2023.november.28. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Mi kerüljön a boros címkére?

2 perc olvasás
<span class="inline inline-left"><a href="/node/24641"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/minta_borcimke.thumbnail.jpg" border="0" width="77" height="100" /></a></span>A Magyar Szőlő- és bortermelők szövetsége nem ért egyet azzal, hogy a bor az általános élelmiszer szabályozás hatálya alá kerüljön. Ennek érdekében további fellépéseket is tervez.<br /><td valign="top"> </td>  <img class=" size-full wp-image-1110" src="https://euroastra.hu/wp-content/uploads/2007/07/spacer.gif" border="0" width="15" height="15" />

minta borcimke.thumbnailA Magyar Szőlő- és bortermelők szövetsége nem ért egyet azzal, hogy a bor az általános élelmiszer szabályozás hatálya alá kerüljön. Ennek érdekében további fellépéseket is tervez.

 

  spacer

minta borcimke.thumbnailA Magyar Szőlő- és bortermelők szövetsége nem ért egyet azzal, hogy a bor az általános élelmiszer szabályozás hatálya alá kerüljön. Ennek érdekében további fellépéseket is tervez.

 

  spacer
    Az Európai Unió agrárpiacán belül erős szándék jelenik meg a fogyasztó fokozott tájékoztatására, illetve a borpiacnak az általános agrárpiac, élelmiszerpiac hatálya alá vonására. Ezzel kapcsolatban az elmúlt hetekben két ügyben sikerült a magyar és európai uniós szakmai szervezeteknek, valamint a magyar kormánynak eredményeket elérni.

Az Európai Unió Bizottsága az általános élelmiszeripai szabályokhoz hasonlóan tervezte a borok energiatartalmának kötelező feltüntetését a címkén. Ezt egyenlőre a tagállamok tiltakozása miatt levették a napirendről.

A Bizottság Egészségügyi Igazgatósága a fogyasztók tájékoztatására hivatkozva – a jelenleg kötelező kéndioxidon kívül további – allergének címkén való jelölését javasolta, élelmiszeripari példákon alapulva. A boriparban közel 200 éve használnak fehérjetartalmú derítőszereket a borok stabilitása érdekében (pl. tojásfehérje a vörös boroknál). Az EU Egészségügyi Igazgatósága azt állítja, hogy ezen derítőszerk használata allergiát okozhat, és erről a veszélyről a fogyasztót tájékoztatni kell. A bortermelők szakmai szervezeteiken, például a CEEV (Comité des Entreprises Européen de Vin) és kormányaik képviselőin keresztül tiltakoztak ez ellen. Ennek hatására sikerült a kötelező jelölés 2009. május 30. utáni bevezetését 2010. december 31-re halasztani, és addig a bortermelőknek lehetőségük lesz az OIV-vel együtt (Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet) bebizonyítani, hogy a borok kezelése után a potenciálisan allergén anyagokból nincs maradék.

A Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége a Bizottságnak ezen allergénekre vonatkozó jelölését feleslegesnek tartja és a továbbiakban is mindent meg fog tenni, hogy a címkén más megalapozatlan információkat ne kelljen feltüntetni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.