2023.február.07. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Meseváros új hétvégi programokkal a Kossuth téren

5 perc olvasás
<p><span class="inline left"><a href="/node/21072"><img class="image thumbnail" src="/files/images/bejglisütő%20vonat.thumbnail.jpg" border="0" alt="A bejglit sütő bejglisütővonat" title="A bejglit sütő bejglisütővonat" width="100" height="67" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>A bejglit sütő bejglisütővonat</strong></span></span>December 13-án 14.00 órától óriás, közel kétméteres mézes süteményeket díszíthetnek a Miniszterelnöki Hivatal által szervezett Ország Karácsonya-Meseváros rendezvényre látogató gyerekek a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének támogatásával, vasárnap pedig mangalica pörkölt rotyog majd a bográcsban a Magyar Nemzeti Gasztronómia Szövetség és a Jó Ízű Mangalica Szövetkezet szervezésében Emellett továbbra is várja a Mikulás, a karácsonyi kisvonat, a játékos gyermekfoglalkoztató és bejglisütő kisvonat a gyermekeket a Parlament előtt. </p><p>

a bejglit sütő bejglisütővonatA bejglit sütő bejglisütővonatDecember 13-án 14.00 órától óriás, közel kétméteres mézes süteményeket díszíthetnek a Miniszterelnöki Hivatal által szervezett Ország Karácsonya-Meseváros rendezvényre látogató gyerekek a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének támogatásával, vasárnap pedig mangalica pörkölt rotyog majd a bográcsban a Magyar Nemzeti Gasztronómia Szövetség és a Jó Ízű Mangalica Szövetkezet szervezésében Emellett továbbra is várja a Mikulás, a karácsonyi kisvonat, a játékos gyermekfoglalkoztató és bejglisütő kisvonat a gyermekeket a Parlament előtt.

a bejglit sütő bejglisütővonatA bejglit sütő bejglisütővonatDecember 13-án 14.00 órától óriás, közel kétméteres mézes süteményeket díszíthetnek a Miniszterelnöki Hivatal által szervezett Ország Karácsonya-Meseváros rendezvényre látogató gyerekek a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének támogatásával, vasárnap pedig mangalica pörkölt rotyog majd a bográcsban a Magyar Nemzeti Gasztronómia Szövetség és a Jó Ízű Mangalica Szövetkezet szervezésében Emellett továbbra is várja a Mikulás, a karácsonyi kisvonat, a játékos gyermekfoglalkoztató és bejglisütő kisvonat a gyermekeket a Parlament előtt.

December 6-án nyitotta meg kapuit Meseváros az Ország Karácsonyán, melyet eddig mintegy 18 ezer érdeklődő látogatott meg a Kossuth téren. A rendezvény ideje alatt 350 liter forralt bor, 20 kilogramm kolbász, 10 kilogramm csokoládé, 20 liter kávé, valamint 1000 darab kürtőskalács fogyott. A bejglisütő vonat 75 méternyi süteményt készített a rendezvényből eltelt 6 nap alatt.

A jellegzetes karácsonyi étkek sorába illeszkedik a mézeskalács is, melyből három, egyenként közel kétméteres figurát – egy Mikulást, egy hóembert és egy karácsonyfát – díszíthetnek fel magvakkal és cseresznyével szombaton 14:00 órától a térre látogató gyerekek a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete segítségével. A tojásfehérjéből és porcukorból készített, glazúrral mintázott sütemények egyenként másfél kilót nyomnak majd. Vasárnap 15:40 órától pedig a mangalica pörkölt és egyéb ünnepi finomságok elkészítésének módjairól tájékozódhatnak az Ország Karácsonyának látogatói a Magyar Nemzeti Gasztronómia Szövetség és a Jó Ízű Mangalica Szövetkezet szervezésében.

az óriásbejgliAz óriásbejgliEmellett a hétvégén a gyerekek találkozhatnak a magyar Mikulással a Mikulásházban, megismerkedhetnek a karácsonyi népszokásokkal, és ingyenesen ülhetnek fel a Mikulásvonatra. Hétköznapokon 18 órától a Mikulásház mellett felállított kisszínpadon népi bábjátékot láthatnak az érdeklődők, míg hétvégente napi három alkalommal – 11, 15, és 17 órakor – varázsolják el a kicsiket és a nagyobbakat a közismert mesefigurák. December 13-án és 14-én a Gabalyda Bábegyüttes mutatja majd be Csodakút című előadását. A siket gyerekek számára a bábjátékok szövegét jeltolmács fordítja minden alkalommal, az előadást követően pedig valamennyi résztvevő „jelelő játékon" vehet részt, ahol megtanulhatja a jelnyelv alapvető karácsonyi kifejezéseit. A fogyatékossággal élők emellett soron kívül mehetnek be bármikor a Mikulásházba, december 18-án este 18:00 órától pedig a fogyatékossággal élő emberekből álló „Felhőjárók" drámacsoportja mutat be mozdulatszínházat a Kossuth téren.

Az adventi időszakban felnőttek és gyerekek egyaránt megkóstolhatják a téli, karácsonyi időszak jellegzetes ételeit és italait a Parlament előtt: többek között forralt bort, sült gesztenyét, kürtős kalácsot kínálnak majd az árusok; valaint hagyományos magyar ízekkel (hurka és kolbász, halászlé, hekk, lacipecsenye) várjuk a látogatókat a reneszánsz konyhán. Hétvégente a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség mesterszakácsai készítenek halászlét szabad tűzön a Parlament előtt. Az adventi étkek mellett magyar iparművészek, kézművesek által készített termékek – ékszerek, merített papíráruk, csokoládé-különlegességek, népi gyermekjátékok – közül is válogathat ki-ki a szeretteinek megfelelő ajándékot a fa alá.

Mikulás napjától december 20-ig a Mesevárosban a gyerekek és szüleik ügyességi és készségfejlesztő feladatokat oldhatnak meg, melyek mind a karácsonyhoz kapcsolódnak, valamint a karácsonyi ünnepkörhöz kötődő meséket hallgathatnak. December 20-án a szabadtéri foglalkoztató betlehemmé alakul át, ahol élő állatok lesznek láthatók a Fővárosi Állat- és Növénykert jóvoltából. A téren lehetőség nyílik az állatkerti állatok jelképes örökbefogadására is; az így összegyűlt adományokat az állatkerti állatok takarmányozására, gyógyítására és egészségmegőrzésére fordítják. December 20-án a Rákász Citera Zenekar kíséretével egy drámatagozatos iskolai csoport, a Komádi Színjátszó Kompánia betlehemes pásztorjátékát tekinthetik meg a látogatók.

Partnereik:

  • Magyar Posta Vezérigazgatóság – karácsonyi postafiók
  • Fővárosi Tűzoltóparancsnokság, Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság – az Ország Karácsonyfájának felállítása, díszítése
  • Északerdő Erdőgazdaság Zrt. – az Ország Karácsonyfája
  • Honvédelmi Minisztérium – az Ország Karácsonyfájának szállítása
  • Fővárosi Állat- és Növénykert – állatsimogató és betlehemes
  • Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete – óriás mézes sütemény díszítés
  • Országos Rendőr-főkapitányság – az Ország Karácsonyfájának szállítása
  • Budapesti Rendőr-főkapitányság – az Ország Karácsonyfájának szállítása
  • Budapesti Közlekedési Vállalat – 2-es villamos lassítása a kiemelt programokon
  • Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség – mesterszakácsok, halászlé szabad tűzon

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.