2024.május.23. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Detektívfortély

2 perc olvasás

porcelam_kutyak.jpgAz Olvasó ne higgyen a szemének. Két porcelán kutyát lát egy Katowice-i múzeumból.

 A márkás kerámiát és porcelánt kínáló bolt egyszemélyes vállalkozásként működött. Károly bácsi volt a tulajdonos, kiszolgáló, pénztáros, könyvelő, árubeszerző. Hetvenéves létére jól bírta a munkát. Egészen addig, amíg egy 190 magas, 120 kilós fickó be nem tért az üzletbe. Nézze Károly bácsi, régóta figyelem magát. Itt minden értékes és törékeny. Ha nem akarja, hogy rossz emberek pozdorjává törjék az árukészletét, csak szóljon, én megvédem. Mindössze százezer forintot kéret havonta. De minden hó elsején, pontosan.

   Károly bácsi habozott egy darabig, de aztán a Zsolnay, Herendi, Meisseni, Sévres-i, AltWien  Royal Limoges-i porcelánjaira gondolt és döntött. A kisebbik rosszat választotta. Különösen akkor, amikor az izompacsirta Martens-bakancsával veszélyesen közelített egy három milliót érő Émile Gallé padlóvázához. Az üzlet megköttetett. Aztán, ahogy az lenni szokott, megtörtént a baj. Két év elteltével az öles fickó emelte a tétet. Ezentúl kétszázezer! Értve vagyok?

   Ekkor fogyott el a türelem, Károly bácsi a rendőrségre ment feljelentést tenni. Foglaljon helyet kérem, szólt a százados. Hallottunk a problémáról, gyanúsítottunk is van már. Az lenne a kérésünk, azonosítsa a fényképét, majd a bíróságon ismerje fel a védelmi pénz beszedőjét.

   Ne haragudjon százados úr, de ezt nem vállalom, inkább visszavonom a feljelentést. A zsaroló gazembert elfogják, kap két és fél évet felfüggesztve, engem pedig agyonver. Hiába ígért a nyomozó védelmet, hajthatatlan volt. Ekkor következett a detektívfortély.

   Megértjük aggodalmát. Akkor tegyen meg nekünk valamit. Mutatunk egy tablót, húsz kép van rajta. Nem kell rámutatnia egyikre sem. Csak azt kérjük öntől, mondja meg, közöttük  van-e a zsaroló, vagy nincs. Rendben. Mutassák a tablót. Igen, közöttük van az én emberem, aki két évig szedte be tőlem a védelmi pénzt. Elmehetek százados úr?  Köszönjük .A járőrünk hazaviszi.

   A húsz képből tizenkilencen a koppenhágai pizzafutárok arcképei szerepeltek egy gasztronómiai folyóiratból. A huszadik a gyanúsított volt. Itt abbahagyom a történetet. Folytatása már az ügyészségre és a bíróságra tartozik.

 

 

Láng Róbert

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.