2024.február.27. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

MOL EVONEO

5 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/2268"><img class="image thumbnail" src="/files/images/energiafelhasznalas.thumbnail.jpg" border="0" alt="A világ üzemanyagfogyasztása" title="A világ üzemanyagfogyasztása" width="100" height="50" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>A világ üzemanyagfogyasztása</strong></span></span> <p><strong>A Mol  2007. június 1-jétõl új, minimum 4,4 százalékos biokomponens tartalmú, 99-es oktánszámú prémium üzemanyag forgalmazását kezdte meg. A megújult prémium üzemanyag használata - a MOL szerint - csökkenti a környezet terhelését és az egészségre káros anyagok kibocsátását. </strong></p><p>

 a világ üzemanyagfogyasztásaA világ üzemanyagfogyasztása

A Mol  2007. június 1-jétõl új, minimum 4,4 százalékos biokomponens tartalmú, 99-es oktánszámú prémium üzemanyag forgalmazását kezdte meg. A megújult prémium üzemanyag használata – a MOL szerint – csökkenti a környezet terhelését és az egészségre káros anyagok kibocsátását.

 a világ üzemanyagfogyasztásaA világ üzemanyagfogyasztása

A Mol  2007. június 1-jétõl új, minimum 4,4 százalékos biokomponens tartalmú, 99-es oktánszámú prémium üzemanyag forgalmazását kezdte meg. A megújult prémium üzemanyag használata – a MOL szerint – csökkenti a környezet terhelését és az egészségre káros anyagok kibocsátását.

            A MOL fejlesztései eredményeképpen 2007 júniusától Európában csak Svédországban található hasonlóan magas motorbenzinekre vetített biokomponens tartalom. Az EVONEO-ban található bio-ETBE (etil-tercier-butil-éter) az elérhetõ legmagasabb minõségû, speciális technológiával elõállított biokomponens, mely azon túl, hogy megújuló alapanyagból készül, olyan tulajdonságokkal is rendelkezik, mint a korábban oktánszámnövelõ komponensként alkalmazott MTBE.

Az  új EVONEO üzemanyagot az ország MOL töltõállomásainak 90 százalékán árusítják. Az EVONEO rendszeres használatával dinamikusabb vezetési élmény, jobb gyorsulás, hosszabb motor élettartam és kisebb károsanyag-kibocsátás érhetõ el,  s ráadásul dupla törzsvásárlói pontot kapnak a vásárlók.

            A MOL-nál kapható gázolajok (Tempo Diesel és az EVO Diesel) összetétele nem változott. Ugyanakkor bõvítik az EVO Dieselt is forgalmazó töltõállomások számát.

Az EVONEO a jelenlegi EVO prémium üzemanyagot váltja fel, bevezetése az elsõ lépés a MOL üzemanyag családjának teljes megújításához.

             

Magyarországon elsõként, bankkártyás automata-tankolási lehetõséget kínálnak a vásárlóknak június közepétõl ?Gyorsítósáv" néven.. A Skandináv országokban és Olaszországban már igen népszerû fizetési mód a MOL fóti úti töltõállomásán mutatkozik be. A társaság a próbaüzem tapasztalatai alapján dönt a szolgáltatás kiterjesztésének módjáról.

(Az EVONEO benzint forgalmazó töltõállomásokról a MOL Ügyfélszolgálata ad részletes felvilágosítást a 06-40-202-202-es helyi tarifával hívható kék számon, az ugyfelszolgalat@mol.hu e-mail címen, továbbá az egyes töltõállomások kínálata a http://www.mol.hu/  honlapon is megtalálható.)

motorhajtóanyag típusokMotorhajtóanyag típusokAhogy az egész régióban, Magyarországon is elsõsorban a közúti árufuvarozás fejlõdése váltja ki a gázolaj iránti kereslet nagyobb ütemû növekedését. A dízelüzemû új autók eladása csak a legutóbbi néhány évben kezdett el növekedni. A teljes személygépkocsi állományon belül a dízelüzemû gépjármûvek aránya jelenleg körülbelül 13-14 százalék. Várható, hogy mind a forgalomban lévõ autók száma, mind pedig a gépkocsi használat közelíteni fog a nyugat-európai szinthez, aminek eredményeként az elkövetkezõ idõszakban tovább nõ a magyarországi üzemanyag-fogyasztás.

Magyarország a biokomponensek szabványos üzemanyaghoz történõ keverését ösztönzõ jövedékiadó-kedvezményeket vezetett be. Ez az adó-visszatérítéses rendszer motorbenzinek esetében 2007. június 30-ig mûködik, azaz a motorbenzinbe bekevert bio-etanol vagy bio-ETBE mennyiségére jutó adó 47 százaléka visszaigényelhetõ. A biokomponens mennyiségét és bio-eredetét igazolni kell. Magyarországon csak a szabványban megengedett mennyiségû (jelenleg legfeljebb 5 százaléknyi) biokomponens keverhetõ a hagyományos üzemanyagokhoz, illetve a tisztán forgalmazott bioüzemanyagok minõségének meg kell felelnie a szabvány elõírásainak. A kedvezmények és a differenciálás szabályai egyformán vonatkoznak minden forgalmazóra, függetlenül attól, hogy az általuk forgalmazott üzemanyagot hol állították elõ. A bioüzemanyagok és általában az üzemanyagok forgalmazására vonatkozó szabályokat a jövedéki adó törvény, és annak végrehajtási utasítása tartalmazza.

Az üzemanyagok minõségével, a bioüzemanyagokkal kapcsolatos uniós szabályokat minisztériumi rendelettel vezette be Magyarország. A lehetõségek és a szükséges erõforrások áttekintése után 2006-ban született döntés arról, hogy 2010-re 5,75% legyen a bioüzemanyagok részarányára vonatkozó nemzeti célkitûzés.

Az ösztönzési rendszer átalakítása azt jelenti, hogy a fent ismertetett adó-visszatérítés megszûnik, helyette a most csak a kéntartalomhoz kötött minõségfüggõ adódifferenciálás – az osztrák rendszerhez hasonlóan – kibõvül a biotartalomra vonatkozó követelményekkel. Így 2007. július 1-tõl kezdõdõen a benzinre két adószint lesz: egy alacsonyabb, a gyakorlatilag kénmentes és legalább 4,4 százalék biokomponens tartalmú környezetbarát termékre, és egy magasabb, a 10 ppm-nél magasabb kéntartalmú és/vagy 4,4 százaléknál kevesebb biokomponenst tartalmazó üzemanyagra.

A jelenlegi üzemanyagszabványok 5 térfogatszázalékig engedik a motorbenzinek esetében a biokomponensek közvetlen bekeverését. A szakemberek egyetértenek abban, hogy nem okozhat fennakadásokat az üzemanyagokban, így azok nyugodtan tankolhatóak minden autóba.

A 98-as helyett is MOL EVONEO

Azok számára, akik korábban, a magasabb oktánszám miatt vásárolták a 98-as benzint, a MOL a jövõben az EVONEO-t javasolja, mivel az ETBE tartalmának és 99-es oktánszámának köszönhetõen a 98-as terméket meghaladó pozitív tulajdonságokkal bír – alacsonyabb károsanyag kibocsátás mellett kedvezõbb hatást gyakorol a gépkocsi motorjára, menetdinamikai viselkedésére

/Tausz Anikó/

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.