A következő távközlési költségsokkra, a nettó 37 500 Ft-os mobil percdíjra hívja fel a figyelmet a SciamuS és tanácsokat ad ennek kivédésére. De ennek ára van: külföldön az adatroaming gyakorlatilag használhatatlan. Hacsak…  Hacsak nem veszünk ott helyi SIM kártyát a helyi szolgáltatótól. De ide kártyafüggetlen telefon vagy HSDPA modem kell.

A következő távközlési költségsokkra, a nettó 37 500 Ft-os mobil percdíjra hívja fel a figyelmet a SciamuS és tanácsokat ad ennek kivédésére. De ennek ára van: külföldön az adatroaming gyakorlatilag használhatatlan. Hacsak…  Hacsak nem veszünk ott helyi SIM kártyát a helyi szolgáltatótól. De ide kártyafüggetlen telefon vagy HSDPA modem kell.

Jelentősen nőttek a mobil sávszélességek, nőttek a lehetőségek és nőttek a veszélyek! Roaming esetében egy egyszerű használat is nagy veszélyeket rejt magában, főleg ha a felhasználó adatroamingot vesz igénybe.

Miközben több szolgáltató „akciósan" nettó 2 000 és 3 000 Ft között 5 Gbyte belföldi forgalmat biztosít, addig külföldön, Európán belül a díjak Mbyte-onként 1 000 és 2 500 Ft között mozognak. Ez fajlagosan 2 000-szer – 5 000-szer drágább, mint belföldi használat esetén.

Az alacsonyabb ár, az 1 000 Ft Mbyte-onként, preferált hálózathasználat esetén „jár", míg az „egyik" hálózat használata esetén akár 2 500 Ft-ot is fizethetnek a használók Mbyte-onként.

37 500 Ft-ot jelenthet percenként egy kis internetezés. A legújabb HSDPA-hálózatok képesek 7,2 Mbit/s letöltési sebességre. Ha csak 2 Mbit/s sebességgel számolunk, akkor percenként 15 Mbyte-ot tudunk letölteni, ez 2 500 Ft/Mbyte esetén 37 500 Ft/percdíjat jelent.

Tehát ha külföldön tartózkodunk és tévedésből letöltünk például egy 30 Mbyte-os Windows frissítést, akkor akár 75 000 Ft-ot is fizethetünk ezért a tranzakcióért.

A Vodafone kínálatában szerepel egy csomag, melyet külföldi preferált hálózataiban ajánl. A csomag 50 Mbyte-ot biztosít nettó 2 500 Ft-ért, azonban ez az ajánlat is 100-szor drágább fajlagosan, mint belföldi használat esetén. Problémát jelent viszont, hogy nehéz mérni, hogy a felhasználó mikor éri el, illetve haladja meg az 50 Mbyte forgalmat, efelett ugyanis  már a drágább díjak érvényesek.

Miközben a beszéd roamingnál nagyjából becsülhető a költség, addig adatforgalom esetén, ami egy számítógép használatakor észrevétlenül zajlik, szinte lehetetlen.

Hasonlóan nehéz helyzetben vannak a Magyarországra érkező külföldiek. Tehát mi nagyon sokat fizetünk, ha külföldre megyünk, és a külföldiek nagyon sokat fizetnek, ha hozzánk jönnek, a szolgáltatók pedig jól járnak.

A SciamuS, a telekommunikációs tanácsadó szerint a mobilszolgáltatók megállapodtak az extrém magas díjakban. A szolgáltatók közti megállapodás pedig komoly erőt jelent, így a SciamuS nem tartja valószínűnek, hogy ez a tarthatatlan helyzet közeljövőben jelentősen változni fog. Ehhez az lenne szükséges, hogy az Európai Parlament ipari szakbizottsága teljes szakmai és politikai erővel lépjen fel, ahogy ezt korábban a beszéd célú roaming díjak csökkentésé esetén megtette.

Jelentősen nőttek a mobil sávszélességek és nőttek a veszélyek is, hiszen adatroaming esetén nagy meglepetések várhatnak ránk itthon, ha nem tartjuk be a SciamuS által kidolgozott ajánlást!

A SciamuS, a telekommunikációs tanácsadó szerint a külföldön kirótt, akár nettó 37 500 Ft-os adatforgalmi percdíjak egyre nagyobb problémát jelentenek a jövőben, hiszen egyre többen élnek a mobilinternetet adta lehetőségekkel külföldön is.

A SciamuS, ügyfelei kérésére, a helyzet súlyosságára való tekintettel kidolgozta 10 pontos ajánlását,melyet betartva csökkenthetjük a kellemetlenül magas számla esélyét.

(A probléma az okostelefonok használata esetén is fennáll, bár kisebb mértékben.)

Ha lehet, külföldön ne használjuk a 3G adatkapcsolatunkat, keressünk WiFi elérési pontokat, akkor is, ha ezek fizetősek.

Ha mégis szükség van a 3G adatkapcsolatra, akkor a következőkre figyeljünk:

  • 1. Válasszuk mindig a preferált hálózatot, ahol elérhető. Erre vonatkozó információt magyar szolgáltatónk honlapján találhatunk.
  • 2. Ha a szolgáltatónk ajánlatában található olyan adat roaming-csomag,

amely meghatározott adatmennyiség letöltését foglalja magában, válasszuk azt.

Fontos azonban, hogy ez is kizárólag preferált hálózatra vonatkozik! Továbbá fontos, hogy figyeljük, nem lépjük-e túl a benne foglalt mennyiséget!

  • 3. Figyeljünk az adatkártya forgalmi mérőjére. Bár ez nem minden esetben pontos, de jó közelítést ad a forgalomról.
  • 4. Ha bármilyen oknál fogva az adatkártya forgalmi mérője nagy forgalomnövekedést mutat, melyet nem mi generáltunk, azonnal zárjuk le a kapcsolatot.
  • 5. Kerüljük a felesleges böngészést az interneten!
  • 6. E-mail fiókunkat állítsuk be úgy, hogy a nagyobb e-maileket (50 – 100 kbyte felett) ne töltse le automatikusan.
  • 7. Kapcsoljuk ki az automatikus frissítéseket, vírusadatbázis bővítéseket, illetve más, forgalmat generáló szoftvereket.
  • 8. Kerüljük a nagy fájlok küldését, ne küldjünk képeket, mellékleteket, ha nem muszáj.
  • 9. Bár HSDPA segítségével működnek a VoIP és chat-kliensek (pl. Skype), ezek folyamatosan adatforgalmat generálnak, akkor is ha csak be vannak kapcsolva, de nem használjuk aktívan. Ezeket lehetőség szerint kapcsoljuk ki.
  • 10. Több javasolt intézkedés olyan számítástechnikai járatosságot igényel, ami egy átlagos felhasználó számára nehezen megoldható, ezért fontos, hogy utazás előtt konzultáljon rendszergazdájával!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük