Nagy-Körűi-Befőzés
Ötödik éve „Nagy-befőzés" a Boldogságos Tisza-parti faluban, Nagykörűben avagy: Mi minden történik ősszel egy falusi kiskonyhában? Sokat sejtető kérdés, de mielőtt messzire kalandoznánk a találgatásokban idézzük fel a rendezvény szlogenjét: „Sütés-főzés-füstölés; Savanyítás-préselés"
Ötödik éve „Nagy-befőzés" a Boldogságos Tisza-parti faluban, Nagykörűben avagy: Mi minden történik ősszel egy falusi kiskonyhában? Sokat sejtető kérdés, de mielőtt messzire kalandoznánk a találgatásokban idézzük fel a rendezvény szlogenjét: „Sütés-főzés-füstölés; Savanyítás-préselés"
Az ősz egyik nagy eseménye a téli eltevés. Ilyenkor az udvarokat betöltik azok az utánozhatatlan illatok, amelyek nélkül elképzelhetetlen volt a falusi október. Az állandósult kereskedelmi kínálatnak köszönhetően ma már télen-nyáron bármit frissen megvásárolhatunk. Mégis él az emberekben az igény a nagyanyáink világát idéző befőttek, savanyúk, lekvárok iránt, és él még nálunk a tudás is, amivel a közmondás szerűen kitűnő magyar alapanyagokból csodálatos ételeket varázsolunk.
A Nagy-Befőzés „boldogságos" terítékén miből válogathatnak az idén:
Három présből folyik a must, lesz lekvár főzés, sajt füstölés és grillezés, kenyér lángos és kelt tészta sütés, lecsófőzés, befőtt készítés. Kóstolhatnak gesztenyelekvárt, olajos és pácolt tiszai halakat. Lesz még töltött káposzta, birkapörkölt, desszertnek őszi gyümölcsös sütemények. Lesz főzőverseny, falunéző kisvonat, ládahordó verseny, tökárverés gyerekeknek, és bárki átváltozhat és „Tökönkámen" fáraóként helyet foglalhat egy fotó erejéig a tökpiramis tetején.
Németh Krisztina