2022.november.28. hétfő.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Mert profik…

11 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/58435"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/a%20%282%29_20.thumbnail.jpg" border="0" width="70" height="100" /></a></span>Egy maroknyi független csapat elképesztő energiákkal dolgozik azért, hogy színházat csinálhasson... és hogy életben maradhasson. A körülmények olykor mostohák, ami a végterméken nem látszik. Mert profik. Ez a KOMA TÁRSULAT.</p> <p> 

a%20%282%29 20.thumbnailEgy maroknyi független csapat elképesztő energiákkal dolgozik azért, hogy színházat csinálhasson… és hogy életben maradhasson. A körülmények olykor mostohák, ami a végterméken nem látszik. Mert profik. Ez a KOMA TÁRSULAT.

 

a%20%282%29 20.thumbnailEgy maroknyi független csapat elképesztő energiákkal dolgozik azért, hogy színházat csinálhasson… és hogy életben maradhasson. A körülmények olykor mostohák, ami a végterméken nem látszik. Mert profik. Ez a KOMA TÁRSULAT.

 

A Bázison serény munka folyik, reggeltől estig zajlanak a próbák.

A Koma Társulat 2011. január vége óta nem kevesebb, mint 40 iskolai és kerületi programot szervezett a XV. kerületben. Ezek között volt 17 performansz (farsang, anyák napja, gyereknap, pedagógus nap, nemzeti ünnepek, stb.), 14 rendhagyó irodalom óra és 10 osztálytermi előadás.  Mindezek mellett színvonalas előadásokat hozott létre, melyeket repertoárszerűen játszik a Bázison. Zrínyi Gál Vince, a Koma ügyvezetője, valamint a Társulat február közepén tartott beszámolót kerületi fenntartójának. A csapat bízik benne, hogy támogatói elégedettek lesznek és a kapcsolat tovább gyümölcsözik.

 

Koma-bemutatók március elején. Márciusban két ősbemutató lesz a Bázison:

3-án Polgár Péter rendezésében egy klasszikust láthatunk, amit a Koma kérésére Upor László dramaturg fordított le. Tennessee Williams kétszereplős darabjának címe: A kétszereplős darab. A testvérpár szerepében Lass Bea és Mohai Tamás.

Március 10-ig, a bemutatóig, Valcz Péter és színészei (Szabó Vera és Fekete Zsolt) a

2007-ben elhunyt amerikai kortárs íróval, Kurt Vonneguttal foglalkoznak.

A munkafolyamatot a rendező próbanaplóján keresztül is figyelemmel kísérhetjük.

 

Tennessee Williams – A kétszereplős darab (The Two-Character Play)

Csupán egy évet késett Tennessee Williams születésének századik évfordulójához képest, így a százegyedik évfordulója előtt tiszteleg 2012. márciusi, magyarországi ősbemutatójával a KOMA.

A KoMa (kortárs magyar) célja, hogy kortárs témákkal foglalkozik, aktuális problémákat vet fel színházi formában, amely a társadalom minden rétegét megszólítja. A Társulat fejlődéséhez azonban nélkülözhetetlen, hogy olykor olyan örökérvényű klasszikus művekkel is foglalkozzon, amelyek amellett, hogy hordoznak a mai magyar társadalomra is jellemző helyzeteket, érzéseket, gondolatokat, "pusztán" a színházi műfaj művészi és esztétikai szépségét is megmutatják. Az alkotók fontos, dolgos műhelymunka után tűzik repertoárra Tennessee Williams művét, egyfajta klasszikus színházi élményt kínálva – az eddig megszokott stílusukban – nézőiknek és az őket figyelemmel kísérő szakmai közönségnek.

 

A darab szereplői egy színész testvérpár. Felice, a fiú és Clare, a lány. (Nem véletlen a nevek feminin hangzása sem.) Ők ketten egy nem túl sikeres hakni társulattal a vidéki városokat járják. Egyszer csak egy nevesincs helyen, a semmi közepén egy lerobbant, elhagyatott színházban találják magukat. Színésztársaik cserbenhagyják őket egy rövid üzenet kísértében: "Te és a húgod őrültek vagytok!" Ezután már csak egymásra számíthatnak. A színházban, egy félig felépített színpadon, a szórakoztatásra vágyó helyi közönség előtt kell megfelelniük. Felice és Clare ekkor megpróbálják eljátszani A kétszereplős darab című művet, melyet Felice írt erre az alkalomra. Egyfajta színház a színházban születik, ahol elmosódnak a képzelet és a valóság határvonalai. A történet folyamán a szereplők sorsa magával ragadó és izgalmas. A végső leszámolás, egy csőre töltött pisztoly kíséretében, hátborzongató pillanatokban végződik, ahol bátorság és gyávaság keveredik, a testvérpár pedig szinte egy személyiséggé válik.

