2022.05.24.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

MÜNCHEN 2016

4 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><span class="inline inline-left"><a href="/node/96685"><img class="image image-preview" src="/files/images/München.preview.jpg" border="0" width="465" height="349" /></a></span>Bajorország szép fővárosa 2016-ban is bővelkedik sport-, zenei- és más művészeti eseményekben. Egyelőre azonban a karácsonyi vásárok, az ún. Christkindl Marktok vonzzák a turistákat a város több pontján. Decemberben már a város gyakran hóruhába öltözik, de a sör élvezete folyamatos, csak éppen nem szabadtéren zajlik. A helyiek megszokott szórakozásait télen is élvezik a látogatók: járhatnak koncertekre, múzeumokba, fedett uszodákba és jó helyi vendéglőkbe. <p> 

Bajorország szép fővárosa 2016-ban is bővelkedik sport-, zenei- és más művészeti eseményekben. Egyelőre azonban a karácsonyi vásárok, az ún. Christkindl Marktok vonzzák a turistákat a város több pontján. Decemberben már a város gyakran hóruhába öltözik, de a sör élvezete folyamatos, csak éppen nem szabadtéren zajlik. A helyiek megszokott szórakozásait télen is élvezik a látogatók: járhatnak koncertekre, múzeumokba, fedett uszodákba és jó helyi vendéglőkbe.

 

Bajorország szép fővárosa 2016-ban is bővelkedik sport-, zenei- és más művészeti eseményekben. Egyelőre azonban a karácsonyi vásárok, az ún. Christkindl Marktok vonzzák a turistákat a város több pontján. Decemberben már a város gyakran hóruhába öltözik, de a sör élvezete folyamatos, csak éppen nem szabadtéren zajlik. A helyiek megszokott szórakozásait télen is élvezik a látogatók: járhatnak koncertekre, múzeumokba, fedett uszodákba és jó helyi vendéglőkbe.

 

A kulturális élet legfőbb eseménye a még január 24-ig tartó kiállítás: Klee és Kandinsky: szomszédok, barátok, riválisok címmel a Lenbachhausban. A két festőt a modern művészetek alapítóinak tekinthetjük. A Kék Lovas és a Bauhaus expresszionista mozgalom kezdetén egymást inspirálták, befolyásolták az ellentéteikkel is. Paul Klee a realista, Wassily Kandinsky az idealista művész az absztrakt irányzatban. Mindketten a Walter Gropius által épített Mesterek Házában laktak, szomszédok voltak és a Bauhausban tanítottak 1922 és 1931 között. Közös kiállításuk a berni Paul Klee Zentrum és a müncheni Kunsthaus összefogásából jöhetett létre. A nézők két filmet is megtekinthetnek: Kandinskyról egy 35 percest (Én látom azt, amit te nem), Kleeről egy 52 percest (Az angyalok csendje).

 

A Kék Lovas visszatér címmel nyílik kiállítás 2016. február 3-án, miután sikerrel szerepelt Madridban, New Yorkban, Frankfurtban, Berlinben és Velencében. Most visszatér a Lenbachhausba, a világ legnagyobb Kék Lovas bemutatójára. Ennek a művészeti mozgalomnak számtalan híres műve született. A kiállítás a múzeumban őrzött kortársak munkáit is új megvilágításba helyezi.

 

A Müncheni Kreatív Héten a dizájn mesterei mutatkoznak be 2016. február 20. és 28. között. Városszerte több eseményt terveznek: konferenciákat, kiállításokat, műhelyekben vezetéseket.

 

A spanyol Joaquin Sorolla hoz déli napfényt a Kunsthalléba 2016. március 4-től július 3-ig. Ugyanitt 2016. november 25-től 2017. március 26-ig a 17. századi spanyol festészet és szobrászat alkotásai láthatók.

 

Konstantin Grcic a Modern Pinakothek vendége 2015. november 12. és 2016. szeptember 18. között. A müncheni születésű (1965) dizájner modellekkel és prototípusokkal szerepel, valamint láthatjuk az alkotás folyamatait is.

 

A berlini után Németországban a legnagyobb filmes esemény júnus 23-tól július 2-ig a Müncheni Filmfesztivál.

 

Október 15-én este 7 órától hajnali 2-ig a MúzeumokÉjszakájára ismét legalább 200 ezer látogatót várnak a müncheni múzeumokba és galériákba, összesen 90 helyszínre.

 

A Zene Hosszú Éjszakája április 30-án több mint 400 koncertet kínál 100 helyszínen! A belépőjegyhez buszjegy is tartozik.

 

Áprilistól októberig München a sportok városa, az összes sportág versenyeket tart elsősorban a hatalmas, jól felszerelt Olimpiai Park területén. A részletekért érdemes felkeresni a www.muenchen.de honlapot.

 

2016-ban lesz 500 éves a bajor Sör Minőségi Törvénye. 2016 áprilisától 2017 januárjáig egyfolytában ünneplik a remek bajor söröket. 500 éve léteznek sörfőzdék bajor földön. Az ún. Sörszigetek keretében 19 sörfőzde mutatkozik be júliusban. Július 22. és 24. között három helyen nyílik nagyszabású kiállítás a sörrel kapcsolatban: a Stadtmuseumban, a Zsidó Múzeumban meg a Sör- és Oktoberfest Múzeumában. Mottójuk: „A sör az ország bora".

 

Bajor zenei események

Rockavaria, azaz a rockzene ünnepét május 27-29-ig tartják az Olimpia Parkban. Július 9-én az Opera Mindenkinek rendezvényein valóban ingyenes lesz az operahallgatás. Június 19-től július 31-ig az Operafesztivál az egész világról vonzza a vendégeket és a remek fellépőket. Kiemelkedő produkció Halévy: A zsidó nő című operájának színrevitele. Július 16-17. között szabadtéri és ingyenes klasszikus hangversenyeket tartanak az Odeonplatzon. A város hírneves zenekarai: a Müncheni Filharmonikusok, a Bajor Rádió Szimfonikus Zenekara és a Bajor Állami Zenekar novembertől világkörüli turnéra indul.

 

A www.muenchen.de honlapon minden program több nyelven is megtalálható.

 

DOBI IDLIKÓ

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.