2024.március.04. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Mi, polgárok

3 perc olvasás

kolozsvar_negynyelvu_helysegnevtabla.jpg

Kolzsvár latin nyelvű helyégnévtáblája ahogy egyesek elképzelik…

A polgár az ókori városállamok lakója volt. Jóval később bármely ország lakója, vagyis állampolgár, honpolgár. A polgár élete a dualizmusban, az Osztrák-Magyar Monarchiában egyszerűen zajlott. Polgári szokások szerint élt, polgári házasságot kötött, gyermekeit polgári iskolába járatta, tisztességesen adózó polgárként viselkedett, betartotta a Polgári Törvénykönyvet, közvetlenül választott polgármestert, tisztelte az országát irányító polgárbarát kormányát, polgári sört ivott, önkéntes tagja volt a polgárőrségnek és munka után polgári ízléssel berendezett otthonába tért vissza.

   A polgárok népcsoportokat alkottak. Voltak nagypolgárok, nyárspolgárok, kispolgárok, díszpolgárok, választópolgárok és polgárpukkasztók. Magyarországon kívül éltek még aranypolgárok, például Orson Welles, voltak schildai polgárok (Erich Kästner) és voltak Calais-i polgárok is, de ebbe most ne menjünk bele. A két világháború között hazánkban polgári demokrácia volt, bár itt-ott csorbult. Azért mégis a polgári értékrend volt az uralkodó. Érdekes jelenség, ha akkor valaki polgártársnak szólította volna embertársát, nehezen kerülhette volna el a dorgálást.

   Aki a polgárokról még többet szeretne tudni, olvassa el Márai Sándor 1935-ben írt remekművét az „Egy polgár vallomásai”-t. Befejező sorai: „S utolsó pillanatig, amíg a betűt leírnom engedik, tanúskodni akarok erről: hogy volt egy kor és élt néhány nemzedék, mely az értelem diadalát hirdette az ösztönök felett, s hitt a szellem ellenálló erejében. Láttam és hallottam Európát, megéltem egy kultúrát. Kaphattam-e sokkal többet az élettől?”

   Van Polgár nevet viselő városunk is, Hajdú-Bihar megyében, a Hajdúnánás-i járásban. Ha Debrecenbe utazunk autóval, álljunk meg Polgárnál, szép katolikus temploma van, továbbá a Régészeti Parkot és a Kálvária-dombot feltétlen meg kell nézni. Ez utóbbit a polgármester próbálja meg a világörökség részévé nyilváníttatni, nem lenne esélytelen a pályázat.

   Megnéztem a Google-ban Mihalik Béla „Papok, polgárok, konvertiták” (protestánsokból lett katolikusok) c. könyvét, hogy többet tudjak meg a polgárokról, de csalódtam, a könyv a XVII. századba vezet vissza.

   A szocializmusban öt társadalmi osztályra szakadtunk. (1) Munkás. (2) Paraszt. (3) Haladó értelmiség. (4) Osztályidegen polgár. (5) Osztályellenség. Átjárás az osztályok között nem volt. Korunk kapitalizmusában ugyancsak öt részre szakadtunk.

(1) Informatikus.              

(2) Földbirtokos.

(3) Elkötelezett politológus.

(4) Nemzetidegen.

(5) Brüsszeli bürokraták szekértolói.

Átjárás az osztályok között most sincs.

   Ki-ki sorolja be magát, ahová akarja.

Láng Róbert

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.