2022.november.29. kedd.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Ausztria–Magyarország határon átnyúló operatív program 2007–2013

6 perc olvasás
<p><strong> <span class="inline left"><a href="/node/1223"><img class="image thumbnail" src="/files/images/euanim.gif" border="0" alt="EU" title="EU" width="90" height="60" /></a></span></strong>„Ausztria-Magyarország határon átnyúló együttműködési program" - az Európai Területi Együttműködési Célkitűzés keretében megvalósuló, az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) által társfinanszírozott operatív program<strong> </strong></p><p><strong>

 eu„Ausztria-Magyarország határon átnyúló együttműködési program" – az Európai Területi Együttműködési Célkitűzés keretében megvalósuló, az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) által társfinanszírozott operatív program

 eu„Ausztria-Magyarország határon átnyúló együttműködési program" – az Európai Területi Együttműködési Célkitűzés keretében megvalósuló, az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) által társfinanszírozott operatív program

2007. december 20-án az Európai Bizottság jóváhagyta az Ausztria és Magyarország közötti, határon átnyúló együttműködési programot a 2007-2013 közötti időszakra. A program az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) részeként közösségi támogatást kap a közös határ mentén fekvő, alábbi osztrák és magyar régiókra: Ausztriában Burgenland, Bécs és Wiener Umland-Südteil (Bécs környéke – déli terület) NUTS III térsége, Magyarországon Nyugat-Dunántúl NUTS II régiója, Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megye.

Közvetlenül szomszédos NUTS III régióként Niederösterreich-Süd (Alsó-Ausztria déli terület) és Oststeiermark (Kelet-Stájerország) részt vehetnek a projektekben, a programra előirányzott ERFA-finanszírozás legfeljebb 20%-áig.

Az operatív program az „európai területi együttműködés" célkitűzés keretében valósul meg, mintegy 101 millió euró összköltségvetéssel. Az Európai Regionális Fejlesztési Alapon (ERFA) keresztül nyújtott közösségi finanszírozás hozzávetőlegesen 82 millió euró, amely a 2007-2013-as kohéziós politika keretében az „európai területi együttműködés" célkitűzés részére elkülönített közösségi beruházás teljes összegének körülbelül 0,9%-át teszi ki.

 A program célja

A határterület bővelkedik természeti erőforrásokban, ökoszisztémákban, termálvizekben és fürdőkben, továbbá nagy számban találhatók ott a kulturális örökség részét képező helyek. A virágzó gazdaság, az idegenforgalom erősödése (pl. fürdők, wellness) és a növekvő külvárosi területek fokozzák az áruk és a személyek mozgását. E tendenciák azonban károsan hatnak a környezetre. A program célja ezért, hogy e negatív hatásokat dinamikus válaszadási struktúrákkal és fellépésekkel, továbbá az ökomobilitásról szóló közös megbeszélésekkel és kísérleti intézkedésekkel csökkentse.

Ugyancsak kiemelt figyelmet fordítanak a részt vevő terület regionális különbségeire, mivel a mutatók egyes területeken észak-dél közötti fejlettségi különbségekről, illetve a régióban kelet-nyugat közötti egyenlőtlenségekről tanúskodnak. A demográfiai helyzet is központi helyet foglal el: a negatív demográfiai tendenciák délen (népességcsökkenés és kivándorlás) szemben az északi pozitív tendenciákkal (népességnövekedés és bevándorlás).

 A beruházások várható hatása

A program koherens és hatékony választ kíván adni a régió fejlődésének útját álló akadályokra és gyengeségekre, és megfelelő stratégiákat határoz meg a régió jövőbeli közös fejlesztésére, az előző programozási időszakra és a regionális elemzések következtetéseire alapozva.

A beruházások várható hatása a határterület gazdasági, társadalmi, környezeti és kulturális fejlődése, valamint a regionális egyenlőtlenségek csökkentése. A közös tevékenység végrehajtásával és a belső források fenntartható használatával a program hozzájárul egy jóléti térség kialakításához, melyet kulturális és ökológiai változatosság és lakóinak magas életszínvonala jellemez. Számos különféle mutatót (kontextus, kimenetel, eredmények, hatás) felhasználnak majd a program meghatározott területeken – pl. bruttó regionális termék, oktatási és képzési tevékenységek, népszerűsítési kezdeményezések, megújulóenergia-termelés és közlekedési infrastruktúra – megvalósuló beruházásai hatásának értékeléséhez

Prioritások

Az operatív program az alábbi prioritásokra épül:

1. prioritás: Innováció, integráció és versenyképesség [a teljes finanszírozás mintegy 38,1%-a]

A prioritás célkitűzése az egész régió versenyképességének növelése, továbbá az együttműködés és innováció ösztönzése a térség gazdasági és társadalmi szereplőinek körében. Ehhez a gazdasági együttműködés támogatására, a foglalkoztatás fenntartható növekedésére, valamint a szociális infrastruktúra és a közszolgáltatások javítására irányuló erőfeszítésekre van szükség.

2. prioritás: Fenntartható fejlődés és elérhetőség [a teljes finanszírozás mintegy 52,1%-a]

E prioritás célkitűzése a fenntartható fejlődés erősítése, a régió elérhetőségének javítása és a régión belüli egyenlőtlenségek csökkentése. Ehhez az ökomobilitás, a közlekedési összeköttetések és a regionális elérhetőség javítására, a határon átnyúló irányítási rendszer megerősítésére, továbbá a természetierőforrás-menedzsment fejlesztésére irányuló intézkedésekre és tevékenységekre van szükség. A környezet minősége és a gazdasági fejlődés között szoros kapcsolat áll fenn, és a tapasztalatok azt mutatják, hogy a fenntartható fejlődés – kiegyensúlyozott gazdasági, társadalmi és környezeti fejlődés – azon régiók közös vonása, amelyek hatékonyan alkalmazza a tudást és a (technológiai) innovációt.

3. prioritás: Technikai segítségnyújtás a határon átnyúló együttműködési folyamatnak [a teljes finanszírozás mintegy 9,8%-a]

A program végrehajtásához technikai segítségnyújtás áll rendelkezésre. A pénzügyi támogatás az adminisztrációra, a monitoringra, az értékelésre és az ellenőrzésre is kiterjed.

 Irányító hatóság: R M B – Regionalmanagement Burgenland GmbHEisenstadt (Kismarton), Ausztria

Elérhetőségek:

Ms. Tatjana Paar

R M B – Regionalmanagement Burgenland GmbH

Marktstraße 3, Technologiezentrum Eisenstadt

A-7000 Eisenstadt

Ausztria

Telefon: +43 2682 704 2423

Fax: +43 2682 704 2410

E-mail: tatjana.paar@rmb.co.at

Internetcím: http://www.rmb.co.at/de/aktuelles

 Cím: „Ausztria-Magyarország határon átnyúló együttműködési program 2007-2013" operatív program

Az intézkedés típusa: Operatív program

CCI-szám: 2007CB163PO010

No. of decision: C/2007/6586

A végső jóváhagyás dátuma: 2007.12.20.

8. A finanszírozás prioritásonkénti lebontása (euróban)

Prioritás EU-hozzájárulás Nemzeti állami hozzájárulás Összes állami hozzájárulás
1. Innováció, integráció és versenyképesség 32 690 450 5 768 902 38 459 352
2. Fenntartható fejlődés és elérhetőség 44 654 930 7 880 283 52 535 213
3. Technikai segítségnyújtás a határon átnyúló együttműködési folyamatnak 4 934 929 4 934 929 9 869 858
ÖSSZESEN 82 280 309 18 584 114 100 864 423

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.