

 

http://www.tork.hu/about/higienia/default

www.tork.hu

www.essity.com

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.