2022.05.25.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

MOME-s formatervezők a világ járműiparában

4 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p> <span class="inline inline-left"><a href="/node/78589"><img class="image image-_original" src="/files/images/mome%20(1).jpg" border="0" width="454" height="314" /></a></span>2014. március 21-23 között lesz a Budapesti Vásárközpontban az Autó Motor és Tuning Show keretében az Autós Nagykoalíció gondozásában és támogatásával a Magyarok a Világ Járműgyártásában kiállítása, ahol a múlt és a jelen nagyjai mellett a jövő tehetségeivel is találkozhatnak a látogatók.</p> <p> 

 2014. március 21-23 között lesz a Budapesti Vásárközpontban az Autó Motor és Tuning Show keretében az Autós Nagykoalíció gondozásában és támogatásával a Magyarok a Világ Járműgyártásában kiállítása, ahol a múlt és a jelen nagyjai mellett a jövő tehetségeivel is találkozhatnak a látogatók.

 

 2014. március 21-23 között lesz a Budapesti Vásárközpontban az Autó Motor és Tuning Show keretében az Autós Nagykoalíció gondozásában és támogatásával a Magyarok a Világ Járműgyártásában kiállítása, ahol a múlt és a jelen nagyjai mellett a jövő tehetségeivel is találkozhatnak a látogatók.

 

Az Autó, Motor és Tuning Show 2014 szakmai esemény idei tematikus programjának meghívott vendége a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) Formatervező Tanszéke. A magyarok a világ járműgyártásában című rendezvényen a járműtervező képzés oktatói és egykori hallgatói mutatják be az egyetemen zajló munkát és sikereiket.

 

Az Autós Nagykoalíció meghívására a MOME részéről Koós Pál, a Formatervező Tanszék vezetője, Scherer József egyetemi tanár, a járműtervezés szakirány vezetője, valamint az egykori tanszékvezető, Stefan Lengyel professor emeritus, vesz részt, akinek a szak – több ugyancsak fajsúlyos munkakapcsolat mellett – a Mercedes-Benz együttműködést is köszönheti. A pódiumbeszélgetés alkalmával az oktatók ismertetik a járműtervezés oktatási trendjeit, a MOME-n folyó munkát, nemzetközi sikereiket, illetve a MOME és Mercedes közötti szoros kapcsolatot.

 

A program lehetőséget nyújt az itt végzett és már nemzetközi elismertségre szert tett egykori MOME-s hallgatók bemutatkozására, szakmai beszámolóik ismertetésére is. A beszélgetéseken Németh Gábor a Mercedes, Wittinger Csaba a Renault, Hartai Tamás a Bugatti, valamint Dániel Tünde és Fogarasi László a Volkswagen műhelyeiből adnak autentikus beszámolót.

 

Az egyetem járműtervező szakirányának sikerességét hallgatói munkák, egy 1:1-es modell és kisebb makettek, valamint egy közel 20 méteres tablósorozat mutatja be az érdeklődőknek.

 

A Mercedes-Benz Design és a MOME együttműködése egy évtizedes múltra tekint vissza. Az eredetileg Stefan Lengyel, az egyetem korábbi tanszékvezetője által kezdeményezett kapcsolat már számos közös projekt létrehozását eredményezte, úgymint a 2003-ban és 2010-ben az Iparművészeti Múzeumban megrendezett A Design varázsa, illetve Az alkotás művészete című nagyszabású, jubileumi kiállítások, melyeken a MOME diákjainak terveit és modelljeit is bemutatták. Az együttműködés fontos eleme a hallgatók és a Mercedes-Benz szakemberei között kialakult személyes kapcsolat, ami révén a az egyetem stábjának több alkalommal is lehetősége nyílt a stuttgarti üzem látogatására, a designközpont munkájának megismerésére. A jó kapcsolatnak köszönhetően a cég tervezőstúdiójában számos hallgatónak nyújtott már gyakornoki lehetőséget, illetve készülhetett segítségével diplomamunka és doktori disszertáció. A közös munka jelentőségét jól mutatja, hogy a Mercedes-Benz egymást követő két vezető designere is a MOME címzetes egyetemi tanára lett; előbb Peter Pfeiffer, majd 2009-ben Gorden Wagener vehette át a kitüntető címet. Az egy évtizedes együttműködés egyik kiemelkedő reprezentációja a 2013-ban megrendezett nagyszabású design kiállítás volt, melynek a Művészetek Palotája adott otthont 10 év jövő címmel.

 

2014. március 21. 13:00

Magyarok a világ járműgyártásában – Pódiumbeszélgetés

A járműtervező képzés oktatói és egykori hallgatói mutatják be az egyetemen zajló munkát és sikereiket.

 

2014. március 21-23.

Autó, Motor és Tuning Show 2014

HUNGEXPO

 

http://www.mome.hu/hu/

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.