Minden, amit a hozzátáplálásról tudni kell; Előke – konferencia július 1-én
Gyermekének születése pillanatától minden tudatos édesanya a lehető legjobbat szeretné megadni babájának. A legtöbben már a babavárástól kezdődően az összes fellelhető információt igyekeznek begyűjteni, hogy mindent jól csináljanak. Aztán megszületik a gyermek, és sok-sok kérdés a helyére kerül, de persze mindig jönnek helyükre újabbak.
Gyermekének születése pillanatától minden tudatos édesanya a lehető legjobbat szeretné megadni babájának. A legtöbben már a babavárástól kezdődően az összes fellelhető információt igyekeznek begyűjteni, hogy mindent jól csináljanak. Aztán megszületik a gyermek, és sok-sok kérdés a helyére kerül, de persze mindig jönnek helyükre újabbak.
A hozzátáplálás egy komoly, fontos téma, amely sok kismamának fejtörést okoz, és amelyről éppen ezért nem lehet eleget beszélni. Vannak szakmai ajánlások, és nagyon megoszlanak a vélemények, így nem csoda, hogy egy friss anyuka sokszor kóvályog az információk tengerében.
Aztán jönnek az újabb kérdések: pároló vagy turmixgép kell-e nekünk? Vagy milyen más eszközöket kell beszerezni? Mindent a szezonális érés idején szabad adni, vagy lehetünk bátrabbak is ennél? Kellenek külön receptek a babának? Vagy elég ugyanazt főzni, mint a családnak, csak pépesítve és kevesebb fűszerrel? Megannyi gondolat kavarog ilyenkor a kismamák fejében, és ez nem is baj.
Nagy fejtörést szokott okozni az is az anyukáknak, hogy mikor ismerkedjenek a gyerekek az úgynevezett allergén táplálékokkal. Tej, tojás, mogyoró, no meg persze a glutén – számtalan fontos kérdés, ajánlás, amely persze mindenkinél kicsit másképp működik, de tény, hogy fontos beszélni róla. És egyáltalán mik az allergia jelei, hogyan diagnosztizálható? Mi a teendő ilyenkor? Kell-e az anyukának is diétáznia megelőzés céljából?
Számtalan megválaszolandó kérdés és ajánlás között kell itt is eligazodni. Sok szülő aggódik, hogy vajon kinövi-e a gyermeke az ételallergiát, vagy ez élethosszig problémát okoz majd neki.
Mindezek a fontos információk sok más érdekes és hasznos, kismamák számára nélkülözhetetlen tudnivalókkal együtt elhangoznak majd július elsején az Előke konferencián, amelyet a Lurdy Ház Rendezvényközpontjában tartanak. Első alkalommal, de a tervek szerint nem utoljára fog a hozzátáplálás témában előadást tartani önkéntes és profi szoptatási tanácsadó, dietetikus és egészségtanár, hozzátáplálási blogger és bébiétel specialista. Az érdeklődők itt megtudhatják, hogy mik a szakmai szervezetek ajánlásai, friss nézetei hozzátáplálás témában, láthatnak bébiétel-készítési bemutatót, mellyel segítséget kaphatnak, hogy miként sűrítsenek, fűszerezzenek a babáknak. Milyen legyen a „főzelék", ha a babának készül, és milyen a gyümölcspüré, hogy örömmel egye a gyermek.
Szó esik még arról is, hogy lehet a babánk étrendjén keresztül a családot is némileg egészségesebb táplálkozásra bírni. Sok anyukának okoz gondot az is, hogy nem tudja, választhat-e jó szívvel bébiételt, ha éppen nincs ideje/kedve/módja pürésíteni, pepecselni. A számos felmerülő kérdést az üveges bébiételekkel kapcsolatban szintén szakértő gyűjti össze, hogy mire kell figyelni, kivált-e egy-egy üveg bébiétel egy étkezést, mi a helyzet a gluténnal, az egyéb allergénekkel, a cukorral.
Aki tehát szeretne koncentráltan nagyon sok hasznos információhoz jutni, a téma szakértőitől szabadon kérdezni, ott a helye július elsején. Minden résztvevő értékes ajándékokat is kap, sőt, még tombola is lesz. A szervezők készülnek egy kis mozgásos meglepetéssel is. Annak sem kell távolmaradnia a naptól, aki babájával együtt jönne, hiszen a szoptatós sarokban nyugodtan félrevonulhat és követheti közben az eseményeket. Az előadások anyagait pedig minden résztvevő megkapja letölthető formában is, így később is bármikor újraolvashatóak lesznek a tudnivalók és hasznos tanácsok.
Részletes program:
9:00-10:00 – Koroknai Ildikó, Tibay Rózsa: Hozzátáplálás 1×1: A hozzátáplálásról általában, amit mindenkinek tudnia érdemes
10:00-10:40 – Ádám T. Judit: Etetni és enni hagyni – Pürézés, falatkázás, BLW és az igény szerinti hozzátáplálás
10:40-11:20 – Tibay Rózsa: Allergének bevezetése: mit, mikor, hogyan, miért?
11:20-12:00 ebédszünet
12:00-12:10 – AktivMami átmozgató
12.10 – 12.45 – Gacsó Anikó: Az első pürék, ételek készítése gyakorlati tanácsokkal
12:50 – 13:20 – Molnárné Végh Zsuzsanna: Tények és tévhitek az üveges bébiételekkel kapcsolatban
13:20 – 13:45 – W. Ungváry Renáta: Változások a hozzátáplálási ajánlásokban (WHO, ESPGHAN, LLL)
13:45 – 14:00 tombola
Németh Krisztina