Adott egy szerencsétlen magyar állampolgár, aki alternativ energiát akar használni. Legálisan. Minden nagyoin szép, nagyon jó, erre a  NEP-2008-05 pályázaton vissza nem térítendő támogatást lehet igényelni(max. 1,2 millió Ft)-ot. Az ördög azonban a részletekben van elhelyezve. Ott röhög a képünkbe: Te kis naiv Magyar Birka: azt hiszed, hogy az energialobby kienged a markából.

 

Adott egy szerencsétlen magyar állampolgár, aki alternativ energiát akar használni. Legálisan. Minden nagyoin szép, nagyon jó, erre a  NEP-2008-05 pályázaton vissza nem térítendő támogatást lehet igényelni(max. 1,2 millió Ft)-ot. Az ördög azonban a részletekben van elhelyezve. Ott röhög a képünkbe: Te kis naiv Magyar Birka: azt hiszed, hogy az energialobby kienged a markából. Így nég töbet fizetheszt. Nekünk!

Lássuk a részleteket:

"Hőszivattyú alkalmazása esetén, ha a hőforrás talajszonda, a területileg illetékes bányakapitányság engedélye, kút, felszíni víz  hőforrás esetén a területileg illetékes Környezetvédelmi és Vízügyi  igazgatóság engedélye szükséges, amelyeket a pályázathoz mellékelni kell."

Erre áldozatunk, tövénytisztelő és előírásokat követő magyar állampolgár lévén  elment az  illetékes Környezetvédelmi és Vízügyi igazgatósághoz, hogy  megkérdezze az engedély megszerzésének lépéseit. Az Illetékes Elvtárs kaján mosolya mellett a következőket tudta meg

1. Komplett kiviteli terv kell a kutakról, tervezésre jogosult vizes tervezővel terveztetve 6 példányban

2. 500 000 Ft befizetése engedélyezési illeték (egy víznyerő és egy nyelető kútnál). Ha több kell, akkor ez annyiszorosára nő.

3. A kiszivattyúzott picit lehűtött vagy felmelegített és visszatöltött víz köbméteréért 4,30 Ft használati díjat kell fizetni.(a hőszivattyú 2,4-4 köbméter vizet igényel óránként)

4. Átfutási idő a beérkezéstől számítva min. 6 hét

5. Közel sem biztos hogy nyerek a pályázaton

Ezután állatpolgárunk békésen bégetett egyet, majd körülnézett a boltban. Vett környezetszennyező vegyes tüzelésű kazánt. És sok sok pénze – ami nincsen, mert azért akart alternatív energiát, mert mondenki azt hirdette olcsóbb – megmaradt.

Így élünk Abszurdisztánban. A sokezer lezárt melegvíztermelő kút hazájában, ahol olcsóbb az olaj, és a gáz, mint a geotermikus energia. Ahol rtöhognek a Szechenyi tervben megvalósult, és ma napig nem üzemelő gyógyfürdőkön, ahol nem birják megfizetni a felhasznált gyúgyvízek környeztterhelési díját és a bányailletéket. Ezért előznek be az osztrák sógorok. Ők is nagy bürokraták, de ezt legalább ésszel teszik.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük