Pécsett idén is megrendezésre kerül a több évtizedes múltra visszatekintő Örökség Fesztivál 2013. szeptember 12. és 15. között. A hét folyamán még a Mors et Vita kiállítás megnyitóra, a Kodály Központ bérletnyitójára és Sándor György estjére is sor kerül. Ismét dúskálhatunk a tartalmas szórakozásban.

 

Pécsett idén is megrendezésre kerül a több évtizedes múltra visszatekintő Örökség Fesztivál 2013. szeptember 12. és 15. között. A hét folyamán még a Mors et Vita kiállítás megnyitóra, a Kodály Központ bérletnyitójára és Sándor György estjére is sor kerül. Ismét dúskálhatunk a tartalmas szórakozásban.

 

Múlt korok, megőrzött emlékek – Örökség Fesztivál a Zsolnay Kulturális Negyedben

2013. szeptember 12. – 2013. szeptember 15.

A programsorozat a számos színes rendezvény mellett egy különleges retro-élményt is kínál: az idén épp 100 éve indult pécsi villamosközlekedés emlékére, a látogatók „villamossal" juthatnak el a Zsolnay Negyedbe!

Csaknem az összes korosztálynak, kultúrának tartalmas, maradandó élményekben lehet része az idei Örökség Fesztiválon. Könnyű- és klasszikus zenei koncertek, kiállítások, gyermek- és családi programok várják az érdeklődőket.

 

A Negyedben – a szintén egy évszázada épült és átadott Zsolnay Mauzóleum kapcsán – megemlékezünk a család aranykoráról, Pécs legszebb időszakáról. A divattörténet iránt érdeklődők a Zsolnay család- és gyártörténeti kiállítás épülete előtti Herkules udvaron korabeli ruhákba (finom kelmékbe, frakkba, galléros mellénybe, stb.) bújhatnak egy fotó erejéig, visszautazva a 19. század végére.

 

A Gyugyi-gyűjtemény megtekintését követően a programban résztvevők előre elkészített kerámiára, használati tárgyakra (tálka, tányér, alátét, bögre stb.) festhetnek Zsolnay motívumok alapján. Alkotóműhelyeinkben megismerkedhetnek a porcelángyártás mesterségével, próbára tehetik kézügyességüket és kreativitásukat. A Rózsaszín kiállítás termeiben rendhagyó tárlatvezetés során, korabeli lakáskultúrát ismerhetik meg az érdeklődők.

 

A Tanoncjárat elnevezésű felfedezőjátékban a résztvevők térkép segítségével fedezhetik fel a Zsolnay Negyed területét, ahol rejtélyek, titkok, kódok felkutatása során ismerhetik meg a Zsolnay család és korának szellemi és kulturális örökségét.

Nemzeti örökségünk gazdagságát őrizvén, pénteken este 19.00 órakor a Pirogránit udvarban az immáron 20. alkalommal megrendezett Határon túli magyarok gálaműsorán lehet majd ingyenesen részt venni.

 

Szeptember 12-én Roma nap lesz, mely 16:40-től 22 óráig tart, s a régió hagyományőrző cigány együtteseinek művészeti és kulturális programjait élvezheti a közönség. Néptánc előadások, népzenei koncertek, gyermekprogramok és cigány gasztronómiai kalandozások várják a publikumot.

 

Isten hozott kedves vendég címmel kerül megrendezésre a 17. Nemzetközi Horvát Fesztivál szeptember 14-én 14 órakor, ahol a horvát nyelvterület országainak kulturális együttesei mutatkoznak be, kiegészítve a népi kézművesség és gasztronómia kínálatával.

 

A fesztivál utolsó napjáról érdemes kiemelni a Német napot, mely a Pirogránit udvarban fúvószenekari koncertekkel, német nyelvű bábelőadásokkal, kézműves játszóházzal, gasztronómiai bemutatókkal színesítik a fesztivált.

 

Igazi kuriózumnak számít, hogy az idén 100 éves pécsi villamosközlekedésnek emléket állítva a mai kor embere is megtapasztalhatja a villamosozás nosztalgiáját. A kékszegélyű, sárga, villamosnak álcázott kisvonat szeptember 14-15-én, 10:00 és 15:30-kor indul a Széchenyi térről, az egykori Bazár épületétől, végállomása pedig a Zsolnay Kulturális Negyed. A nosztalgia érdekében az utasok a régi időkre emlékeztető jegyet válthatnak a járatra, melynek ára – az 1913-as 12 fillér helyett – 2013-ban mindössze 300 forint.

Az eseménynek otthont ad a Zsolnay Kulturális Negyed, a Cella Septichora és több városi, városon kívüli helyszín.

www.oroksegfesztival.hu

 

Mors et Vita – Élet és halál a Cella Septichorában

2013. szeptember 13 – október 15.

A Cella Septichora az egykori római város, Sopianae ókeresztény temetője volt. Mára viszont kulturális helyszín lett, ahol a látogatók átérezhetik a régi római kor misztikumát, az elmúlt idők emlékeit. Ez az atmoszféra ihlethette meg Kunito Nagaoka japán képzőművészt is.

 

Szeptember 13-tól különleges tárlat kap otthont Cella Septichorában: a neves japán művész, Kunito Nagaoka kiállítását tekinthetik meg az odalátogatók a ZSÖK szervezésében. A művészt állítása szerint a Cella Septichora halál és élet felé egyaránt nyitott szakrális tere ihlette meg, ezért is a beszédes cím: Mors et Vita. Sajátosan japán formanyelvű installációja a halál és az újjászületés egyetemes szimbólumait a hely szellemének megfelelően adaptálja.

A fentiek mellett az érdeklődőknek lehetőségük lesz ugyanott megtekinteni a témához kapcsolódó másik kiállítást is, mely az Iseki (ásatások) címet viseli, és Nagaoka grafikáit, metszeteit mutatja be.

A megnyitón jelen lesz a művész is.

Az esemény az EU-Japan Fest támogatásával jött létre, október 15-ig látogatható, ingyenesen.

 

Pannon Filharmonikusok: BEETHOVEN & HEGEDŰ

2013. szeptember 12. 19:00
Kodály Központ

 

Bérletnyitó hangverseny Kelemen Barnabás (hegedű) közreműködésével. A műsor Penderecki I. hegedűversenyét és Beethoven II., op. 36-os D-dúr szimfóniáját foglalja magába.

Vezényel: Bogányi Tibor

 

Válogatott rögtönzéseim – Sándor György estje

2013. szeptember 14. 20.00

Zsolnay Negyed – Apostolos terem

 

Sándor György humorának egyik sajátja, hogy a poénok messze túlmutatnak önmagukon, minden geg és szöveg, meghökkentő szófordulat és áthallás, asszociációs bakugrás és irodalmi-közéleti utalás egy-egy fonák világkép-lenyomat.

 

http://www.zskn.hu/

http://www.kodalykozpont.hu/

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük