2022.december.05. hétfő.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Minden harmadik család patikába viszi a gyógyszerhulladékot – Magyarországon kevesebb gyógyszerhulladék keletkezik

12 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/14367"><img class="image thumbnail" src="/files/images/patika1.thumbnail.jpg" border="0" alt="A patikától a megsemmisítésig..." title="A patikától a megsemmisítésig..." width="100" height="70" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>A patikától a megsemmisítésig...</strong></span></span> <p>Magyarországon a lakosság az elmúlt évek kampányai hatására a keletkező gyógyszerhulladék 25-30 százalékát már a gyűjtőkonténerekbe dobja. Ugyanakkor az évi 600 tonna hulladék 70-75 százaléka még mindig a kommunális szemét közé kerül. Hazánkban az unió átlagánál kevesebb, harmadannyi gyógyszerhulladék keletkezik - derül ki a begyűjtést és feldolgozást koordináló Recyclomed Nonprofit Közhasznú Kft. adataiból.</p><p>

 a patikától a megsemmisítésig...A patikától a megsemmisítésig…

Magyarországon a lakosság az elmúlt évek kampányai hatására a keletkező gyógyszerhulladék 25-30 százalékát már a gyűjtőkonténerekbe dobja. Ugyanakkor az évi 600 tonna hulladék 70-75 százaléka még mindig a kommunális szemét közé kerül. Hazánkban az unió átlagánál kevesebb, harmadannyi gyógyszerhulladék keletkezik – derül ki a begyűjtést és feldolgozást koordináló Recyclomed Nonprofit Közhasznú Kft. adataiból.

 a patikától a megsemmisítésig...A patikától a megsemmisítésig…

Magyarországon a lakosság az elmúlt évek kampányai hatására a keletkező gyógyszerhulladék 25-30 százalékát már a gyűjtőkonténerekbe dobja. Ugyanakkor az évi 600 tonna hulladék 70-75 százaléka még mindig a kommunális szemét közé kerül. Hazánkban az unió átlagánál kevesebb, harmadannyi gyógyszerhulladék keletkezik – derül ki a begyűjtést és feldolgozást koordináló Recyclomed Nonprofit Közhasznú Kft. adataiból.

A gyógyszerhulladék szelektív gyűjtése 2,5 éve kezdődött Magyarországon, a 20/2005 EÜM rendelet alapján. A gyógyszergyártással és -forgalmazással foglalkozó szakmai szövetségek ekkor bízták meg a Recyclomed Nonprofit Közhasznú Kft.-t a begyűjtés és megsemmisítés koordinálásával – nyilatkozta a társaság ügyvezetője. Miklósi András kiemelte, jelenleg mintegy 3000 helyszínen teszik lehetővé, hogy az országban mindenki gyűjtőkonténerbe dobhassa lejárt gyógyszereit. Ennek ellenére a hazai háztartások 60 százaléka még mindig nem gondoskodik megfelelően lejárt, vagy feleslegessé vált készítményeiről.

A gyógyszerhulladék begyűjtését a gyártó cégek finanszírozzák, és a patikák, valamint a gyógyszer-nagykereskedők (Hungaropharma, Phoenix) végzik. Segítségükkel a Recyclomed az elmúlt két és fél évben 500 tonna gyógyszert gyűjtött vissza és semmisíttetett meg. Ennek költsége tavaly 122,7 millió forint volt.

a visszagyűjtött gyószerhulladék mennyiségeA visszagyűjtött gyószerhulladék mennyiségeA visszagyűjtés 2005. decemberi kezdetekor az európai tapasztalatok alapján azt feltételeztük, hogy a hulladék aránya elérheti a forgalomba kerülő gyógyszermennyiség 20 százalékát – mondta Miklósi András. Mivel Magyarországon átlagosan évente 300 millió doboz gyógyszer fogy, ez akár 60 millió dobozt is jelenthetett volna. Az azóta elkészített felmérésekből azonban kiderült, hogy hazánkban a 3,9 millió háztartásnál ennek csak mintegy harmada, nagyjából 20 millió doboznyi, azaz 600 tonna hulladék keletkezik – hangoztatta a vezető.

A Recyclomed évi 160-180 tonna gyógyszerhulladékot gyűjt vissza, ami a keletkező éves mennyiség 25-30 százaléka. Ez nem rossz arány, hiszen a munkát csak alig több mint két éve kezdtük – mutatott rá a szakember – ugyanakkor a gyógyszerhulladék 70-75 százaléka még most is a szemetesben végzi. Éppen ezért szükséges a továbbiakban is a lakosság szélesebb rétegét a szelektív gyűjtésre és a még nagyobb odafigyelésre ösztönözni. A tapasztalatok szerint egy személy évente egyszer keresi fel a hulladékgyűjtő konténereket, és esetenként átlagosan 7-8 dobozt dob bele.

A lakossági gyógyszerhulladék begyűjtésének eddigi tapasztalatai

Túlzottak voltak a korábbi becslések

patikalogo.thumbnail„A lakossági gyógyszerhulladék begyűjtött mennyisége a félév végére eléri az 500 tonnát.  A jelenlegi adatok szerint a gyógyszerhulladék mennyiségére vonatkozó korábbi becslések erősen túlzóak voltak." – jelentette be a sajtótájékoztatón Miklósi András, a begyűjtést koordináló Recyclomed Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezető igazgatója.

1.) Az előzmények

A lakossági szelektív gyógyszerhulladék begyűjtést szabályozó rendelet (20/2005 EÜM) hosszú előkészületet követően 2005 júniusában született meg, és az év decemberében lépett hatályba. A jogszabály lényegében az iparág szereplőire hárította a begyűjtés szakmai megszervezését és működtetését, valamint pénzügyi finanszírozását.

A gyógyszeripari szakmai szervezetek egyetértettek abban, hogy a begyűjtést nem csak környezetvédelmi, hanem gyógyszerbiztonsági kérdésnek is tekintik, ezért célszerűnek látták, hogy azt egy gyógyszerágazathoz kötődő vállalkozás koordinálja. A négy iparági szövetség (MAGYOSZ, IGY, VÉFE, GE), a begyűjtésben fontos szerepet játszó gyógyszer-nagykereskedők, illetve a gyógyszerészeket tömörítő Magyar Gyógyszerész Kamara választása a Recyclomed Nonprofit Közhasznú Kft.-re esett. (A Recyclomed Nonprofit Közhasznú Kft.-t 2003-ban gyógyszergyártók és forgalmazók alapították a gyógyszeripari csomagolással kapcsolatos termékdíj-kötelezettségek átvállalása céljából.)

2.) A lakossági gyógyszerhulladék begyűjtésének rendszere

A Recyclomed Nonprofit Közhasznú Kft. 2005 második felétől kidolgozott gyógyszerhulladék begyűjtési rendszere a kezdetektől kifogástalanul működik.

Az ÁNTSZ által jóváhagyott és felügyelt teljesen zárt rendszerű, az egész országot lefedő begyűjtési háló Magyarország lakossága számára kényelmesen és mindenki számára elérhető módon üzemel (ahol vásárol, oda vissza is viheti a  lejárt vagy feleslegessé vált gyógyszereket).

a.) A begyűjtés helyszínei

A begyűjtés helyszínéül a közforgalmú gyógyszertárak, a fiókgyógyszertárak, illetve – a gyógyszer-gazdaságossági törvény 2007. évi életbelépése óta – egyéb gyógyszert árusító kereskedelmi egységek is szolgálnak. Ezek mindegyike köteles szerződést kötni a Recyclomed-el a lakossági gyógyszerhulladék begyűjtésére szolgáló gyűjtődoboz árusító helyen történő elhelyezésére és a gyűjtésben való részvételre. (az eredeti szerződés a Magyar Gyógyszerész Kamara jóváhagyásával és az országos ÁNTSZ által kiadott szigorú folyamatszabályozás alapján készült).

Jelenleg mintegy 2400 gyógyszertárban, a legtöbb fiókgyógyszertárban és 450 egyéb elárusító helyen (pl. benzinkutak, drogériák) – vagyis összesen több mint 3000 helyszínen – található meg a jellegzetes zöld gyűjtődoboz.

b.) A begyűjtésben részt vevő partnerek és a hulladék útja

– gyógyszertárak és egyéb gyógyszert árusító helyek (lakosokà gyűjtődoboz)

– nagykereskedők (gyógyszertárakà depo)

  • Hungaropharma Zrt.
  • Phoenix Zrt.

– hulladékégető (depo à megsemmisítés)

  • Dorogi hulladékégető
  • Győri hulladékégető

A folyamat koordinátora: Recyclomed Nonprofit Közhasznú Kft..

c.) Finanszírozás

A Recyclomed Kft. a vonatkozó törvény alapján szerződést köt a gyógyszer-gyártókkal és -forgalmazókkal; a lakossági gyógyszerhulladék begyűjtésének költségeit az általuk kibocsátott dobozszám alapján közösen viselik.

A finanszírozás alapja: a kezdetektől a gyártói szövetségekkel való tárgyalás során kialakított „dobozdíj" (jelenleg 0,4 Ft/doboz).

Fizetés módja: az IMS tárgyévet megelőző évi dobozfogyás statisztikája alapján

Szerződések száma: több mint 100, a gyártók mintegy 98%-a

A 2007. évi finanszírozás teljes összege: 122,7 mFt

3.) A begyűjtés volumene

A Recyclomed Kft. által most már harmadik éve működtetett rendszerben ez idáig mintegy 500 tonna gyógyszerhulladék került összegyűjtésre.

A lakosság aktív részvételével, az ÁNTSZ felügyeletével és a jogszabályi előírásoknak teljes mértékben megfelelő rendszerben begyűjtött hulladékmennyiség 2005 decembere után elérte a havi 25 tonnát majd lassú csökkenéssel havi 15 tonna körüli mennyiségre stabilizálódott. Ez évi 160-180 tonna begyűjtött lakossági gyógyszerhulladékot jelent.

4.) A lakossági gyógyszerhulladék összetétele

A Recyclomed Kft. 2007 decemberében reprezentatív mintavételes vizsgálatot végzett a begyűjtött lakossági gyógyszerhulladékból, amely az alábbi eredményeket hozta:

A gyógyszerformák megoszlása a darabszám szerint:

                                              Darab                          %

Tabletta                                    484                         67,9

Kapszula                                    61                           8,6

Kenőcs                                      68                           9,6

Folyadék                                    38                           5,3

Injekció                                        6                           0,8

Spray                                           5                           0,7

Egyéb                                         50                           7,0

Összesen                                  712                      100,0

A vizsgált hulladékon belül a gyógyszer (OGYI forgalombahozatali engedély szerint) és más készítmény/hulladék aránya:

Kategória

Darab

Súly %

Más készítmények

80

32

Gyógyszerek

712

68

Összesen:

792

100

Biztonság

A megvizsgált gyógyszerhulladék nem tartalmazott egyetlen Magyarországon nem törzskönyvezett gyógyszert sem.

A begyűjtési rendszer zárt, kísérő okmányokkal szigorúan követett és dokumentált; a lakosság által gyűjtőhelyekre visszavitt gyógyszerek (lejárt, feleslegessé vált készítmények) a rendszerből kikerülni nem tudnak, így illetéktelen kezekbe se kerülhetnek.

5.) A lakossági gyógyszerhulladék nagyságára vonatkozó, a begyűjtési rendszer kialakítása, és a gyűjtés tényleges megkezdése előtt született becslések

Az európai tapasztalatok alapján az a vélemény alakult ki, hogy hazánkban is elérheti a hulladék gyógyszerek aránya a forgalomba kerülő gyógyszerek 20%-át. Mivel Magyarországon átlagosan évente 300 millió doboz gyógyszer kerül patikai forgalomba, ez akár 60 millió doboz gyógyszerhulladékot jelenthet.

A Recyclomed által szervezett 2,5 éves gyűjtés tapasztalatai szerint a hulladék a ténylegesen keletkező gyógyszerhulladék mennyisége a korábbiakban becslésekben szereplő mennyiségnél jelentősen kisebb.

6.) A lakossági gyógyszerhulladék tényleges mennyiségére vonatkozó legújabb becslések

a.) Prof. Dr. Simon Tamás felmérése a házipatikákról / SOTE 2006-2007

A SOTE-n Prof. Dr. Simon Tamás irányításával, hallgatóik bevonásával, helyszíni kérdőíves felmérés készült a házi patikákról. 1051 családban vizsgálták a házipatikák tartalmát, a minta azonban nem reprezentatív. A főváros és a nagyvárosok, valamint a 20-60 éves korosztály felül reprezentált.

A házipatikákban található átlagos gyógyszermennyiség: 10,2 doboz

A lejárt gyógyszerek mennyisége a házipatikákban: átlagosan 1,8 doboz  

Ebből az adatból, 3,9 millió magyarországi háztartást figyelembe véve 7 millió doboz lejárt gyógyszer található a házipatikákban, ami körülbelül 196 tonnát jelent. A 4. pontban részletezett elemzésből tudjuk, hogy a hulladékban a lejárt gyógyszer 75-80%-ot képvisel, akkor a teljes hulladék mennyiség mintegy 250 tonna lenne.

 Mivel a felmérés nem reprezentatív, csak az aktív korú és főként a városi lakosságra vonatkozik, ebből megbízható országos adatot számítani nem lehet, de azt valószínűsíti, hogy a gyógyszerhulladék mennyisége éves szinten néhány száz tonna lehet.

b.) A lakossági gyógyszerhulladék begyűjtésében résztvevők aránya és a visszavitt mennyiség/ GYÓGYÍR Magazin közreműködésével 2007

A 400 fős mintán végzett felmérés alapján 1-1 alkalommal átlagosan 8 doboz gyógyszerhulladékot visznek vissza a lakosok a hulladékgyűjtő dobozba. Gyógyszertáraktól nyert információ szerint egy- egy ember átlagosan 6-7 doboz gyógyszert visz vissza a patikába.

Az éves szinten begyűjtött mintegy 160-180 tonna hulladék 5,5-6 millió doboznyi gyógyszerhulladéknak felel meg, azaz mintegy 800 ezer „visszavitelnek". Amennyiben feltételezzük, hogy átlagosan családonként évente egyszer kerül sor a feleslegessé vált hulladék gyógyszerek szelektív begyűjtésére, úgy arra következtethetünk, hogy a családoknak több mint 20%-a vesz részt a szelektív gyógyszerhulladék gyűjtésben. Mivel azonban a jelek szerint a gyógyszerfogyasztásban aktívabb, nagyobb házipatikával rendelkező családok vesznek részt elsősorban a szelektív gyógyszerhulladék begyűjtésében, feltételezhető, hogy a visszavitelre került gyógyszerhulladék a teljes keletkezett mennyiségnek a 25-30%-át is eléri. Ebből következően Magyarországon mintegy 600 tonna gyógyszerhulladék keletkezik.

c.) A lakosság környezettudatosságának szintje

A környezettudatosító kampányok (plakátok, szórólapok, TV-s megjelenés a KvVM-el összefogva) a lakosság egyre nagyobb aktivitását eredményezte, a felmérések szerint a lakosság legalább 40%-a ismeri a visszaviteli lehetőséget (Szinapsis Kft. felmérése) és nagyrészük valószínűleg él is vele.  Az évi 160-180 tonna effektív begyűjtött lakossági gyógyszerhulladékot alapul véve, a legrosszabb esetben is éves szinten Magyarországon két és félszer ennyi, azaz 600 tonnányi gyógyszerhulladék keletkezhet.

Fenti felméréseket összegezve a házipatikákban keletkezett lejárt, illetve feleslegessé vált gyógyszerhulladék az elmúlt 10 év során különböző okokból valószínűleg csökkent. Éves szinten jelenleg feltehetően mintegy 600 tonnára tehető a lakosságnál keletkező gyógyszerhulladék.

A lakosság aktív és környezettudatos. A Recyclomed által éves szinten begyűjtött mintegy 160 tonna (5,5-6 millió doboz) gyógyszerhulladék igen magas arány, és egyértelműen alátámasztja a rendszer kiváló működését.

1.1. 2.2. 3.3.
4.4. 5.5. 6.6.
7.7. 8.8. 9.9.

Összefoglalás

1.)    Magyarországon a szelektív gyógyszerhulladék gyűjtés 2005 decemberében kezdődött, a 20/2005 EÜM rendelet alapján. A begyűjtést Magyarországon a Recyclomed Nonprofit Közhasznú Kft. koordinálja, mely jelenleg mintegy 3000 begyűjtő hellyel (gyógyszertárak, fiókgyógyszertárak, egyéb gyógyszert árusító helyek) áll szerződésben. Minden gyógyszert árusító helyen kötelező biztosítani a szelektív gyógyszerhulladék visszagyűjtés lehetőségét.

2.)    A gyógyszerárusító helyeken visszagyűjtött lakossági gyógyszerhulladékot a gyógyszer-nagykereskedők (Hungaropharma Zrt. Phoenix Zrt.) szállítják el egy központi depóba, ahonnan tömörítés után a hulladék a veszélyes hulladékégetőkbe kerül (Dorog, Győr).

3.)    A szelektív lakossági gyógyszerhulladék begyűjtést a gyógyszergyártó cégek finanszírozzák, melyek az általuk kibocsátott dobozszám után fizetnek a Recyclomed Kft-nek „dobozdíjat", melynek mértékét a Recyclomed Kht. és a gyártói szövetségek közösen határozzák meg. A dobozdíj jelenleg 0,4 Ft. Ennek alapján 2007-ben a gyártók 122,7 millió Ft-ot fordítottak a lakossági gyógyszerhulladék begyűjtésének és megsemmisítésének finanszírozására.

4.)    A hulladék elemzése az alábbiakat mutatja:

– a visszavitt gyógyszerhulladék mintegy 78-80%-a lejárt gyógyszerekből áll,

– az OGYI engedélyes gyógyszerek aránya a visszavitt hulladékban 68%,

– a hulladékban talált gyógyszerek 100%-ban Magyarországon törzskönyvezett termékek voltak.

5.)    A tapasztalatok szerint az előzetes becslésekhez képest jóval kevesebb lakossági gyógyszerhulladék keletkezik. Míg a korábbi elképzelések szerint a teljes megvásárolt gyógyszermennyiség mintegy 20%-a válik hulladékká, addig a Recyclomed Kft. tapasztalatai és számításai azt valószínűsítik, hogy mintegy évi 600 tonna gyógyszerhulladékról lehet szó; ez még így is igen nagy mennyiség, hiszen ez az éves gyógyszerfogyasztás 6-7 százaléka. 

A Recyclomed Kft. az elmúlt 2,5 évben mintegy 500 tonna gyógyszerhulladékot gyűjtött be és semmisíttetett meg. Mára a begyűjtés mértéke kb. havi 15 tonnában stabilizálódott, ami évi 160-180 tonnának felel meg. A tapasztalatok szerint átlagosan 7-8 doboz kerül egy alkalommal visszavitelre, s évente mintegy 700 000 ilyen eseményre kerül sor.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.