2022.december.05. hétfő.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

MOBILEUM – az Országos Műszaki Múzeum új állandó kiállítása nyílik a Múzeumok Éjszakáján

4 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/14381"><img class="image thumbnail" src="/files/images/Mobileum.thumbnail.JPG" border="0" width="66" height="100" /></a></span> <p>Sztárvendégekkel nyílik a MOBILEUM, az Országos Műszaki Múzeum új állandó kiállítása június 21-én 18 órakor, a Múzeumok Éjszakáján. Hány lóerősek voltak az ősmotorok, hogyan működik a Budavári Sikló, létezett-e lóvontatású motor? </p><p> 

 mobileum.thumbnail

Sztárvendégekkel nyílik a MOBILEUM, az Országos Műszaki Múzeum új állandó kiállítása június 21-én 18 órakor, a Múzeumok Éjszakáján. Hány lóerősek voltak az ősmotorok, hogyan működik a Budavári Sikló, létezett-e lóvontatású motor?

 

 mobileum.thumbnail

Sztárvendégekkel nyílik a MOBILEUM, az Országos Műszaki Múzeum új állandó kiállítása június 21-én 18 órakor, a Múzeumok Éjszakáján. Hány lóerősek voltak az ősmotorok, hogyan működik a Budavári Sikló, létezett-e lóvontatású motor?

 

Ezekre a kérdésekre is választ ad az Országos Műszaki Múzeum új tanulmánytári terme, a MOBILEUM. A Múzeumok Éjszakáján Fábry Sándor és a Dumaszínház közreműködésével megnyíló raktárban csaknem 500 m² alapterületen interaktívan mutatnak be 130 hatalmas berendezést és további 150 kisebb tárgyat, felidézve százötven év gépfejlesztéseinek fontosabb stádiumait.

eolipil606 b.thumbnailHíres magyar gyártmányú, illetve a magyar ipar kibontakozásában központi szerepet játszó külföldi gépek képezik a tanulmánytár anyagát. Hangsúlyos helyet kaptak a XIX. század energiatermelését szolgáló különböző gőzgépek, a századforduló évtizedeit fémjelző magyar gyártmányú motorok, valamint a XX. század nagy szivattyú- és turbinafejlesztési időszakainak kiemelkedő példányai – mind-mind működtethető állapotban. Bemutatjuk a gőzgépek kialakításához vezető jelentősebb fizikai kísérleteket és az első gőzgépek másolatait, de számos eredeti és befűthető gőzgép, működtethető modell és makett is rendelkezésre áll. Az eredeti gyári gépcsarnokok hangulatát idéző terem képet ad a magyar ipar fellegvárainak, többek között a Láng, a Ganz, a Hoffher és Schranz, a Schlick-Nicholson gépgyárak fejlesztési munkáiról is. Akik pedig a nagy műszaki elődök iránt érdeklődnek, itt megtalálhatják pl. Bánki Donát, Csonka János, Jendrassik György a maga idejében világszenzációként emlegetett találmányainak első példányait.

mobileum cseplo b.thumbnailA MOBILEUM újfajta szemléletet tükröz. Lényege, hogy a látogatók közvetlen kapcsolatba kerülhetnek a műtárgyakkal, megforgathatják kerekeiket, működés közben tanulmányozhatják azokat. Az interaktív gépcsarnokban a látogatók műszaki rejtvényként saját maguk „fedezhetik fel" ősi masináink működésének lényegét. Tárgyaink egy másik csoportja múzeumi idegenvezetők, szaktanárok közreműködésével indítható el.

mobileum total.b.thumbnailÚj tanulmánytárunk különösen alkalmas tanórák lebonyolítása, mert az itt megtartott foglalkozások eredeti környezetben zajlanak, és így valódi szakmai gyakorlatot jelenthetnek a közép- és felsőoktatásban résztvevőknek. Az interaktív gépcsarnok nem csak a műszaki tudományok iránt érdeklődőket szolgálja: a fiatalabb korosztályoktól az idősekig élvezetes múzeumlátogatást biztosít az ipari kultúrára fogékonyaknak, akik maguk szeretnék mozgásba hozni letűnt korok gépeit, felfedezni működési mechanizmusukat és fejlődésük érdekes történetét.

mobileum traktor b.thumbnailAz új állandó kiállítás megnyitására a Múzeumok Éjszakáján, június 21-én 18:00-tól kerül sor sztárvendégek fellépésével. A MOBILEUM-ot Fábry Sándor adja át a Múzeum tárgyaiból válogatott alkalmi Dizájn Centerével. 20:30-tól pedig a Dumaszínház három fellépője szórakoztatja a közönséget. Vendégeink egyebek mellett megismerkedhetnek továbbá a Retro-konyhával, megtudhatják, mitől volt menő a 80-as évek üzletembere, az éjszakai kertben pedig távcsövekkel kémlelhetik az eget. A gyerekeket 14:00 órától várjuk ingyenes ugrálóvárral, Makám koncerttel, kreatív műhellyel, fizikai kísérletekkel és előadásokkal.

A gyűjtemény kurátora: prof. dr. Szunyogh Gábor, muzeológus

http://www.omm.hu/

Megközelíthető:

  • a Móricz Zsigmond körtérről 3-as busszal, a Prielle Kornélia utcáig, vagy a 18-as, 41-es, 56-os villamossal a Fővárosi Művelődési Házig, onnan 5 perc séta
  • a Múzeumok Éjszakáján a Deák térről 18.00-tól folyamatosan induló Ludwig Múzeum járattal

OMM

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.