2022.augusztus.08. hétfő.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Megújult színekkel, a fenntarthatóság jegyében tér vissza 50 év után a Fjällräven Greenland kollekciója

3 perc olvasás

ujkoll.jpgFél évszázaddal megjelenése után a Fjällräven újragondolja az outdoor iparban ikonikusnak számító Greenland kollekcióját, és azt korszerű, környezetbarát innovációkkal és technológiákkal felvértezve teszi újból elérhetővé a vásárlók számára.

 

A Greenland Updated termékcsalád a grönlandi házak színvilágát idézi, és a fenntartható anyaghasználat, a funkcionalitás, és a ruhaipari hagyományok mellett foglal állást.

 

Töretlen népszerűség 50 éve

A Fjällräven pontosan fél évszázada, egy grönlandi sarkvidéki expedícióból ihletet merítve dobta először piacra az akkori outdoor iparban úttörőnek számító Greenland Jacket túrakabátot. Az anyagra bármikor felvihető és lemosható víztaszító Greenland Wax viaszrétegnek köszönhetően a legkülönbözőbb időjárási körülmények között is használható kabát gyorsan a túrázók kedvence lett, és évtizedekig az is maradt. A Fjällräven ezeket a hagyományokat eleveníti fel most az új Greenland Updated kollekcióval, amelynek legtöbb darabját a legújabb ruhaipari trendeknek megfelelően saját gyártású, környezetbarát G-1000 Eco anyagból készít.

 

Innovatív impregnálás

Az, hogy mennyire vízhatlan egy termék, meghatározó fontosságú az outdoor ruházatok esetében. A per- és polifluorozott vegyületekkel (PFC-kkel) történő impregnálás mind a mai napig az egyik leggyakrabban használt megoldás az outdoor iparban, annak ellenére, hogy ezek az illékony anyagok rendkívül károsak a környezetre és egészségre, lassan bomlanak le, és már a világ legtávolabbi, eddig érintetlennek hitt pontjain is megtalálhatók. Feltehetően a PFC vegyületek nem csak a termékek gyártása, hanem viselése közben is könnyen a környezetbe kerülnek. A Fjällräven ezért döntött a PFC-mentes impregnálás mellett, és alkotta meg a G-1000-es anyagot, a Greenland Updated termékek legfőbb összetevőjét, amelyek a méhviaszból és paraffinból készült Greenland Wax viasztömböt használva bármikor környezetbarát módon impregnálhatók.

 

Grönlandi klímaexpedíció tetőtől talpig Fjällrävenben

A Fjällräven a Greenland Updated kollekció kiadásával egyben két észak-amerikai klímakutatót is támogat. Gabriel Lewis és Karina Graeter 2000 kilométeren át vizsgálják Grönland nyugati jégtakaróját a legmodernebb radarmegoldásokkal. Kutatásuk célja, hogy a jégolvadás sebességének felmérésével olyan klímamodelleket állítsanak fel, amelyek segítségével könnyebben kiszámíthatók bolygónk felmelegedésének lehetséges kimenetelei. Az olvadás háttérfolyamatainak megértésével a jég olvadásának, és így a tengerszint emelkedésének mértéke is megjósolható, a változás hatása pedig kiszámítható, amely lehetővé teszi, hogy hatékonyabban készüljünk az olvadás következményeire. A Fjällräven több módon támogatja az expedíciót: egyrészről az extrém időjárásnak is ellenálló ruházatot és felszerelést biztosít a résztvevők számára, többek között a megújuló Greenland családból, másrészről pedig lehetőséget teremt arra, hogy a tudósok munkáját a nagyközönség is megismerje. A két fiatal kutató kalandjai a Fjällräven közösségi felületein nyomon követhetők 2018 tavaszától.

 

https://www.fjallraven.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.