2023.február.07. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Munkanap és munkaszüneti nap áthelyezések 2009-ben

2 perc olvasás
<p><span class="inline left"><a href="/node/21614"><img class="image thumbnail" src="/files/images/naptar.thumbnail.jpg" border="0" alt="2009" title="2009" width="68" height="100" /></a><span style="width: 66px" class="caption"><strong>2009</strong></span></span>Mivel a legtöbb szünnap a következő esztendőben hétköznapra esik, így 2009-ben több munkanapot kell majd hétvégi napokon ledolgoznunk. </p><p>

20092009Mivel a legtöbb szünnap a következő esztendőben hétköznapra esik, így 2009-ben több munkanapot kell majd hétvégi napokon ledolgoznunk.

20092009Mivel a legtöbb szünnap a következő esztendőben hétköznapra esik, így 2009-ben több munkanapot kell majd hétvégi napokon ledolgoznunk.

2009. január 1-je kapcsán már alkalmaznunk kell a jövő évre vonatkozó Országos Érdekegyeztető Tanács által meghozott 2009-es munkarendről és munkaszüneti napokról szóló megállapodását. Mivel a következő esztendő első napja csütörtökre esik, így az ezt követő pénteket, tehát január 2-át pihenőnappá nyilvánították. A pihenőnap fejében január 10-én kell ledolgoznunk az elmaradt munkanapot.

Szintén igaz lesz ez augusztus 20-ára. Az államalapítás ünnepe szintén csütörtökön lesz, így a 21.-ét, pénteket is pihenőnapként szabták meg. Ezt az augusztus 29-i, szombati nap munkanappá nyilvánításával ellensúlyozták.

2009-től kezdve december 24-ét, csütörtököt pihenőnapként tartják nyilván, így egy év múlva, december 19.-én szombaton kell majd ledolgoznunk a karácsonyt.

Érdemes tudni, hogy a rendelet hatálya nem terjed ki a megszakítás nélkül üzemelő és a rendeltetése folytán a munkaszüneti napokon is működő munkáltatóknál végzett, illetve ilyen jellegű munkakörökben foglalkoztatott munkavállalók munkarendjére.

Azoknál a munkahelyeknél, ahol az általánostól eltérő munkaidő-beosztásban foglalkoztatnak alkalmazottakat, ott a Munka Törvénykönyvéről szóló 1992. évi XXII. Törvény 118. paragrafusa szerint a rendeletben szabályozott munkarendtől el lehet térni:

118. § (1) A munkarendet, a munkaidőkeretet, a napi munkaidő beosztásának szabályait – kollektív szerződés rendelkezése hiányában – a munkáltató állapítja meg.

(2) Megszakítás nélküli munkarend állapítható meg, ha
a) a munkáltató működése naptári naponként hat órát meg nem haladó időtartamban, illetve naptári évenként kizárólag a technológiai előírásban meghatározott okból, az ott előírt időszakban szünetel és
aa) a munkáltató társadalmi közszükségletet kielégítő alapvető szolgáltatást biztosít folyamatosan, vagy
ab) a gazdaságos, illetve rendeltetésszerű működtetés – a termelési technológiából fakadó objektív körülmények miatt – más munkarend alkalmazásával nem biztosítható; vagy
b) a munkaköri feladatok jellege ezt indokolja.

Minden más munkakör esetén a munkáltatókra és az általuk foglalkoztatottakra is kiterjed a munkaszüneti napokra és az éves munkarendre vonatkozó rendelet hatálya.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.