2024.június.14. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Mennyibe kerül most egy 4K-s sportkamera?

4 perc olvasás
Ebben a cikkben eláruljuk, hogy mit tud egy 4K-s sportkamera, milyen típusai vannak, valamint milyen áron lehet hozzájuk jutni.
kamera

A 4K sportkamera, akciókamera ötlete még a filmezéssel egyidős. Viszont a technológia nagyjából száz évig nem tette lehetővé az emberek számára, hogy hasonlót vásároljanak maguknak. Az extrém sportok kedvelői mindig szerették megörökíteni azokat a dolgokat, amiket más életveszélyesnek tart. Sokszor azért teszik, hogy kedvet csináljanak másnak is, hogy felkínálják a lehetőséget bárki számára, hogy belevágjanak egy ilyen kalandba.

Miben más egy 4K sportkamera, mint egy másik?

Az akciókamerákat azok is kedvelik, akik szimplán csak sportolnak, esetleg kirándulnak, szeretnek olyan minőségi felvételeket csinálni, amik különleges szemszögből készülnek. Manapság szinte minden szupermarket polcán találni egy-egy elektronikai terméket, akár sportkamerákat is, így jogos a kérdés, hogy egyáltalán mire használhatóak fel ezek az eszközök. Azt azért tudni kell, hogy a sportkamera elsősorban azért előnyös, mert sokkal stabilabb és ellenállóbb, mint egy hagyományos készülék. Az áruk pedig szerencsére egyáltalán nem olyan magas, mint azt gondolnád. Az Emaki weboldalán könnyen tájékozódhatsz arról, hogy most milyen árakon mozognak a 4K akciókamerák.

A választás során fontos tényező, hogy az akciókamerák és a klasszikus eszközök között elég sok eltérés van, így nagyon nem mindegy, hogy mire használod őket. Míg egy hétköznapi készüléket arra terveztek, hogy száraz és hagyományos viszonyok között képes legyen jó minőségű képeket készíteni, addig az akciókamera egy kicsit másra alkalmas. Ezeket ugyanis szó szerint rázós helyzetekre találták ki, hiszen gyakran olyan extrém körülmények között kell bizonyítaniuk, amire a sima kamera nem képes. A legtöbb esetben a jellemzők azonosak, mindegy, hogy milyen márkáról van szó.

Mire tervezték őket?

A 4K sportkamerák kéz nélküli használatra alkalmasak. Tehát egyszerűen fogod, majd a sapkához, autóhoz, vállra, vagy éppen kutyára rögzítve tudod alkalmazni. A legtöbb hagyományos videokamera minden esetben emberi közreműködést igényel, tehát legalább egy kézre szükség van ahhoz, hogy használható legyen. Akár fényképről, akár videóról van szó, máshogy nem készül el, kizárólag akkor, ha valamit megnyomsz.

Meg kell említeni, hogy egy sportkamera igen könnyen kezelhető, bár az is tény, hogy nem hivatásos videósok szokták alkalmazni. Szinte biztos, hogy aki egy ilyen 4K-s kamerát vesz magának, az nem akar azzal foglalkozni, hogyan állítson be élességet vagy éppen ISO értéket. Tulajdonképpen az állítsd be, aztán mehet a menet módra tervezték őket.

Milyen előnyei vannak egy sportkamerának?

Az akciókamera elég kicsi ahhoz, hogy a viselésük ne okozzon gondot. Nem kell tehát attól tartanod, hogy nehéz lesz, lehúzza az egyik oldaladat. Elég könnyű ahhoz, hogy szinte bárhol viselhesd, így mindig felvétel készülhessen az adott tevékenységről. A kis mérete alapvetően korlátozza a felhasználási lehetőségeket, így ha például kézben szeretnéd használni, akkor egy apró memóriakártyára történik a rögzítés.

Jelentős előnye van annak – bár persze hátránya is -, hogy a képminőség részben a kártya írási sebességének a függvénye. A legtöbb kamera ugyanis vízálló, egy kisebb védőházzal rendelkezik, ez pedig lehetővé teszi a víz alatti használatot. Ezzel együtt pedig nem okoz kárt benne sem a köd, sem a pára, sem pedig a csapadék. Nyugodtan használhatod esőben, hóban, szélben, zúzmarában egyaránt.

A sportkamerák jellemzői

Az objektív kapcsán elmondható, hogy a 4K akciókamera széles látószögű, általában 140, 160, 170 fokban képesek látképet rögzíteni. Vannak olyan változatai, amik nagyobb érzékelőt használnak, amik valljuk be, a beavatkozásmentes működéssel együtt sokkal jobb eredményt adnak. A széles látószögű objektív ugyanis nagyobb mélységélességű, éppen ezért nincsen szükség tökéletes fókuszra. Mivel egy-egy jelenetet rögzít, nem pedig egy adott témát, így szinte semmi jelentősége a közeli fókusznak.

A sportkamera árak általában nem túl drágák, főleg egy kisebb, tényleg csak rögzítésre alkalmas változat. Sokszor a tizedébe sem kerülnek egy profi kamerának, hiszen ezek esetében már a váz is alapvetően drágának számít.

Még több tech hír a Tech hírek oldalán.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.