2022.05.22.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Mire számíthatunk az ezüst piacán 2012-ben?

6 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if !mso]><object classid="clsid:38481807-CA0E-42D2-BF39-B33AF135CC4D" id=ieooui></object> <style> st1\:*{behavior:url(#ieooui) } </style> <![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/57276"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/1_135.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="59" /></a></span>Ezüstpiaci befektetők számára igazi hullámvasútnak bizonyult a tavalyi év. 2011 első öt hónapjában még 60%-ot meghaladó mértékben emelkedett az ipari és nemesfémként is számon tartott ezüst árfolyama, majd az azt követő hét hónapban, ahogy jött, úgy el is úszott minden nyereség, amikor az év végére 30 dollár alá süllyedtek a jegyzések. Mire számítanak az ágazati elemzők az idén? Ismét erős volatilitásra kell felkészülnie az arany kistestvérének? Mennyire lehet komolyan venni az egyes szakértői előrejelzéseket? Ezekre a kérdésekre keresi a választ a <a href="http://www.aranypiac.hu/">www.aranypiac.hu</a> .</p> <p> 

Ezüstpiaci befektetők számára igazi hullámvasútnak bizonyult a tavalyi év. 2011 első öt hónapjában még 60%-ot meghaladó mértékben emelkedett az ipari és nemesfémként is számon tartott ezüst árfolyama, majd az azt követő hét hónapban, ahogy jött, úgy el is úszott minden nyereség, amikor az év végére 30 dollár alá süllyedtek a jegyzések. Mire számítanak az ágazati elemzők az idén? Ismét erős volatilitásra kell felkészülnie az arany kistestvérének? Mennyire lehet komolyan venni az egyes szakértői előrejelzéseket? Ezekre a kérdésekre keresi a választ a www.aranypiac.hu .

 

Ezüstpiaci befektetők számára igazi hullámvasútnak bizonyult a tavalyi év. 2011 első öt hónapjában még 60%-ot meghaladó mértékben emelkedett az ipari és nemesfémként is számon tartott ezüst árfolyama, majd az azt követő hét hónapban, ahogy jött, úgy el is úszott minden nyereség, amikor az év végére 30 dollár alá süllyedtek a jegyzések. Mire számítanak az ágazati elemzők az idén? Ismét erős volatilitásra kell felkészülnie az arany kistestvérének? Mennyire lehet komolyan venni az egyes szakértői előrejelzéseket? Ezekre a kérdésekre keresi a választ a www.aranypiac.hu .

 

Mennyire lehet megbízni az elemzők előrejelzéseiben? Tapasztalatlan befektetők számára az elemzők által megnevezett célárak olyanok, mint a gyertyaláng a sötétben. Ezért az egyes piaci guruk vagy éppen a különösen megbízhatónak vélt banki elemzők által kiadott célárfolyamokat nagy figyelemmel követi a befektetői társadalom. De vajon mi rejlik ezek mögött? Valós szakértelem, tisztán önérdek vagy csak együtt csaholás a falkával?

 

David Morgan, a Silver Investor és a számos befektető által nagy figyelemmel követett Morgan Report hírlevél kiadója töretlenül hisz például abban, hogy az ezüstár 2012-ben át fogja lépni az 50 dolláros unciánkénti értéket, és 65-75 dollár között árfolyamot jövendöl az év végére. Ugyanakkor az év első negyedében még nem számít nagy ugrásra a kurzusban, amit szezonális hatásokkal magyaráz.

A legendás nyersanyagpiaci befektetéseiről ismert Eric Sprott, a Sprott Inc. fedezi alap vezetője is azon a véleményen van, hogy az ezüst egy a mostaninál jóval magasabb árfolyamot érdemelne. A kanadai guru „fenomenálisnak" nevezi az arany kilátásait, de hite szerint az ezüst még az aranynál is tündöklőbb jövő előtt áll, és már az „ezüst évtizedét" éljük. Véleménye szerint 2012-ben az arany-ezüst hányadosa az 1:16-os érték irányába mozdulhat el, vagyis 1 uncia arany akár 16 uncia ezüsttel lehet majd egyenértékű. A jelenlegi aranyár mellett ez 100 dollár feletti ezüstárat jelentene, ami annál is inkább merész prognózisnak tűnik, mint hogy az utóbbi évtizedben a két nemesfém árfolyamának egymáshoz viszonyított arányára nagyjából az 1:56-os átlagérték volt a jellemző.

 

Az arany és az ezüst árfolyamának relatív aránya

 

A Sprott által vizionált értékarány mindazonáltal nem teljesen légből kapott, hiszen az ókori Midas király idején éppen ebben az 1:16-os arányban határozták meg a sárga és a szürkésfehér nemesfém értékét, és ez az arány nagyjából a 19. század végéig tartotta is magát. Az arany és az ezüst árának eltávolodása egymástól az után következett be, hogy az ezüst kiszorult az addig világszerte betöltött monetáris szerepéből és az árfolyama már nem tudott lépést tartani az arany emelkedésével. 1979-80-ban mégis volt egy nagy visszatérése az ezüstnek, az ezüstár-robbanás tetőfokán 1 uncia arany megvételéhez mindössze 14 uncia ezüstre volt szüksége a befektetőknek.

 

James West, a The Midas Letter szakírója és egyben portfólió-menedzser osztja Sprott véleményét és egyetért azzal, hogy az ezüst fair ára az arany tizenhatodának fog megfelelni, vagyis jelenleg messze alulértékelt. Abban is azonos véleményen van, hogy a tavalyi év nagy lemaradását be kell hoznia az ezüstnek, és ezért az idén jobban fog teljesíteni az aranynál.

 

Bob Moriarty, a 321gold.com szakmai portál alapítója ezzel szemben gyökeresen ellentétes véleményt fogalmaz meg. Szerinte az elmúlt száz év átértékelte az ezüst szerepét a világban, és az arany-ezüst hányados inkább 1:100-ig eshet vissza a mostani válság során. Ezt igazolva látja a hányados múltbéli alakulása által, amely hasonló válsághelyzetekben mindig nagyon alacsony értekre csökkent.

 

Alasdair Macleod, a GoldMoney Foundation tudományos főmunkatársa arra számít, hogy az ezüsttől néhány erőteljes ugrást láthatunk majd az idén. Az arany és az ezüst árfolyamánál várt erősödést pedig leginkább a papírpénzrendszer esendőségével indokolja. Szerinte az értékében híguló dollárral, euróval, fonttal és egyéb devizákkal szemben a nemesfémek nominális értéke emelkedni fog továbbra is.

A szakírók elszabadultnak tűnő prognózisaival szemben lényegesen konzervatívabb véleményeket fogalmaznak meg a vezető befektetési bankok elemzései. Eszerint egyfelől egyre növekvő igény mutatkozik az ezüst befektetési célú felhalmozása iránt. Az amerikai pénzverde által kibocsátott „Silver Eagle" (Ezüst sas) névre keresztelt befektetési érmékből például tavaly rekordmennyiségű, csaknem 40 millió uncia kelt el, ami 15%-kal haladta meg az egy évvel korábbi értéket. Továbbá világszerte erős a rudak és az ezüstbe fektető tőzsdén kereskedett alapok iránti kereslet, ami 2012-ben is az árfolyam emelkedését segítheti. Másfelől viszont az ezüst ellen szól a nyugati világban érzékelhető gazdasági visszaesés. Az ipari alapanyagként is fontos nemesfémből a konjunktúra megbicsaklása miatt kevesebb fogyhat az idén, mint a korábbi években.

 

Árfolyamprognózisok 2012. végéig — Az arany és az ezüst árfolyamának relatív aránya

Az elemzői véleményeket összesítve az ezüst az aranyhoz képest továbbra is egy spekulatív és jóval kockázatosabb befektetés marad. Hosszútávon azonban érdemes lehet a jelenleg zajló korrekcióba belevásárolni és anticiklikusan, több lépésben az ezüstbe beszállni. A nemesfémdepót ezért változatlanul 80% arany és 20% ezüst arányban javasoljuk kialakítani.

 

 

© www.aranypiac.hu  – Magyar Aranypiac Kft.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.