Most szombaton, 2013. október 5-én a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében rendezik meg a Nagy Rajzolást a Szépművészeti Múzeumban és a Magyar Nemzeti Galériában, október 13-án pedig a Vasarely Múzeumban.

 

Most szombaton, 2013. október 5-én a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében rendezik meg a Nagy Rajzolást a Szépművészeti Múzeumban és a Magyar Nemzeti Galériában, október 13-án pedig a Vasarely Múzeumban.

 

Milyen lesz a Szépművészeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria és a Vasarely Múzeum környezete a jövőben? Most bárki elképzelheti és megrajzolhatja a saját fantáziája alapján!

A Nagy Rajzolás program több mint tíz évvel ezelőtt látott napvilágot az Egyesült Királyságban, néhány elkötelezett ötletgazda kezdeményezésére. Szerették volna a lehető legtöbb embert egybegyűjteni, hogy közösen éljék át a rajzolás, a festés, a tánc és az éneklés örömét.

 

„A nagy rajzolás (The Big Draw) egy évente megrendezett kampány a rajzolás népszerűsítésére. 2000-ben indult el hódító útjára, először Angliában, majd az évek során világszerte több száz intézmény csatlakozott évente az októberi, egy teljes hónapig tartó rendezvénysorozathoz. Mára már több mint 1500 intézmény (iskolák, múzeumok, könyvtárak, galériák, művészi közösségek, helyi önkormányzatok, kastélyok stb.) vesz részt egy-egy nagy rajzolás kampányban. Az egy hónapos rendezvények rendszerint összekapcsolják a művészetek, a tudomány, a dizájn és a környezet témaköröket." (Wikipédia)

 

Mindegyiknek közös lényege az önkifejezés, bármelyiket is választják a résztvevők. Ez hamarosan annyira kinőtte magát, hogy létrejött a Rajzolásért Kampány (Campaign for Drawing), amely a programot népszerűsíti; főleg októberben, amikor iskolák, kórházak, galériák, múzeumok és a legkülönbözőbb szervezetek ösztönzik közös alkotásra a felnőtteket, tizenéveseket és a gyerekeket.

 

Magyarországon a Nagy Rajzolást az Őszi Fesztivál részeként az utóbbi öt évben minden magyar megyében megrendezték.

Az idei év a Rajzold le a holnapot! tematikus címet kapta.

 

A Szépművészeti Múzeumban egy 400 éve készült, kerti mulatságot bemutató festmény lesz a kiindulópont, amin keresztül az alkotni vágyók összeköthetik a múltat a jelennel és a jövővel, a Nemzeti Galériában a budai várat képzelhetik el 50 év múlva.

Vasarelyt pedig a párizsi metróállomások repedezett vakolata inspirálta, ezt veszik kiindulópontnak az óbudai múzeumban, ahol a nem csak az épületet, de a környezetét is újraalkothatják képzeletben.

 

Időpontok, és helyszínek:

– Magyar Nemzeti Galériában október 5. szombat, 10.00 és 13.00 között

– Szépművészeti Múzeumban október 5. szombat, 14.00 és 17.00 között

– Vasarely Múzeumban október 13. vasárnap, 10.00 és 13.00 között

 

A részvétel mindegyik programon ingyenes.

 

2013. október 5.

Nagy Rajzolás

 

www.szepmuveszeti.hu

www.mng.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük