2024.március.03. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Nagyapám meséi

3 perc olvasás

kep_8.jpgNyomdászmester nagyapám gyakran mesélt gyermekkoromban a szakmájáról. Talán azt akarta, én is nyomdász legyek. Nekem természetes volt, hogy a pisai ferdetorony „kurzív” (dőlt), a vastag betű az „félkövér”, a Balaton hullámzásáról pedig az „allembert” betűtípus jutott az eszembe.

   Mit gondolsz, mennyi víz van egy könyvben? – kérdezte egyszer. Semmi, feleltem. Akkor figyelj, hozz ide egy Est-et. Az Est című napilap vaskos kalendáriumából jó pár darab porosodott a könyvespolcon. Megmértünk egyet levélmérlegen, negyven dekát nyomott. Nagyapám óvatosan betette a sütőbe és kis lángon fél órát melengette. Aztán újra megmértük, harmincöt deka lett. Magyarázatot is kaptam. A legtöbb anyag a levegőben lévő  vízmolekulákat elnyeli. A papír rendkívül finom szerkezete a lakás levegőjében lévő párát vonzza.

   Mit gondolsz, hány színt tudunk nyomdai úton előállítani három színből? Hetet, vágtam rá, nemrég tanultuk a szivárvány színeit: vörös, narancssárga, sárga, zöld, világoskék, sötétkék, ibolya. Ez nem egészen így van, tudtam meg. Ha fehér papírra sok apró vörös pontot nyomtatunk, rózsaszínűnek látjuk. Ha kicsik a pontok, világos rózsaszínűnek, ha a festék fedi az egész papírt, akkor sötétvörösnek. A pontok nagyságának változtatásával a vörös tucatnyi árnyalatát állíthatja elő a nyomdász. Ha a papír azonos helyére kék pontot is nyomtatunk, lila színt kapunk. A pontok nagyságának megváltoztatásával a vörös, kék és lila színek több száz árnyalatát kapjuk. Ha segítségül hívjuk a sárga színt, akkor bármennyire is hihetetlen, sok ezer színárnyalatot állíthatunk elő nyomdai úton három színből.

  Tudod mi az a fényszedés? Soha nem hallottam róla. Az az eljárás, amely a nyomdaiparból kiküszöbölte az egészségre káros, kézzel összeválogatott ólombetűket. E helyett kis, átlátszó betűk sorát vonultatjuk el egy fényforrás előtt, a mögéjük helyezett fényérzékeny film rögzíti a szöveget. A filmet előhívják és máris kész a nyomtatásra alkalmas matrica.

   Lehet, hogy a következő adatok elavultak, de nagyapám idejében a világ legkisebb  nyomtatott könyve 1896-ban készült Páduában. Magassága 1 cm, szélessége 0,6 cm. Olvasásához különleges nagyító kellett. Hazánkban szintén van egy értékes miniatűr könyv az Országos Széchényi Könyvtárban, a Galilei leveleit tartalmazó 208-lapos mű. Magassága 1,65 cm, szélessége 1,1 cm, tehát egy gyűszűbe is belefér.

   A világ legnagyobb könyve egy 1830-ban kiadott anatómiai atlasz, 1 méter 90 centiméter magas és 90 centiméter széles, nyolc birka bőrébe kötve. Valaha II. Károly angol király tulajdona volt, most egy bécsi egészségügyi szakközépiskolában őrzik.

Láng Róbert

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.