 

Tennessee Williams tíz éven át dolgozott A kétszereplős darab című művén. Ez volt a leghosszabb idő, amit egy mű írásával töltött, és ez bizonyul talán a legszemélyesebb és legbensőségesebb színpadi darabjának, hiszen a néhol igencsak sötét hangvételt Williams saját életéből merítette.

Rose, Tennessee Williams nővére skizofréniában szenvedett. Az ő sorsa kísérte és kísértette végig életét. Személyisége átitatta korábbi műveinek nőalakjait is. A kétszereplős darab című kései művében Tennessee azonban már elmozdult a megszokott költői realizmustól, korábbi drámái után, melyek nézői és szakmai elismertséget szereztek neki, most egy sokkal elvontabb, talán néhol abszurditásba forduló figurákkal és darabbal állt elő, amely igencsak megosztotta akkori közönségét. Meg kell jegyezni, ebben a korszakában Beckett, Ionesco, Pirandello is igen komoly hatással voltak rá.

Tennessee Williams: A kétszereplős darab

Fordította: Upor László

Clare – Lass Bea

Felice – Mohai Tamás

Műszaki vezető: Mervel Miklós

Asszisztens: Jaskó Bálint

Rendező: Polgár Péter.

Bemutató: 2012. március 3-án 19.30 óra. – Koma Bázis

További előadás: 2012. március 4.

 

"Azért vagyunk itt, hogy valahogy átsegítsük egymást ezen az izén, akármi legyen is."

/ Kurt Vonnegut jr./

Áldja meg az Isten, Mr Vonnegut M.L. – nek.

A KOMA legújabb produkciójának főszerepében Kurt Vonnegut, 2007-ben elhunyt, kortárs amerikai író áll.

Egy fiatal pár, István és Liza új lakásba költöznek. Vonnegut az, aki írja őket. A lakás István nagyapjáé volt, aki hadifogságba esett a II. Világháborúban. Nem mesélt róla. Mesél hát Vonnegut, aki viszont nagyon szeret beszélni, hiszen epikus. Elmesél egy utat a békéből a háborúba. Egy érdekfeszítő történetet indiánokról, Mel Gibsonról, bojlerről, a számítógépes játéktól a taxis üldözésig, vízszámlával, betöréssel és rendőrséggel. Emlékek egy korból, amikor még volt háború. 

Az előadás zenéjét szerezte Rubik Ernő Zoltán. 
Dramaturg: Ivanyos Ambrus. Rendezőasszisztens: Varga Regina.   
Szabó Vera, Fekete Zsolt és Vékes Csaba főszereplésében. 

Írta és rendezte Valcz Péter.

Köszönet: Hakkel Márton, Kovács Zsófi, Ember Sári

A rendező, Valcz Péter, 2006-ban a  Kaposvári Egyetem Színész szakán szerzett diplomát. Két évig a kaposvári  Csiky Gergely Színháznak volt a tagja. Ezt követően elvégezte a két éves párizsi Jacques Lecoq nemzetközi iskolát. Azóta ez az első rendezése. 2010 óta a KOMA tagja.

Korábbi rendezései:

Molnár Ferenc: Egy, kettő, három  (Kaposvári Egyetem)
Állati Színjáték (saját)  (Kaposvári Egyetem)
A gall kakas és a magyar tyúk (saját)  (Théater de Verre)

 

Áldja meg az Isten, Mr Vonnegut

Bemutató: 2012. március 10-én 19.30 óra.
További előadás: 2012.március 11.   19:30 – KOMA Bázis

 

És egy kedves gesztus a közönségnek:

„Örülünk, hogy nemcsak a minket évek óta figyelemmel kísérő közönségünkkel találkozunk a XV. kerületi Bázisunkon, amit tavaly májusban vettünk birtokba, hanem egyre több kerületi lakos is kíváncsi előadásainkra. Hálánk jeléül szeretnénk megajándékozni a környékbelieket tavaszi ajánlatunkkal: Azok, akik február hónapban jegyet váltottak a március 22-i Deilephila (Lepke) című előadásunkra – ami kifejezetten a XV. kerületről szól -, egy másik márciusi produkciónkra mindössze 900 Ft-ért vásárolhatják meg színházjegyüket." (KoMa Társulat)

 

És még mindig nem tudjuk, mi lesz a Komával. A február 22-én tartott XV. kerületi képviselő-testületi ülésen a Társulatot érintő napirendi pontot elnapolták, jövő hét szerdáig tovább izgulhatnak. Hogy mis is történt? Tanos Márton beszámolóját szeretném
megosztani Olvasóinkkal:

 

„Művészet és politika.

A KoMa Társulat életébe komoly válságot hozhat a 2012-es év. Az öt éve működő társulat 2011 tavaszán költözött a XV. kerületbe, a hajdani Petőfi Sándor Közgazdasági Szakközépiskola épületének egyik szárnyába, ahol kialakították otthonukat, a KoMa Bázist. A kerülettel való megállapodás értelmében (a működéshez szükséges ingatlan biztosításáért cserébe) a társulat helyi iskolákban fejtett ki művészeti-nevelési tevékenységet, mely eleve része a KoMa által felvállalt kétpólusú koncepciónak: ez a Bázison végzett repertoár-színházi tevékenységből, valamint ezen felül az iskolákba szánt programokból áll. Az is általuk vallott felfogás szerves része, hogy nem a belvárosban, hanem egy peremkerületben kerestek működési lehetőséget. Az iskolákban tartott programok sokszínűsége magáért beszél: osztályszínházas előadások, rendhagyó irodalom órák és performanszok egyaránt megtalálhatók voltak ebben. A pedagógusok visszajelzései is pozitívak voltak. A társulat továbbá rendszeres fellépőnek számit a kerület ünnepi rendezvényein is.

A használatra kapott épület rendkívül elhanyagolt állapotban volt, így rengeteg energia és pénz ráfordítása kellett ahhoz, hogy a színházi munkára alkalmassá váljon. Jól mutatja ezt, hogy a társulat 7 millió forintot költött az épületszárny felújítására. A kerülettel kötött szerződés ugyan csupán egy évre szólt, de a társulat, joggal bízva a további együttműködésben, hosszú távú maradásra rendezkedett be. A jövőbeni együttműködés azonban mára kérdésessé vált, ami végleg kihúzhatja a talajt a társulat lába alól.

A február 22-én tartott XV. kerületi képviselő-testületi ülésen hosszas, de végső soron konkrét eredmény nélküli viták folytak a helyi politikusok között a színház további működésével kapcsolatban. A vita első része az általuk használt ingatlan körül zajlott, a második pedig a velük kötött szerződés megújításáról folyt. Az ingatlan jövőbeni felhasználásáról készült előterjesztésben több alternatíva, így többek között irodahelységek, felnőttképzési központ, kollégium kialakítása is felmerült. Szó esett az épület vegyes kihasználásnak lehetőségéről is, amelyben így (a színházi munka mellett) valamilyen egyéb tevékenység is folyhatna. Az sem mellékes körülmény a társulat szempontjából, hogy kiderült, a kerületben több olyan kihasználatlan középület is van, mely alkalmas lehetne az előterjesztésben felmerült egyéb célok megvalósítására. A viták során az is tisztázódott, hogy az előterjesztés tartalmának egy része csupán hipotetikus jellegű, tehát a KoMa Társulat konkrétan senki elől nem veszi el az életteret. A viszonylag egyértelmű helyzet ellenére azonban a döntést májusig elnapolták. A társulattal kötött közművelődési szerződés meghosszabbításáról sem született döntés, amelynek meghozatalát nyilván nagyban gátolta az ingatlan jövője körüli hezitálás is. Igaz, a szerződés tárgyalását mindössze egy héttel napolták el.

A vezetés egy része, így László Tamás polgármester is a színház megmaradása és további támogatása mellett szállt síkra, de ezt a véleményt nem mindenki osztotta a kerületi képviselő-testületi ülésben. A helyi vezetés tagjai között azonban voltak olyanok is, akiknek a tájékozottsága kétségbe vonható volt és nem a feltétlen jóindulat hangján szóltak. A társulat munkájával való megismerkedésre azonban mindegyiküknek lett volna lehetősége egy tájékoztató révén, melyet Zrinyi Gál Vince társulatvezető tartott, összegezve ebben a KoMa elmúlt egy évének eredményeit. A tájékoztatón a képviselő-testület tagjai közül sajnos nem jelent meg mindenki. Az tehát, hogy az eddig végzett komoly és eredményes munka híre nem jutott el mindegyikükhöz, nem írható a társulat számlájára. Joggal tartják méltánytalannak azt, hogy egyes döntéshozatali pozícióban lévő emberek nem respektálják az általuk végzett munkát, és nem adják meg nekik jövőbeni működésükhöz szükséges bizalmat.

A társulatnak ahhoz, hogy tovább tudjon működni, mind (az egyébként fáradságos munkával kialakított) épületre, mind a szerződés meghosszabbítására szüksége van. A reményt természetesen nem adják fel, hiszen több bemutatóra is készülnek, melyek a közeljövőben fognak színpadra kerülni a Bázison. Egyértelmű döntések hiányában azonban a KoMa Társulat számára egyelőre csak a bizonytalanság marad." (Lejegyezte: Tanos Márton)

 

Koma Bázis

1158 Budapest, Ady Endre u. 31-33.

www.komabazis.hu

http://www.facebook.com/komabazis

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.