A Rallye második napján Zalakarosról indult a mezőny, az esti cél: Győr. Persze egyenesen felfelé túl egyszerű lett volna, tettünk hát egy kis kitérőt. (Az 1. nap: http://www.euroastra.info/node/17169 )

 

 A Rallye második napján Zalakarosról indult a mezőny, az esti cél: Győr. Persze egyenesen felfelé túl egyszerű lett volna, tettünk hát egy kis kitérőt. (Az 1. nap: http://www.euroastra.info/node/17169 )

 Zalakarostól úgy búcsúztunk, hogy „a Hotel Karos Spa mindig visszavár". Nem is mentünk túl messzire, mert a szállodától mindössze pár kilométer Nagyrada. Tegnap este már volt alkalmunk kóstolni az orvosságot a „radai rosseb" ellen, ma másféle borok vártak ránk. (Pontosabban a társamra, mert a gyönyörű Seatot ma én vezettem.) Fellobogózva köszöntött bennünket a Cézár Winery. Nincs itt semmi tévedés. A pécsi székhelyű és svéd tulajdonú cégnek száz hektár szőlője van Radán. Számunkra itt nem is a bor volt az igazi különlegesség. A meglepetésük a 2,5 decis fémdobozokban kapható pezsgő! Alkoholtartalma 12,5 % – jó lesz tehát vele vigyázni!

 A következő állomás Marcaliban a Forgách Pince volt. Éppen csak érintettük, a versenyzők egy tesztlapot töltöttek ki és mentünk is már tovább. Kár, hogy nem jutott rá több időnk. A pincét a múlt században Forgách gróf építtette a feleségének és a hegyről csodálatos a panoráma. Pihenni, szusszanni egyet újabb ötven kilométer megtétele után lehetett. Hideg pezsgővel és szürkemarhából készült forró gulyáslevessel vártak bennünket Rádpusztán a Csárda és Lovasudvar tulajdonosai.

 Azért a versenyzők nyugalma itt sem volt zavartalan. Talicskatolásban kellett jeleskedniük. Ezt a versenyszámot a Csobánczy Gábor – Dobolyi Alexandra páros nyerte, mindjárt a második helyen viszont hármas holtverseny alakult ki. A csárdához valóságos kis állatkert tartozik, még igazi szürkemarha is látható. Kisgyermekes családoknak érdemes ide tervezni az út közben esedékes ebédet vagy vacsorát. Az apróságok csacsival, pónilovakkal, juhokkal barátkozhatnak.

 A mai végállomásig már csak egy pince – és egy újabb feladat – állt a párosok útjába. Zalában, Szentgyörgyváron, a Széchenyi Pince hűvösében a karikadobálás bajnokát kerestük. Öt palackra kellett egy-egy fakarikát rádobni, külön-külön, mindegyikre egyet. Ez a legjobban a kilences rajtszámmal versenyző Ignácz házaspárnak sikerült. Aki túljutott e próbatételen, már csak 138 kilométer kellett autóznia, hogy végre valóban megpihenhessen Győrben. Legalább is ekkor még ezt hittük!

Ám Győr ezúttal ugyancsak kitett magért. Hatalmas színpad állt a Dunakapu téren, körülötte pedig faházakban borászok kínálták portékájukat. A Rallye tiszteletére megrendezték az Első Győri Bornapokat. Leraktuk a kocsikat, a kormánykerék helyett valamennyien poharat vehettünk a kezünkbe. A választás nem volt túl nehéz, hiszen ott volt kedves barátom, az „Év Bortelmelője 1996" cím birtokosa, Polgár Zoltán is. A rendezvényre igazán kiváló borokat hozott. A Pinot Noir 2005 egészen érdekes stílust képvisel. Ez a szőlő Villányban a Tenkes-hegy északi oldalán érzi jól magát, máshol kicsit „melege van". A Syrah 2006 semmi mással nem téveszthető össze, illata annyira határozott. Vesszőit – annak idején – személyesen válogatta és hozta el Franciaországból. Nevéhez méltó minőségű az Elixir Cuvée 2003 Cabernet Franc – Merlot – Kékfrankos – összetételű különlegesség. Nem készítik minden évben, csak amikor a legkiválóbb a termés.

Még érdemes lett volna tovább időzni a Polgár – pavilonnál, de a színpadon közben fontos esemény kezdődött. A 15. születésnapját ünneplő győri Audi gyár a tizenötmilliomodik(!) itt készült motort egy TT Coupéba szerelte a kocsit pedig ajándékba adta a Rendőrségnek. Talán ezzel sikerül megelőzni a bűnözőket.

 Az ajándékot a színpadon és a versenyzők számára tartott esti fogadáson is Borkai Zsolt, a város polgármestere köszönte meg. Maga is versenyző, velünk volt a Kossuth – téri indulástól kezdve.

A vacsora után mi – vagy inkább ki – is következhetett volna más: hát persze, hogy B.Tóth László. Igaz, most komoly vetélytársa akadt, a nagyszínpadon Mándoki László adott koncertet. Az estet tűzijáték zárta. Holnap: irány Budapest!

(folytatjuk)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük