2023.december.11. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Mia Kim a 10. Koreai Filmfesztiválon

4 perc olvasás

mia-_1.jpgA Koreai Kulturális Központ 2017. október 25. és 29. között immár 10. alkalommal rendezi meg nagysikerű filmfesztiválját. (lásd: http://euroastra.blog.hu/2017/10/25/10_koreai_filmfesztival_daebak) Az összesen 26 bemutatásra kerülő film mellett Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínházban zajló ünnepélyes megnyitót követően – immár hagyományosan – a teljes fesztiválmenü a Sugár moziban volt/lesz megtekinthető, a különleges női karaktereket középpontba állító filmválogatásnak pedig a Premier Kultcafé ad otthont.

 

Ugyanitt tesz pontot a filmfesztivál végére Mia Kim (The Kim Sisters) élő koncertje, közvetlenül a legendás női – egyben első koreai pop – trió munkásságát bemutató dokumentumfilm vetítése után.

 

Az úttörő koreai énekesnő, a K-Pop egyik megalapítója, Mia Kim, az Amerikában hallatlanul népszerű The Kim Sisters tagja jelenleg Budapesten él férjével, a magyar származású Tommy Vig zeneszerzővel és jazz zenésszel.

 

A budapesti koreai filmhét záróeseményeként vetítik le a Miáról és a The Kim Sistersről szóló Try to Remember (Fiatalkori álom egy teaházban) című dokumentumfilmet, melyet részben Budapesten forgattak. Az alkotást magyar felirattal láthatja a közönség október 28-án 18 órakor a Sugár moziban, majd október 29-én 17 órakor a Premier Kultcaféban. Ez utóbbi vetítést követően Mia Kim élő koncerten lép fel kiszenekarával.

A Kultcaféban a vetítésre és a koncertre a belépés ingyenes, de előzetesen regisztrálni kell a honlapon:

http://www.koreaikultura.hu/events/fiatalkori-alom-a-teahazban-premier-kultcafe

http://www.koreaikultura.hu/events/mia-kim-koncertje-premier-kultcafe

 

Mia Kim – The Kim Sisters

Kim Min-ja (Mia Kim) ma Magyarországon él, 1967 óta boldog házasságban, férjével éveken keresztül együtt zenélt megannyi színpadon. A zenészházaspár számos nagy sikerű show műsorban lépett fel együtt, ahol Mia vidám személyisége és remek énekhangja tökéletes összhangban volt Tommy energikus játékával és stílusával. Közös műsorukkal megjelentek többek között az Ed Sullivan Live TV Show-ban, a Dinah Shore Show-ban és Dean Martin televíziós műsorában is.

 

A The Kim Sisters és Mia Kim karrierjéről 2017. január 26-án megjelent egy rendkívül részletes dokumentumfilm, Kim Dae-hyun rendezésében. A „Try to Remember” (Fiatalkori álom egy teaházban) című film végigköveti a trió életét és bemutatja zenei hatását. Mia Kim így nyilatkozott a filmről: „Hálás vagyok Kim Dae-hyun rendezőnek, mert örökkévalóvá tette a Kim Sisterst, remélem mindig ott élünk majd a koreaiak emlékezetében.”

Kim Dae-hyun Fiatalkori álom egy teaházban című dokumentumfilmje a The Kim Sisters elnevezésű koreai lánytrió megalakulásának és rendkívüli történetének állít emléket. Lee Nan-young, egy híres koreai énekesnő 1930-ban debütált az OK Records égisze alatt, majd feleségül ment Kim Hae-songhoz, a kor egyik legjobb zeneszerzőjéhez. 1945 környékén Nan-young és Hae-song duója egyre sikeresebb lett, egészen addig, míg Kimet el nem hurcolták Észak-Koreába. Bár Lee egyedül maradt, nem adta fel és a Koreai háború ideje alatt megalapította az ország első lánycsapatát, a Kim Sisterst. A csapat tagjai két lánya, Suk-ja, Ae-ja és unokahúga Min-ja voltak, akik megörökölték szüleiktől a zenei tehetséget. Lee zenei oktatásával a lányok egyre nagyobb sikereket értek el. A Kim Sisters volt az első ázsiai énekes csapat, akik lehetőséget kaptak, hogy fellépjenek Las Vegasban is. Számos üres ígéretet követően négy hetes szerződést kaptak a Thunderbird Hoteltól, mint a China Doll Revü előadói.

Az előadást látva a Stardust Hotel vezetősége is felfigyelt a lányokra és adott nekik egy kéthetes szerződést, amit aztán hirtelen 13 évre bővítettek. Az amerikai közönség három olyan bájos koreai lánnyal találkozhatott, akik úgy énekeltek folyékonyan angolul, hogy nem is ismerték a nyelvet – emlékszik vissza Kim Min-ja (Mia Kim) a filmben.

 

http://www.thekimsisters.com

http://www.imdb.com/name/nm1813010

http://www.koreaikultura.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.