EUrópaAz Európai Bizottság javaslata, amely a mobilszolgáltatókat az úgynevezett barangolási díjak csökkentésére kötelezné, a tagállamok nézeteltérései miatt mégsem kerül az Európai Parlament elé.

  EUrópaAz Európai Bizottság javaslata, amely a mobilszolgáltatókat az úgynevezett barangolási díjak csökkentésére kötelezné, a tagállamok nézeteltérései miatt mégsem kerül az Európai Parlament elé.

Az EP ezen a héten szavazott volna a külföldrõl indított vagy fogadott mobiltelefonálási díjak csökkentésének tervezetérõl, ám az EU-tagállamok kétnapos tárgyalás után sem tudtak megegyezni a szövegrõl. A szavazást két héttel halasztották el, így a képviselõk május 21-23-i plenáris ülésükön szavazhatnak a javaslatról.

Viviane Reding, az információs társadalomért felelõs biztos, aki a tervezetet 2006-ban beterjesztette, szerette volna elérni, ha az új szabályok már a nyáron életbe léphetnének. Ilyenkor ugyanis a mobilszolgáltatók óriási bevételre tesznek szert a nyaralásokra induló európaiak telefonhívásaiból.

Egyelõre nincs egyetértés az árak meghatározásában és abban, hogy a fogyasztóknak maguknak kell-e kezdeményezniük az alacsonyabb díjra való átállást, vagy azt kötelezõ legyen-e automatikusan a szolgáltatónak megtenni. A parlamenti jelentéstevõ szerint a percenkénti  barangolási díj nem lehetne több 40 eurócentnél a kimenõ, és 15 eurócentnél a fogadott hívások esetén. A jelenlegi árak egyes tagországokban akár a percenkénti 12 eurót is elérhetik.

A képviselõk javaslata szerint az új díjak automatikusan járnának, anélkül, hogy a fogyasztóknak meg kellene változtatniuk szerzõdéseiket, és a változásért díjat kellene fizetniük.

Franciaország, Nagy-Britannia és Spanyolország azonban magasabbra tenné a maximumdíjat – szerintük 60 cent lehetne a kimenõ, és 30 cent a fogadott hívások percenkénti díja. A tagállamok a fogyasztóktól tennék függõvé, hogy elintézzék maguknak az alacsonyabb külföldi percdíjakat. Más tagországok – köztük Magyarország, Észtország, Hollandia, Dánia, Finnország és Lengyelország – inkább a parlamenti javaslatot támogatja.

A halasztás azonban veszélyeztetheti Reding célját, hogy a jogszabályt még a nyári szünet elõtt el kell fogadni. Amennyiben az EP május végén megszavazza a javaslatot, a tagállamok telekommunikációért felelõs miniszterei június 7-én bólinthatnak rá véglegesen a jogszabályra. A további csúszás azonban már azt jelentené, hogy a jogalkotási folyamatot szeptember-októberre kell halasztani.

EUvonal

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük