2024.május.18. szombat.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Mire terjed ki egy teljes körű szemvizsgálat?

4 perc olvasás
Tudta, hogy 40 éves kor alatt két évente, afölött pedig évente ajánlott felkeresni a szemészorvost egy teljeskörű szemvizsgálat elvégzése céljából?
man having eye sight check ophthalmology clinic

Tudta, hogy 40 éves kor alatt két évente, afölött pedig évente ajánlott felkeresni a szemészorvost egy teljeskörű szemvizsgálat elvégzése céljából? Azok számára ráadásul, akiknek a családjában előfordult zöldhályog, évente szükséges részt venni egy általános szemészeti kivizsgáláson. Az alábbiakban megnézzük, mi is történik pontosan egy teljeskörű szemvizsgálat során!

 

Milyen ellenőrzéseket végeznek egy teljeskörű szemészeti szűrővizsgálat során?

Egy teljes körű szemészeti szűrővizsgálat több mindenre is kiterjed. Minden esetben megtörténik annak vizsgálata, hogy a szemek rendelkeznek-e fénytörési hibával közelre és/vagy távolra. Ebből már leszűrhető, hogy a páciensnél bekövetkezett-e valamilyen fokú látásromlás, illetve javaslat születhet a szemüveg vagy kontaktlencse viselésére is.

Vannak bizonyos krónikus betegségek, amelyek összefüggésben állhatnak szemészeti problémákkal is. Ezek kivizsgálása is megtörténik egy ilyen alkalmon. Krónikus betegség például a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a zöldhályog, a szürkehályog, a makuladegeneráció vagy a keracotonus.

Ha valamilyen akut vagy tartósan fennálló gyulladás vagy szemkörnyéki bőrelváltozás kínozza, ennek kezelésére és a kisebb sérülések, sebek gyógyítására is sor kerülhet a vizsgálat keretében. Egy teljeskörű szemvizsgálat lehetőséggel szolgál a szemüveg- vagy kontaktlencse viselési szokások és a műkönnyhasználat átbeszélésére, ezzel kapcsolatos tanácsadásra. Ha terhesség, valamilyen munkakörre való alkalmasság vagy a jogosítvány megújítása céljából válik szükségessé az orvos felkeresése, ugyancsak egy általános szemészeti szűrővizsgálat keretében keríthet rá sort.

Milyen mérésekre kerül sor a vizsgálat során?

A pontos vizsgálatok elvégzéséről mindig a beteg állapota, panaszai, igényei, valamint az orvos megítélése és tapasztalatai döntenek. Általánosságban azonban kijelenthető, hogy a fénytörés meghatározására, a szaruhártya mérésére, a kancsalság és a szemmozgások felmérésére, a szemfenék állapotának a feltérképezésére és a szemnyomásnak a mérésére, valamint szürke- és zöldhályog szűrésre a legtöbbször sor kerül.

Ha az orvos szükségesnek ítéli, megtörténhet a színlátás felmérése és az ún. réslámpa vizsgálat is. A procedúra abszolút fájdalommentes, hiszen modern gépekkel, felszerelt eszközparkkal, tapasztalt és szakképzett orvosok által történik meg minden szükséges lépés.

Meddig tart egy teljeskörű szemészeti szűrővizsgálat?

Az innovatív eszközök használata maga után vonja a vizsgálat gyorsaságát is. A korszerű gépek szinte azonnali eredményekkel szolgálnak, precizitásukra pedig nem lehet panasz. Még így is azonban kb. 1-1,5 órával érdemes számolni akkor, ha egy teljeskörű szemészeti szűrővizsgálaton tervez részt venni.

Vannak olyan mérések, amelyek elvégzéséhez pupillatágításra is szükség van, ilyenkor a vizsgálat utáni néhány órában homályos látás és fényérzékenység léphet fel. A szakemberek javaslata ezért, hogy egy teljeskörű szemvizsgálatra érdemes kísérővel érkezni és tartózkodni a vezetéstől. Extrém esetben a homályos látás akár több napig is eltarthat, ám ez rendkívül ritka.

Egy szemészeti szűrővizsgálat mindenki számára teljes képet adhat látószerve állapotával kapcsolatban. 40 év felett minden évben ajánlott részt venni egy ilyenen, de az életkor elérését megelőzően sem árt legalább két évente felkeresni a szemészetet. A vizsgálat nem vesz igénybe sok időt, nem jár fájdalommal és széleskörű konzultációra is teret ad, így érdemes rendszeresen ellátogatni egy ilyenre!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.